De cartier

În al cincilea mandat, Emil Boc anunță modernizarea Parcului Armătura, în paragină de la Revoluție

În al cincilea mandat, primarul Clujului, Emil Boc, anunță că un nou parc se modernizează și se extinde, nefiind vorba despre un parc nou, ci despre unul foarte vechi, nereabilitat de la Revoluție încoace, deși e singurul parc din Iris, un fost cartier industrial, devenit în ultimele două decenii unul rezidențial, plin de blocuri pe vechile străzi de case.

Emil Boc, politicianul care a fost ales primar de către clujeni, pentru prima dată, în anul 2004, ne anunță acum, în 2021, că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru execuția lucrărilor, lucrări pe care locuitorii din Iris, Bulgaria și din zona Gării le așteaptă de aproape 20 de ani.

Printr-o postare pe pagina sa de promovare feisbucisto-electorală, primarul Boc a anunțat ieri triumfal:

„Cluj-Napoca: Un nou parc se modernizează și extinde cu infrastructură pietonală și ciclistică. Săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru execuția lucrărilor. Azi, Primăria a câștigat definitiv în instanță adjudecarea licitației pentru realizarea acestui obiectiv.

Am câștigat definitiv în instanță procesul pentru „Execuție lucrări pentru proiectul – revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului: Zona 2- Parcul Armătura”. Săptămâna viitoare se semnează contractul pentru execuția lucrărilor, cu o valoare de 16.745.421,91 lei cu TVA.

Inițial, decizia comisiei de evaluare a fost contestată la CNSC, însă contestația a fost respinsă. Ulterior, contestatarul a făcut plângere împotriva deciziei CNSC, dar și Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea. Prin urmare, contractul pentru execuția lucrărilor va fi semnat cu ofertantul câștigător desemnat de către comisia de evaluare.

Proiectul pe fonduri europene presupune revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului Armătura – modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, amplasare mobilier urban și rasteluri de biciclete, plantare arbori, sistem de iluminat modern și reabilitarea bazei sportive.

Clujul Verde nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care municipalitatea clujeană s-a încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș. Investim resursele necesare pentru a crea și revitaliza peste 190 ha de spații verzi în Cluj-Napoca, iar Parcul Armătura este un proiect important din acest program. De asemenea, până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să reducem amprenta de carbon din oraș cu 15%.

Modernizarea Parcului Armătura face parte din amplul proiect „Rethinking Someș”, prin care malurile Someșului vor fi revitalizate în urma unui concurs internațional de soluții.”

„Se termină în mandatul actual? Sau mai e necesar încă unul?”, (se) întreba un clujean, în secțiunea de comentarii.

„Nu zic că nu avem nevoie de parcuri…. Avem nevoie și de verdeață. Dar totuși. Nu ne apucăm să lucrăm și la ceva infrastructură mai serioasă. Un pod, o centură, un spital, școli/creșe. Ceva mai serios… Că Bolojan de la Oradea a putut, noi de ce nu putem? Noi suntem buni la placat cu granit tot Centrul…”, constata„ un alt clujean.

Ziar de Cluj a scris în repetate rânduri despre Baza Sportivă Armătura și despre parcul de pe strada Oașului, care este frecventat mai mult de boschetari, fiindcă oferă condiții doar de boschetăreală.

Citiți și:

Baza Sportivă Armătura zace în paragină în cartierul clujean „de mâna a doua”, Iris

Peisaj bacovian în singura bază sportivă din Iris, cartier din Clujul de 5 stele

Parcul Armătura, aflat la confluența râului Someș cu pârâul Nădaș, este în prezent unul luxuriant, fiind năpădit de o vegetație care nu a mai fost toaletată de o veșnicie.

Potecile sunt bătătorite numai cu pasul, nu și cu utilajele reabilitante ale municipalității, iar băncile sunt mâncate de carii și aureolate de covoare țesute din semințe, mucuri de țigară și peturi de alcool ieftin.

Amenajările ceaușiste au ajuns ruine.

Proiectele hipsteristo-kitschoase finanțate recent de Primărie au ajuns, la rândul lor, o ruină:

Un parc ce ar fi putut fi plin de farmec zace în paragină de două decenii, primarul gospodar al Clujului fiind ocupat, bineînțeles, în cele patru mandate anterioare, cu lucrări mai importante în zonă: cu descoperirea Salinei „Podul Porțelanului”, cu schimbarea liniei aiurea-n tramvai, cu autorizarea unor ample ansambluri de blocuri, printre care nu a răsărit nicio nouă creșă, grădiniță, școală, parc ș.a.m.d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *