In vizor

În 16 ani de mandat, Boc nu a construit nici măcar o școală în cartiere, dar alocă 14,1 milioane euro pentru modernizarea unui liceu din centru

În cei 16 ani de mandat, primarul Emil Boc nu a construit nici măcar o școală în cartierele din Cluj-Napoca, deși există cartiere precum Bună Ziua, Borhanci sau Europa care nu au nici o unitate școlară. În schimb, așa cum se întâmplă și cu modernizarea străzilor, au fost alocați bani serioși pentru modernizarea școlilor din centru. De exemplu, în februarie 2021 s-a aprobat organizarea unui concurs de soluții pentru modernizarea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, iar în urmă cu șapte ani a fost construită sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc. Probabil gândirea conducerii Primăriei este pur electorală – ce se face în centru se vede, ce se face în cartiere nu este atât de vizibil.

Repararea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu este estimată la 14,1 milioane euro. În februarie 2021 s-a aprobat organizarea unui concurs de soluții pentru proiectare. Urmează să fie reabilitate patru corpuri de clădiri plus curtea școlii și străzile adiacente: Argeș, Canalul Morii, Constanței (parțial) și Nicolae Bălcescu.

„Ansamblul Liceului Nicolae Bălcescu este alcătuit în prezent din 3 clădiri în care se desfășoară activitate didactică, câteva anexe și sala de gimnastică Sonia Iovan. Suprafața ansamblului este de aproximativ 15.000 mp, este delimitat spre sud de strada Argeș, spre este de strada Constanța, spre nord de strada Nicolae Bălcescu și spre vest de proprietăți private. Accesul principal în liceu se realizează dinspre strada Constanța, accesele secundare pietonale și auto se fac pe străzile Argeș și Nicolae Bălcescu. Suprafața străzilor adiacente incluse în aria de concurs, respectiv strada Argeș, inclusiv Canalul Morii, strada Constanța precum și strada Bălcescu, este de aproximativ 17.400 mp”, scrie în Hotărârea de Consiliu Local.

Conform aceluiași document, pentru spațiile de învățământ se propune consolidarea, modernizarea și extinderea clădirii principale construită în anii 1891 – 1894, clădire care are statut similar monumentelor istorice. De asemenea, se propune consolidarea, modernizarea și extinderea clădirii obiect 2 a ansamblului, clădire construită în anul 1936. Se propune și rezolvarea problemelor grave cauzate de infiltrații la nivelul demisolului celor două clădiri, modernizarea bibliotecii, a laboratoarelor.

Pentru curtea școlii se propune optimizarea ansamblului de spații exterioare destinate practicilor sportive și a pauzelor de recreere prin creșterea spațiilor plantate, umbroase și a zonelor de relaxare.

Cu costuri mai mici, în orășelul Budakalasz, situat în nordul Budapestei, s-a construit o școală nouă, de la zero. Un utilizator Facebook care citează presa maghiară scrie în grupul Clujul Civic că respectiva clădire a costat 9,6 milioane euro. Are suprafața de 4.500 mp, 16 săli de clasă + 2 săli de grup, 6 laboratoare tematice (limbi străine, info, gospodărie, biologie, științele naturii, tehnică), bibliotecă multimedia. Pe lângă școală mai există sală de sport (cu 210 panouri solare pe acoperiș), 45 de locuri de parcare, loc de joacă, teren de sport + groapă pentru sărituri în lungime, pistă de alergare. Construcția a început în 2019 și acum este finalizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *