Anchete

În 2017 pare a se fi născut o nouă „Federație Share”: Federația Tinerilor din Cluj, hrănită din fașă cu fondurile nerambursabile ale Primăriei

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă sumele propuse de Primărie sunt de „numai” peste un milion de euro.

Pe lista de proiecte regionale aprobate, la punctul 2 se regăsește Federația Tinerilor din Cluj, care a cerut de la municipalitate 870 000 de lei pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca2017, suma propusă de Primărie fiind de 110 000 lei. Aceeași Federație a mai cerut, pe lista de proiecte locale (poziția 44), 290 000 de lei pentru proiectul „Clujul pentru Tineri/ Cluj for Youth”, municipalitatea propunând suma de 30 000 de lei. Pe aceeași listă de proiecte locale, Federația Tinerilor din Cluj se mai regăsește, la poziția 121, cu un alt proiect, „Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, pentru care Federația a cerut 390 000 de lei, Primăria propunând 70 000 de lei.

Ce este Federația Tinerilor din Cluj?

Federația Tinerilor din Cluj este un ONG proaspăt constituit, despre care putem afla informații doar prin intermediul paginii oficiale de Facebook. Nu are site sau alte date publice de contact. Conform datelor disponibile pe Facebook, această federație a luat naștere în luna ianuarie a anului 2017.

„Astăzi a fost ziua în care ne-am reunit, lideri și reprezentanți ai organizațiilor de studenți și tineret, pentru a defini primele trăsături ale Federației Tinerilor din Cluj (FTC) .

Curând, vom face cunoștință cu personalitatea mai închegată a FTC-ului, structura care își propune să reprezinte tinerii din Cluj-Napoca în provocarea de a-și maximiza potențialul și oportunitățile pe care le pot avea aici”, aflăm dintr-o postare din 12 ianuarie 2017, de pe pagina de Facebook a Federației.

În 26 ianuarie 2017, la Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a avut loc „ședința generală a FTC, în cadrul căreia Consiliul Director al Federației a prezentat strategia și proiectele structurii pentru anul 2017.”

„Federația Tinerilor din Cluj este constituită în scopul declarat și asumat și anume investirea în tineret și studenți pentru o dezvoltare urbană sustenabilă și responsabilă și susținerea comunităților de tineri și studenți din Cluj-Napoca și județul Cluj, precum și organizarea de diverse programe sau proiecte.

FTC a luat fiinţă la iniţiativa a 17 de organizații de tineret, în prezent federația are un nr. de 21 de membri, organizaţii de tineret locale, având ca principal obiectiv capacitarea tinerilor din Cluj-Napoca, prin implementarea de proiecte specifice acestui sector de varstă”, aflăm dintr-o altă postare, din 17 februarie 2017, de pe pagina de Facebook a Federației unde sunt prezentate și organizațiile membre FTC: Antena AEGEE din Cluj-Napoca, AIESEC, ASAMGD, Asociația Studenților de la Business, ASM Cluj, Asociația Studenților Psihologi din România, Asociația Studenților Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Asociația Tinerilor Clujeni, Grupul Local BEST Cluj-Napoca, Consorţiul Organizaţiilor Studenţeşti (COS), Asociația ”Grupul de Inițiativă Basarabeană” din Cluj-Napoca, Societatea Hermes, Liga Studenților Științelor Vieții, Organizația Studenților Economiști, Organizaţia Studenţilor Stomatologi din Cluj-Napoca, Organizația Studenților pentru Turismul Românesc, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (OSUT), Asociația Studenților Contabili RATIO, Societatea Studenţilor Europenişti (SSE), Asociația Young Team.

„Coincidențe” noi, practici și asociații studențești vechi

Ne atrage atenția prezența ca organizație membră a Federației Tinerilor din Cluj a Consorțiului Organizațiilor Studențești, consorțiu legat de numele lui Bogdan Buta (în calitate de cenzor), fostul președinte al Federației Share, cea care a implementat proiectul Tineret@Cluj-Napoca 2015, reprezentând Capitala Europeană de Tineret. Consorțiul Organizațiilor Studențești are adresa de contact în Piața Lucian Blaga nr. 1-3. La fel și Federația Tinerilor din Cluj. Tineret@Cluj-Napoca 2015 a fost implementat de Federația Share. Tineret@Cluj-Napoca 2017 va fi implementat de Federația Tinerilor din Cluj. Cluj Never Sleeps, edițiile trecute, a fost organizat de Asociația Acaret și Youth@Cluj-Napoca 2015, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Acum va fi organizat de Federația Tinerilor din Cluj.

Ziar de Cluj a scris încă din anul 2014 despre generația nouă a „băieților deștepți” din Cluj, care căpușează banii alocați pentru evenimente. Ziar de Cluj scria faptul că Buta și-a angajat la firma lui, Dettra Organisation SRL, toți “oamenii-cheie” din Federația SHARE și din Consorțiul Organizațiilor Studențesti, care, la rândul lor, beneficiau de alocări substanțiale de bani publici:

„Sa luam un exemplu: Vlad Pop, președintele SHARE, este subalternul lui Bogdan Buta la această firmă.

Gheorghe Pop, secretarul COS Cluj, lucrează și el pentru firma lui Buta. Sanda Chetan, manager de festival la TiMAF, lucrează la Dettra. Iar exemplele pot continua.”

„Dettra face sponsorizări către Consorțiul Studenților, iar Consorțiul, în schimb, plătește voluntarii care, de fapt, lucrează pentru Dettra, pentru «consultanță». Așa își plătește Bogdan Buta majoritatea «angajaților» care sunt, de fapt, voluntari”, a declarat sursa Ziar de Cluj.

Cu alte cuvinte, toate evenimentele organizate sub egida COS sau ale Federației SHARE din Cluj treceau prin biroul și contul firmei lui Bogdan Buta.

O scurtă recapitulare

Să recapitulăm, pe scurt, pentru a înțelege mai bine încrengătura de „coincidențe”:

Tineret@Cluj-Napoca 2015 a fost implementat de Federația Share. Consorțiul Organizațiilor Studențești din Cluj făcea parte din Federația Share. Atât în cazul Federației Share, cât și în cel al COS, toate drumurile duceau la Bogdan Buta. În 2017 ia naștere Federația Tinerilor din Cluj. Care primește bani de la Primărie, după câteva luni de la înființare, pentru a organiza Tineret@Cluj-Napoca 2017. Culmea, evenimentul se numește la fel! Consorțiul Organizațiilor Studențești face parte din Federația Tinerilor din Cluj. Și sediul apare ca fiind la aceeași adresă.  Cluj Never Sleeps, ediția de anul acesta, va primi bani de la Primărie pentru a fi organizată de Federația Tinerilor din Cluj. Organizator, la edițiile trecute, a fost Youth@Cluj-Napoca 2015, adică Federația Share. 

Întrebări la care așteptăm răspuns

Ziar de Cluj a încercat să ia legătura cu reprezentanții Federației Tinerilor din Cluj, pentru a clarifica lungul șir de „coincidențe”. Pentru că un site web sau alte date de contact au fost de negăsit, le-am transmis acestora un mesaj pe pagina lor oficială de Facebook, unde este afișat că FTC răspunde de obicei în câteva minute.

Ziar de Cluj le-a solicitat reprezentanților Federației Tinerilor din Cluj o serie de informații pe care le considerăm concludente pentru corecta informare a cititorilor noștri, plătitori de taxe la bugetul local de unde Federația va primi anul acesta fonduri nerambursabile: statutul ONG-ului, care sunt membrii fondatori, membrii actuali ai asociației și structura de conducere (președintele și vicepreședinții, membrii organului de conducere) și de administrare și dacă există personal angajat. Am solicitat mai multe detalii privind evenimentele pe care Federația le va organiza în anul 2017: Tineret@Cluj-Napoca 2017, Clujul pentru Tineri și Cluj Never Sleeps, în ce vor consta aceste evenimente, cum vor fi folosite fondurile nerambursabile primite din partea municipalității și cine vor fi organizatorii.

Reprezentanții Federației Tinerilor din Cluj ne-au răspuns după 3 ore după ce le-am trimis solicitarea:

„Bună ziua, vă mulțumim pentru interesul manifestat, o să revenim în seara asta cu un răspuns. Mulțumesc. Tudor Ogner”

Vom reveni cu precizările acestora, după ce le vom primi.

Ziar de Cluj a solicitat și din partea Primăriei Cluj-Napoca proiectele de finanțare nerambursabilă pe anul 2017, depuse de Federația Tinerilor din Cluj. Vom reveni cu concluziile care se impun după ce vom primi datele solicitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *