Editorial

În atenţia ministrului de Finanţe Teodorovici Eugen Orlando: Reînfiinţaţi Companiile de Vânători de Taxe şi Impozite pentru a se putea colecta judicios „Birul pe ciubuc”! Ocupaţi birturile şi terasele!

Salut, sunt Victor Lungu şi azi vă arăt că omul a dat nume lucrurilor pentru a putea ști ce cere, atunci când are nevoie să ceară. Şi, întotdeauna, are. De aici vine și teoria că cuvinte precum “barză”, „viezure”, “varză”, “brânză”, “mânz”, ar fi fost de fapt o listă cu șpaga cerută sau oferită la vama formării noastre ca nație. Asta dacă este să ne luăm și după apucăturile noastre mai mult sau mai puțin moderne, dar bine perpetuate. De la peșcheș, până la mită, azi ciubucul, zis şi bacşiş, este speranţa de redresare bugetară a naţiei.

La ce foame de bani au guvernanții după mahmureala de la beţia de putere comisă sub Liviu Dragnea, vin să denumească bacşişul ca sursă şi bază de impozitare. Asta după ce la adăpostul unor „legi” împotriva Legii, au dat tun, după tun economiei naționale.

De 30 de ani, indiferent de guvernare, se întâmplă acelaşi lucru: proştii muncesc să-i ţină în sinecuri de stat pe lipitorii de afişe ai partidelor şi pe interlopi. Iar pe politicieni nu-i văd că și-ar propune să aibă vreun opritor, să încerce să pună frână în îndeplinirea a ceea ce și-au propus: acapararea tuturor resurselor statului în interes de clică.

Mai an ni s-a promis că ANAF se va ocupa, în sfârşit, de menirea pentru care a fost menit şi va face controlul marilor averi și al celor care nu prea pot fi justificate. Că funcționarii unei divizii a ANAF vor trage cu ochiul pe stradă și pe Facebook la ce mai poartă lumea, cu ce se mai laudă șamd – apoi, pac, la războiu’ întrebărilor și justificărilor incomode! Când colo, s-au apucat, din nou, să vâneze băbuţe şi ospătari şi au revenit la vechea poveste a impozitării bacşişului. În fond discotecarul de la Finanţe a avut această idee şi pe vremea când freca menta în Guvernul Ponta, acuma doar ce insistă pe ea. Când ai idei fixe de mic, mare numai te joci…

Păi, dacă tot suntem la faza de scos idei fixe de la naftalină, zic să ne reamintim cum s-a dorit „întărirea” echipelor de control ale Ministerului Finanţelor cu cadre militare – propunere venită de la ex-preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, undeva prin hăul anului 2013. Ceva din categoria “ne-am ciocnit registrul de control fiscal în gară?”, iată că vor exista „leaturi” care se vor lăuda: „am făcut armata la Regimentul de vânători de taxe și impozite “Vespasian” (non olet)”.

Nu-ţi trebuie multă fantezie să vizualizezi o descindere la o terasă de vară, sau restaurant, ori crâşmă de cartier, în urma unui „pont” că se va încerca transferul unei importante cantităţi de bacşiş colectat de pe „Litoral” pentru a fi spălat de taxe şi impozite la Poiana Braşov şi în staţiunile de pe Valea Prahovei.

În zori, echipe mixte formate din contabili cu mânecuţe de la Finanţe şi o companie de Vânători de munte, acum temuţii Vânători de taxe şi impozite, vor lua cu asalt „obiectivul”. Îl vor încercui cu sârmă ghimpată şi tranşee ca să delimiteze „perimetrul” activităţii infracţionale. Pe căile de acces către şi dinspre „obiectiv” vor pune mine antipersonal, ca nu cumva clienţii „de dimineaţă”, nişte „drojdieri” de-ai casei, sau jucători întârziaţi de păcănele, să părăsească locul faptei fără bon fiscal pe bacşişul lăsat.

Neaparat perimetrul va fi supravegheat atent cu lunetişti, iar parcările vor fi ocupate cu TAB-uri şi blindate uşoare. Circulaţia curioşilor va fi fluidizată de către un ofiţer dotat cu portavoce, cocoţat pe un transportor blindat: „Circulaţi, este o acţiune a Glorioasele Forţe Fiscale Române, nu aveţi nimic de văzut”. Contabilii echipaţi cu mânecuţe anti-glonţ şi căşti de oţel pe cap, cu ABACELE gata de folosire, fără somaţie, conform normativ şi degetele nervoase, vor lua la purecat actele contabile.

Este posibil ca pontul să nu se adeverească. Atunci acţiunea se va transforma într-una de rutină. Ospătarii, chelnerii, barmanii vor fi aliniaţi la perete cu mâinile sus şi portofelele la vedere pentru a fi stabilită valoare evaziunii şi a se calcula penalităţile. Aşa că să nu vă miraţi când, spre seară, în vreo parcare de lângă un restaurant, terasă sau crâşmă de cartier veţi vedea grupuri de ospătari, chelneri şi barmani executând flotări sub supravegherea vreunui ta-major: sunt doar un grup ordinar de criminalitate organizată în vederea obţinerii unui bacşiş ilegal căruia i se aplică penalizările la întârzierile de plată.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *