Reportaj

In cartierul primarului Emil Boc, gunoiul e ascuns sub pres

Nu exista clujean care sa nu stie in ce cartier locuieste primarul Emil Boc. Un om ce se multumeste cu traiul simplu, fara prea mari pretentii sau averi considerabile, acesta domiciliaza intr-un apartament de pe strada Pasteur. Lucrurile descoperite la pas prin cartierul edilului sef  nu sunt diferite de restul orasului. Totul e frumos la vedere, insa dupa blocurile gri realitatea e alta.

Cartierul Zorilor este considerat cel mai tanar ansamblu de locuinte construit de catre Ceausescu in Cluj-Napoca. Majoritatea blocurilor s-au ridicat la inceputul anilor 80. De atunci si pana in prezent gradinile si livezile de altadata au fost inlocuite de alte si alte ansambluri de locuit, construite mai mult sau mai putin legal. Ziar de Cluj a facut o incursiune in ceea ce se numeste inima cartierului Zorilor, locul unde atunci cand nu are audiente, sedinte de partid sau delegatii oficiale, locuieste primarul Emil Boc.

La capatul liniei de autobuz 35 Primaria Cluj-Napoca incearca de doua luni sa construiasca un sens giratoriu. De fapt acesta este primul lucru pe care il vede un cetatean care doreste sa ajunga in Zorilor. O biserica in constructie, masini parcate pe trotuar chiar in statia de autobus si un sens giratoriu inca in constructie la intersectia strazilor Observator si Gheorghe Dima. La sensul cu pricina nu lucreaza mai nimeni. Doar utilajele parcate pe spatiul verde dau impresia ca in zona ar exista si muncitori.

„Locuiesc aici de pe vremea cand nu erau inca terminate blocurile si era santier si noroi la intrarea in scara. Au fost multe accidente aici in capatul strazii. Era necesar sa se faca un sens giratoriu, da’ is doi trei  muncitori care lucreaza. Niciodata nu am vazut mai multi. L-or termina pana la primavara”, a declarat Vasile Popa, locuitor pe strada Gheorghe Dima.

Daca in majoritatea cartierelor afisele electorale stau si prind radacini pe stalpii de la CTP si Electrica, in cartierul primarului Boc Ponta si Iohannis au disparut de mult. Cu toate acestea, mai sunt persoane care au luat plasa in campania electorala si se plimba cu chipul unuia dintre prezidentiabili la piata.

In ultimii 20 de ani, zona cu cea mai mare densitate de populatie pe metru patrat a cartierului se afla la intersectia strazilor Zorilor si Pasteur. La strada vechile magazine comuniste si-au schimbat aproape in totalitate infatisarea. Sedii de banci, firme de pariuri sportive, restaurante moderne care servesc meniul zilei la doar 14 lei pot fi intalnite la tot pasul.

De la balconul sau primarul poate vedea, ceea ce era in urma cu 25 de ani cea mai cautata unitate de cofetarie din cartier. Acolo, bucuria copiilor  era inghetata de vanilie Polar. Acum cofetaria si cafe-barul sunt lasate in paragina, praful si geamurile sparte ne indica faptul ca nu intereseaza pe nimeni acel spatiu.

“Ooooo, apai nu mai functioneaza de o gramada de timp. Nici nu mai stiu de cand. Cred ca imediat dupa revolutie s-o inchis. Veneam aici cand eram copil si luam inghetata si Brifcor. Erau niste prajituri foarte bune. Nu stiu daca mai tineti minte prajiturile spumoase. Era cea mai tare cofetarie din cartier aici”, a afirmat Camelia Dumitru.

Plamanul verde din inima cartierului Zorilor creste pe zi ce trece mai frumos, ca o gradina sub terasa primarului Emil Boc. Copii iesiti de la scoala se inghesuie pe leaganele din parc, ignorand frigul de afara. Daca in majoritatea parcurilor clujene de dimensiuni mult mai mari, ca si cel de la intersectia strazilor Zorilor cu Observator, abia poti sa intalnesti 3-4 cosuri de gunoi, aici pe o suprafata de 100 pe 150 sunt amplasate nici mai mult nici mai putin de 15 tomberoane.

Realitatea de dupa blocurile gri ale cartierului Zorilor este departe de aerul occidental intalnit la strada. Cosmetizarea blocurilor si in special a spatiilor comerciale a fost facuta cu precadere la vedere. In spate, tencuiala ceausista sta sa cada peste o mamica care isi ajuta copilul sa se usureze intr-un gang.

De mai bine de 5 ani proprietarii garajelor sunt amenintati de catre repezentantii Primariei Cluj-Napoca ca le vor fi desfintate spatiile de depozitare a muraturilor, dar pentru cartierul Zorilor nu exista un plan de realizare a unui parking asemeni celui din Manastur sau Gheorgheni. Ca pieton iti este mai  usor sa mergi pe carosabil decat pe trotuar pentru ca in Zorilor trotuarele sunt folosite ca parcari pentru masini.

“Suntem multi cu masini aici in bloc. Unii avem intr-adevar garaje, dar sunt familii cu cate 2-3 masini. Sunt si multi studenti care locuiesc aici si au la un apartament mai multe masini. Nu cred ca este o solutie infiintarea unui parking prin desfintarea garajelor. Nu este suficient spatiu intre blocuri, din pacate”, a declarat Cristi Morar, locatar al strazii Zorilor.

Nici Emil Boc nu sta mai bine cu locul de parcare din curtea interioara a blocului in care locuieste. Zeci de garaje impanzesc spatiul din fata scarii edilului. Acesta si-a parcat masina in jurul amiezii blocand accesul a doua garaje.

Pe strada Zorilor nr. 35, acoperita de muschi, ingradita de un gard vechi de lemn putrezit se afla una dintre putinele proprietati care au scapat de la demolare. Printre blocurile de garsoniere construite in anii ‘88 casuta are pe poarta trecut numele in maghiara.

Odata ce parasesti centrul cartierului si te indrepti spre campusul din Hasdeu, pe strada Sighisoarei risti sa iti rupi picioarele. Trotuarele nu au nicio forma, iar strazile sunt in modernizare. Pe Pajistei si Prunilor vile langa vile, blocuri langa case demonstreaza calitatea serviciului de urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Strada Marginasa a fost refacuta si asfaltata in anul 2007 prin proiectul de reabilitare a 288 de strazi  din intreg municipiul Cluj-Napoca. Azi, la mai bine de 7 ani de la darea in folosinta, asfaltul este spart din nou pentru ca o anumita firma sa isi faca lucrarile de reabilitare a retelei.

In orasul de 5 stele nu este suficient sa stam cu ochii in vitrinele stralucitoare a magazinelor de la strada principala pentru ca dupa blocurile gri exista o alta imagine mult mai ponosita si monocroma. E imaginea  realitatii. Chiar si in cartierul primarului.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *