Rautacisme

În a șasea zi din momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, politicienii USR PLUS s-au trezit să le solicite autorităților să se implice în criza refugiaților

Societatea civilă clujeană a început să se organizeze la modul concret, individual sau sub coordonarea unor ONG-uri, pentru a îi ajuta pe refugiații ucraineni care ajung în țara noastră. Primăria Cluj-Napoca până acum a reacționat online, prin declarații de solidaritate, prin organizarea unei întâlniri virtuale cu actorii care doresc să se implice în efortul umanitar, prin declarații de principiu. Presa a sesizat acest lucru, iar astăzi și reprezentanții USR PLUS Cluj-Napoca au transmis un comunicat prin care propun mobilizarea la modul concret a autorităților: „convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local pentru a analiza, dezbate și aproba, în regim de urgență, măsurile administrative care se impun în vederea gestionării optime a fluxului de refugiați.”

Useriștii clujeni solicită „participarea reprezentanților Prefecturii, ai Poliției Locale și ai altor instituții relevante la ședința extraordinară a Consiliului Local pentru a prezenta informații actualizate asupra situației curente și asupra acțiunilor și planurilor aflate în desfășurare.”

Se pare că societatea civilă a reacționat, din nou, înaintea autorităților și a politicienilor care mereu sunt surprinși de realitățile nefaste, dar oarecum previzibile, ale lumii în care trăim. Zăpada care ne surprinde an de an este un exemplu bun în acest sens. Nu mai vorbim de clujenii abandonați în condiții inumane la Pata Rât, pentru care Primăria nu găsește, de peste un deceniu, o soluție de relocare, pentru ca și acești oameni să trăiască o viață decentă.

„Mobilizarea societății civile și a ONG-urilor pentru a veni în sprijinul refugiaților este exemplară, dar este necesar și un răspuns din partea autorităților locale care, pe lângă sprijinirea și facilitarea activităților ONG-urilor, trebuie să ofere refugiaților ce ajung în municipiul nostru acces la servicii de bază precum cazare, asistență medicală, hrană și transport, într-un cadrul stabil și predictibil. De asemenea, administrația trebuie să aibă în vedere pregătirea unor reacții rapide în funcție de evoluția situației privind refugiații din Ucraina, iar în acest sens instituțiile trebuie să pregătească din timp infrastructura necesară”, au transmis reprezentanții USR PLUS.

Și clujenii de la Pata Rât meritau până acum o asemenea mobilizare, dar, în cazul lor, nu a existat, probabil, voința politică necesară.

Politicienii USR propun administrației clujene o serie de măsuri pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. O parte dintre aceste măsuri ar fi fost potrivite și pentru „refugiații” de lângă groapa de gunoi a orașului:

„- Asigurarea cadrului necesar acordării asistenței și serviciilor medicale de urgență gratuite la Spitalul Municipal, incluzând serviciile de traducere necesare.

– Asigurarea cadrului folosirii gratuite a mijloacelor de transport în comun de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

– Asigurarea cazării gratuite în locuințele de necesitate din subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

– Stabilirea necesarului pentru transformarea Sălii Polivalente în spațiu de primire și găzduire refugiați, în eventualitatea în care va fi nevoie de un asemenea plan.

– Asigurarea cadrului necesar acordării de mese calde gratuite prin cantina Primăriei refugiaților cazați în spațiile din subordinea Primăriei.

– Punerea la dispoziția ONG-urilor implicate în activități de sprijinire a refugiaților a unor spații de depozitare corespunzătoare stocării și trierii donațiilor

– Organizarea, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală a unui Punct de Informare și Coordonare non stop în incinta Gării pentru a asigura orientarea către mijloacele de transport în comun, respectiv pentru informare referitoare la disponibilitățile de cazare, servicii medicale sau servicii oferite de ONG-uri.

– Instalarea temporară a unor panouri electronice de afișaj cu mesaje de informare și orientare în limba ucraineană în zonele de tranzit, precum gara sau autogara.”