Focus

În 80 de școli din județul Cluj simularea examenului de evaluare națională va fi boicotată

„Membrii de sindicat din 1.100 de unități de învățământ, din 28 de județe și din Municipiul București, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare națională care se desfășoară în perioada 5-7 martie 2018”, anunța duminica Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Lucia Cojocaru, Președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a declarat că, în județul Cluj, aceste măsuri se vor răsfrânge asupra unui număr de 80 de unități de învățământ:

“Costul standard alocat per elev nu este suficient, se fac comasări de clase, bugetele școlilor sunt permanent ajustate. Din cauza Legii 153/2017 s-a ajuns la situații paradoxale – aceeași colegi cu aceeași vechime au salarii diferite. Totul s-a rezumat la promisiuni – promisiunile privind majorările personalului nedidactic au avut loc ultima oară în iulie anul trecut, dar au fost nesemnificative. În condițiile unei inflații în creștere, aceste majorări nu sunt justificate sau echitabile. Pe o grilă de salarizare de la 1 la 12, în care pe ultima treaptă este poziționat salariul Președintelui României, profesorii noștri se situează între 1.63 – 2.76 în cadrul acestei grile. Acest lucru este inacceptabil pentru anul în care ne aflăm, atât pentru profesori, cât și pentru calitatea învățământului românesc.“

Aceasta a mai adăugat că, măsurile nu sunt menite să perturbe buna desfășurare a examenului de evaluare națională, ci mai degrabă reprezintă o modalitate de a atrage atenția asupra situației jalnice din învățământul preuniversitar românesc și a promisiunilor neonorate ale guvernanților. Oricum, afirmă Lucia Cojocaru: “se exercită presiuni asupra membrilor de sindicat, asupra directorilor de școli, respectiv asupra profesorilor, tocmai pentru a sparge solidaritatea acestei acțiuni colective de protest.“

Solicitările sindicaliștilor transmise și celor două Camere ale Parlamentului sunt: soluționarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiționată de comasări de unități de învățământ, disponibilizări de personal și de tăieri ale unor drepturi salariale legale; creșterea costului standard per elev/preșcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor; rezolvarea modului de calcul al sporurilor și indemnizațiilor care li se cuvin salariaților din sistemul educațional; rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere ca această categorie socio-profesională are coeficienți de ierarhizare situați în pătrimea inferioară; modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupațională „ÎNVĂȚĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conținutul său discriminează personalul nedidactic din învățământ, căruia nu i se aplică; acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

„În urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018”, mai transmite FSLI, apreciind că este nevoie de unitate, de implicarea tuturor salariaţilor din învăţământul preuniversitar de stat, indiferent de apartenenţa sindicală, pentru a reuşi în aceste demersuri.

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, în perioada 5 – 7 martie 2018, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, la care sunt aşteptaţi să participe cei aproape 180.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar 2017-2018.

 

sursa foto: gds.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *