In vizor

În aşteptarea rezultatelor de la alegerile pentru funcţia de Decan în Baroul Cluj. Candidaţii au probleme cu presa, fiindca nu suporta sa fie criticati

Eveniment important găzduit de cei de la Grand Hotel Italia. Avocaţii membri ai Baroului Cluj au fost convocaţi astăzi, 25 martie, să îşi aleagă Decanul, pentru următorii ani.

Pentru funcţia de Decan au candidat trei avocaţi celebri: actualul Decan Mircea Pop, avocatul Călin Budişan şi avocata Flavia Maier. Mandatul se va acorda prin majoritate de voturi, iar persoana desemnată va ocupa funcţia pentru următorii patru ani.

Cei trei au avut posibilitatea, înainte de vot să se exprime cu privire la programul pe care l-au propus spre implementare, în cazul în care vor câştiga alegerile. Iată discursurile acestora, un extras din filmuleţele prezentate de Bună Ziua Cluj.

„Unii colegi şi-au exprimat îngrijorarea cum că nu aş avea timp suficient să mă ocup de reprezentarea Baroului în relaţiile cu ceilalţi. Vreau să vă spun că dacă am angajat o cauză, în ciuda programului încărcat, am tratat-o cu maximă importanţă şi profesionalism şi am încercat să scot rezultate maxime. În plus, din cele 55 de şedinţe de Consiliu am fost prezent la 43, deşi mie mi se pare normal să avem o eficienţă sporită (…). Am preluat departamentul Apărarea Profesiei într-un moment în care barourile paralele şi avocatura clandestină erau în floare. Mi-am făcut timp şi am fost în audienţe la parchete. Au început să plătească daune morale cei ce exercitau activitatea în mod clandestin. Încă din 2014 am luat o poziţie fermă în incidentul cu colega noastră Kapcza Mikolt, care a fost dată afară din sala de judecată. Ca finalitate a demersurilor făcute s-a iniţiat un cod deontologic comun. Doresc să mai ating încă două discuţii. Din ce am auzit că s-a vehiculat, de către unii colegi, că am o echipă de fotbal. Nu mi-a îngreunat pasiunea pentru fotbal profesia de avocat penalist şi mi-am exercitat toate atribuţiile de conducere, în maniera în care am considerat eu de cuviinţă. Referitor la zvonurile apărute despre echipa de fotbal, vreau să spun că personal nu am beneficiat, în cei opt ani de zile, de nici o sponsorizare din partea Baroului. Din contră, acea echipă, pornită de pe locul 37 şi a ajuns dublă vicecampioană, a deschis căile spre comunicare cu avocaţi din peste 40 de ţări şi a adus un plus de imagine. Costurile cu deplasările, în mare parte au fost acoperite de către mine. Celălalt aspect: relaţia cu presa. Dragi colegi, vreau să vă spun că nu sunt de acord cu nici o remarcă negativă la adresa celorlalți doi candidați, ei sunt niște profesioniști şi au o imagine bună. Presa nu are cum să vă schimbe opinia voastră despre ei. Şi la adresa mea domnul Florin Otrocol a scris un articol legat de mine, eu îl ignor şi mizez pe faptul că este un electorat special care va lua decizia corectă. Cred însă că trebuie să avem o relație mai bună cu presa. Acest lucru ne poate ajuta în relațiile cu toate celelalte instituții. inclusiv cu parchetele și instanțele de judecată, primării, prefecturi și multe altele. Suntem singurii care nu am avut o poziție pe Legile Justiției, suntem ingnorați în continuare și eu sper ca azi să luați cea mai bună decizie, pentru noi toți și așa să ne ajute Dumnezeu”, a explicat avocatul Călin Budişan.

Candidata Flavia Maier şi-a început discursul cu o notă de ironie la adresa unor „jurnaliști locali, de altă ținută morală”.

 

Eu vreau să mulțumesc unor jurnaliști locali cu o altă ținută morală, care au ales, ca în această perioadă a alegerilor, să jignească şi să arunce cu diverse afirmații calomnioase şi defăimătoare, la adresa mea. Ce au realizat prin asta? Nu au făcut decât să îmi lase un gust amar şi să mă pună în dificultatea de a-i da explicații copilului meu, de ce de mama lui se scrie astfel în ziare. Ce a însemnat pentru Baroul Cluj? O altă lovitură de imagine. Nu mi-am depus această candidatură ca să îmi crească stima de sine sau clientela. Am făcut-o pentru ca eu chiar cred că pot să fac ceva pentru binele nostru, al tuturor. Nu am organizat ședință electorală, nu am pus pe alții să vă sune din partea mea şi nu mi-am prezentat proiectul pe ascuns. Nu trebuie să cerșim bunăvoință, ci să impunem respect. Probabil că ați auzit, avocaţii francezi au recurs la măsura extremă de a protesta pentru a-şi apăra drepturile. În România în care preşedinta Înaltei Curţi spune că nu se poate pune semnul de egalitate între avocat şi procuror, avocaţii tac. Haideţi să nu mai tăcem, să nu mai lăsăm pe nimeni să ne desconsidere fie ei judecători, procurori, poliţişti, funcţionari publici şi aşa mai departe (…). Eu propun să insist cu toate forţele pentru ca ghidul propus de noi, şi nesemnat de reprezentanții judecătorilor încă din 2016, să îl implementăm. Timpul nostru, atât cât este, e prețios. De ce să pierdem timp în sală așteptând o ședință de judecată care se amână cu o oră de la cea planificată, când se poate face în aşa fel încât lucrurile să se petreacă la termenul stabilit. De ce să plecăm în concedii cu laptopul după noi, de teamă că ratăm un termen procedural sau să le pierdem timpul avocaților stagiari care oricum lucrează pe onorarii modice? Cred că toate lucrurile astea pot şi trebuie să se schimbe şi intenționez să mă implic în acest sens. Decanul e cel care are acest rol. Îmi propun să inițiăm demersuri pentru modernizarea spațiilor pe care le avem în interiorul instanțelor: garderoba, spațiul din curtea interioară şi spațiul de la secretariat (…). Trebuie să insistăm pe pregătirea profesională, pregătirea prin conferinţe organizate de Barou pe care le putem realiza prin atragerea unor sponsori. Spre exemplu, anul trecut ne-a sponsorizat Banca Transilvania. Trebuie să facem dezbateri pe speţele în curs, pentru că fiecare ne-am întrebat dacă am procedat cât de bine se putea într-o anumită cauză şi am fi vrut şi noi să auzim o a doua opinie”, a precizat Flavia Maier.

În cele din urmă, Decanul actual care a candidat pentru un nou mandat, Mircea Pop a luat cuvântul.

„Un decan nu poate să facă singur atâta cât îi permite timpul şi posibilitățile. Decanul, împreună cu cei 14 membri ai Consiliului, poate să facă mai multe. Suntem toți competitori şi avem uneori interese contrare, dar trebuie să găsim momentele pentru a acționa în unitate. Când colega amintită a fost dată afară, am făcut demersuri şi proteste cu banderole împotriva judecătoarei care a dat-o afară. Unitatea noastră s-a manifestat prin susținerea colegelor pentru a lupta în fata CJUE şi au existat luări de poziţie în presă pentru contribuțiilor la asigurările de sănătate. Efectul, legea s-a schimbat. Am protestat când fostul ministru, Raluca Prună a vrut să modifice legislația ce afecta comunicarea şi confidențialitatea dintre avocat şi client. Efectul a dus la trezirea guvernanților şi acel proiect a fost retras. În momentul în care suntem uniți, putem să facem proiecte benefice pentru societate şi pentru noi. Aici fac referire la educația juridică în scoli, un proiect ce se aplică în tot județul Cluj în școlile gimnaziale şi în licee. Unitatea noastră se manifestă în materializarea unui proiect POSDRU, în lunile octombrie şi noiembrie un număr de 30 de avocaţi vor primii studenți în practică şi vor încasa 4.000 de lei pentru aceste asistări(…). Nu pot să privesc cu aceeași ochi ceea ce s-a întâmplat la alegerile din acest an. Personal sunt dezamăgit de modul în care s-a făcut campania electorală, care a conținut şi denigrare de presă prin care era promovat un candidat şi denigrați ceilalţi doi. Știți la ce mă refer, știți că mă refer la Clujust şi la ceea ce a făcut administratorul acelui site, mă refer la articolul lui Liviu Alexa din Ziar de Cluj şi la toate celelalte, care aparent nu au legătură cu noi, dar favorizează unul dintre candidați. Această campanie a ajuns la apelarea telefonică a avocaților. Unii dintre voi ați fost sunați. Oameni de afaceri au luat legătura cu clienții voștri, iar aceștia v-au contactat pe voi. Vi s-a spus că Mircea nu mai vrea să candideze, că totul e un blat şi că el se va retrage. E total neadevărat. Azi vă spun că am toată dorința să rămân decanul vostru, dacă şi voi mă vreți şi mă votați ” a încheiat Mircea Pop.

La ora publicării materialului nu s-a aflat câştigătorul alegerilor. Aproximativ 700 de avocaţii din totalul de peste 1200, s-au prezentat astăzi pentru a-şi exprima preferinţele în materie de viitor reprezentant al Baroului Cluj, de pe funcţia de Decan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *