Din oras

Impostorul Alexandru Broscoi face bani de la nunti si petreceri in Cluj, pretinzand ca e de la Politia Economica

Un oaspete neasteptat a vizitat nuntile si petrecerile din Cluj-Napoca in ultima perioada. Potrivit relatarilor unor martori, un anume Alexandru Broscoi apare in toiul distractiei, merge direct la DJ si ii solicita licenta de difuzare a muzicii, pretinzand ca lucreaza la politia economica. Problema se rezolva apoi cu o „taxa” de aproximativ 100 de euro. Verificarile IPJ au scos la iveala ca acesta nu e angajat al politiei clujene.

Semnalul de alarma a fost tras de un clujean, realizator de show-uri la nunti, care a avut de-a face cu un episod neplacut.

“Recent am vazut intr-un ziar local ca un staroste a fost amendat cu 30.000 de RON pentru ca difuza muzica la petreceri, gen nunti si botezuri. Povesteam cu oameni din bransa ca noua nu ni se poate intampla asa ceva, insa, recent, m-am trezit si eu la o petrecere cu un domn imbracat la costum, SINGUR, care se dadea de la politia economica sa verifice licenta pentru difuzare de muzica la nunta. Binenteles, a solicitat o atentie de 100 de euro ca sa plece linsitit si sa ne lase in pace. Il cheama Alexandru Broscoi, am avut doi martori”, a relatat omul, sub protectia anonimatului.

Incidentul a avut loc la Serena, in zona Fagetului.

“Am inteles ca acelasi lucru l-au patit si organizatorii unei nunti de la Grand Hotel Napoca. Ma ocupam de programul meu in sala, cand vad ca omul acesta merge amenintator la DJ. Am mers si eu, am vazut ca ii cere licenta aceea de difuzare. Era foarte amenintator, ne tot spunea ca suna la politie sa vina sa ne verifice si sa ne ia laptop-ul. Ne-am pus la o masa, eram ingrijorati ca se va intrerupe nunta. DJ-ul a vrut sa ii dea 50 de euro, dar Broscoi a spus ca e prea putin. Am scos atunci 400 de lei, in hartii de cate 200, le-am pus pe masa, le-a luat si a plecat. Stiam din povestile altora ca asta e taxa, de aproximativ 100 de euro. Nu stiu daca voi depune plangere, am in vedere asta. Nu e exclus ca individul sa apara in inregistrarile de pe camerele din sala de nunti de la Serena”, a spus clujeanul.

Pretinsul angajat de la Politia Economica le-a aratat celor doi si o legitimatie, insa acestia nu au observat datele documentului. Un alt clujean, de asemenea implicat in organizarea unei nunti a fost martor la un episod similar.

“A aparut un individ care a mers la DJ si l-a chemat afara. I-a cerut sa ii aduca un pahar de whisky pana stau ei de povesti. DJ-ul s-a dus apoi la mire si l-a anuntat ca sunt ceva probleme cu muzica, insa a intervenit starostele care a aplanat situatia si pana la urma se pare ca i-a platit 200 de lei ca sa nu le strice nunta”, a relatat acesta.

Oficialii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj au verificat astazi existenta unui angajat cu numele de Alexandru Broscoi la Politia Economica.

“Nu exista o astfel de persoana angajata la nici o structura a institutiei noastre. Am cautat inclusiv la Serviciul de Investigare a Fraudelor, insa nu este. Persoanele care au avut de-a face cu acest individ ar trebui sa depuna plangere la noi pentru a se putea declansa o ancheta in acest caz”, a declarat Simona Virci, purtator de cuvant al IPJ Cluj.

O decizie din 2011 a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) ii obliga la taxe pentru difuzarea muzicii ambientale pe toti cei care administreaza hoteluri, restaurante, terase, cazinouri, stadioane, mall-uri, spatii expozitionale, muzee, ori mijloace de transport ca taxiurile si tramvaiele. Actiunea a necesitat peste un an de negocieri si a fost solicitata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) Asociatia pentru Drepturile de Autor.

Astfel, unitatile de cazare, cele de alimentatie publica (restaurante, terase, cafenele, baruri, fast-food-uri, pizzerii, sali de nunti, petreceri, baluri), unitatile comerciale, dar si salile de jocuri de noroc, cazinourile, salile de internet, parcurile de distractie, scolile de dans, muzeele, centrele sau cabinetele medicale, targurile, expozitiile, aeroporturile sau garile trebuie sa plateasca taxe pentru a putea difuza muzica ambientala.

Totodata, utilizatorii de opere muzicale in scop ambiental au obligatia ca, inaintea oricarei utilizari de opere muzicale, sa obtina din partea UCMR – ADA un document numit “autorizatia licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicalepentru care se platesc remuneratii”.

Alexandru Broscoi nu a putut fi contactat la numerele de telefon pe care si le-a postat pe Internet, pe diverse site-uri de organizare a nuntilor. Potrivit unor surse din bransa, acesta a fost si staroste si a avut pana nu demult o sala pe care o inchiria pentru nunti.

Foto: anunturi.mega-info.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *