De cartier

În al cincilea mandat, Emil Boc anunță modernizarea Parcului Armătura, în paragină de la Revoluție

Scris de 213

În al cincilea mandat, primarul Clujului, Emil Boc, anunță că un nou parc se modernizează și se extinde, nefiind vorba despre un parc nou, ci despre unul foarte vechi, nereabilitat de la Revoluție încoace, deși e singurul parc din Iris, un fost cartier industrial, devenit în ultimele două decenii unul rezidențial, plin de blocuri pe vechile străzi de case.

Emil Boc, politicianul care a fost ales primar de către clujeni, pentru prima dată, în anul 2004, ne anunță acum, în 2021, că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru execuția lucrărilor, lucrări pe care locuitorii din Iris, Bulgaria și din zona Gării le așteaptă de aproape 20 de ani.

Printr-o postare pe pagina sa de promovare feisbucisto-electorală, primarul Boc a anunțat ieri triumfal:

„Cluj-Napoca: Un nou parc se modernizează și extinde cu infrastructură pietonală și ciclistică. Săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru execuția lucrărilor. Azi, Primăria a câștigat definitiv în instanță adjudecarea licitației pentru realizarea acestui obiectiv.

Am câștigat definitiv în instanță procesul pentru „Execuție lucrări pentru proiectul – revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: Zona 2- Parcul Armătura”. Săptămâna viitoare se semnează contractul pentru execuția lucrărilor, cu o valoare de 16.745.421,91 lei cu TVA.

Inițial, decizia comisiei de evaluare a fost contestată la CNSC, însă contestația a fost respinsă. Ulterior, contestatarul a făcut plângere împotriva deciziei CNSC, dar și Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea. Prin urmare, contractul pentru execuția lucrărilor va fi semnat cu ofertantul câștigător desemnat de către comisia de evaluare.

Proiectul pe fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului Armătura – modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, amplasare mobilier urban și rasteluri de biciclete, plantare arbori, sistem de iluminat modern și reabilitarea bazei sportive.

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș. Investim resursele necesare pentru a crea și revitaliza peste 190 ha de spații verzi în Cluj-Napoca, iar Parcul Armătura este un proiect important din acest program. De asemenea, până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%.

Modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții.”

„Se termină în mandatul actual? Sau mai e necesar încă unul?”, (se) întreba un clujean, în secțiunea de comentarii.

„Nu zic că nu avem nevoie de parcuri…. Avem nevoie și de verdeață. Dar totuși. Nu ne apucăm să lucrăm și la ceva infrastructură mai serioasă. Un pod, o centură, un spital, școli/creșe. Ceva mai serios… Că Bolojan de la Oradea a putut, noi de ce nu putem? Noi suntem buni la placat cu granit tot Centrul…”, constata„ un alt clujean.

Ziar de Cluj a scris în repetate rânduri despre Baza Sportivă Armătura și despre parcul de pe strada Oașului, care este frecventat mai mult de boschetari, fiindcă oferă condiții doar de boschetăreală.

Citiți și:

Baza Sportivă Armătura zace în paragină în cartierul clujean „de mâna a doua”, Iris

Peisaj bacovian în singura bază sportivă din Iris, cartier din Clujul de 5 stele

Parcul Armătura, aflat la confluența râului Someș cu pârâul Nădaș, este în prezent unul luxuriant, fiind năpădit de o vegetație care nu a mai fost toaletată de o veșnicie.

Potecile sunt bătătorite numai cu pasul, nu și cu utilajele reabilitante ale municipalității, iar băncile sunt mâncate de carii și aureolate de covoare țesute din semințe, mucuri de țigară și peturi de alcool ieftin.

Amenajările ceaușiste au ajuns ruine.

Proiectele hipsteristo-kitschoase finanțate recent de Primărie au ajuns, la rândul lor, o ruină:

Un parc ce ar fi putut fi plin de farmec zace în paragină de două decenii, primarul gospodar al Clujului fiind ocupat, bineînțeles, în cele patru mandate anterioare, cu lucrări mai importante în zonă: cu descoperirea Salinei „Podul Porțelanului”, cu schimbarea liniei aiurea-n tramvai, cu autorizarea unor ample ansambluri de blocuri, printre care nu a răsărit nicio nouă creșă, grădiniță, școală, parc ș.a.m.d.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE