Sanatate

Impetigo, o infectie contagioasa a pielii

Anumite infectii sunt dezvoltate mai usor de copii decat de adulti. De acest lucru se face responsabil si sistemul imunitar, care la cei mici nu este asa de puternic, precum si faptul ca este destul de greu sa controlam constant comportamentul de respectare a igienei micutilor. Impetigo este una dintre aceste afectiuni dermatologice contagioase care afecteaza cu precadere copiii.

 

Impetigo este o infectie bacteriana a pielii care se manifesta prin aparitia unor vezicule rosii la suprafata tegumentului. Aceste vezicule pot sa apara in orice parte a corpului, dar cel mai frecvent se situeaza in jurul gurii si nasului. Ele se pot sparge, pot secreta lichid si pot dezvolta o crusta galben-maronie. Boala dermatologica, impedigo este una dintre cele mai obisnuite infectii la copii. Nu este exclus ca ea sa isi faca aparitia si la persoanele adulte, insa aceste cazuri sunt mai rare.

 

Ce poate declansa boala?

Exista doua tipuri de bacterii care se fac responsabile pentru instalarea acestei afectiuni: streptococul sau stafilococul. De cele mai multe ori, aceste bacterii patrund in organism prin zonele in care pielea este lezata din cauza altor afectiuni, cum ar fi eczema, leziunile determinate de plante otravitoare, intepaturi de insecte, varicela, arsuri sau taieturi. Copiii pot dezvolta impetigo dupa gripa sau alergii care irita pielea de la baza nasului. Exista insa cazuri in care este afectata si pielea sanatoasa.

 

Impetigo este o afectiune contagioasa si poate fi raspandita prin contact personal, prin folosirea acelorasi prosoape, lenjerii, haine, jucarii sau al altor obiecte. Veziculele pot fi raspandite in alte parti ale corpului prin scarpinare (grataj).

 

Cum recunoastem simptomele?

Impetigo poate fi prezent cand exista urmatoarele leziuni:

–    vezicule pe piele, in special in jurul nasului si gurii: initial, leziunile apar ca niste pete mici, rosii, apoi apar veziculele care eventual se pot sparge; aceste leziuni nu sunt dureroase, dar pot fi pruriginoase;
–    veziculele secreta lichid sau au cruste;
–    veziculele cresc atat in dimensiuni, cat si numeric: leziunile variaza in dimensiune de la marimea unui cos (camedon) pana la marimea unei monede.

 

Tratament

Diagnosticul de impetigo poate fi pus doar de medicul specialist dermatolog in urma inspectiei pielii. Uneori medicul preleveaza o proba de la nivelul unei vezicule pentru examenul bacteriologic. In caul in care pacientul prezinta si alte simptome, se vor efectua teste suplimentare din sange si urina.

 

Impetigo este tratat cu antibiotice. In cazurile usoare, tratamentul se va face cu aplicatii locale ale unui unguent preparat pe baza de de antibiotice. In cazurile severe, medicul va prescrie tratament antibiotic oral. Dupa 3 zile de tratament, starea pacientului se amelioreaza. Daca tratamentul cu antibiotic oral sau cu unguente  va fi aplicat conform indicatiilor medicului, leziunile se pot vindeca complet intr-o saptamana.

 

Ca masuri ce pot fi aplicate acasa, se impune spalarea usoara a portiunii de piele cu leziuni de trei ori pe zi, inainte de aplicarea unguentului. Daca veziculele au crusta, acestea vor fi inmuiate in apa calda timp de 15 minute, apoi indepartate usor cu o carpa moale si sterse, pentru a usca leziunile respective.

 

Medicul va fi anuntat in cazul in care impetigo-ul nu s-a ameliorat dupa 3-4 zile de tratament sau daca apar alte semne de infectie, cum ar fi febra, accentuarea durerii, tumefierea, caldura, roseata sau aparitia puroiului in zona infectata.

 

Prevenirea contaminarii se face prin respectarea urmatoarelor masuri:

– se va evita contactul cu persoanele cu impetigo pana cand infectia s-a vindecat;
– evitarea folosirii acelorasi prosoape, perne, lenjerie, haine sau jucarii sau a altor obiecte cu persoana infectata. In cazul in care este posibil, este recomandat ca aceste obiecte sa fie spalate in apa fiarta inainte de a fi folosite;
– gartajul (scarpinatul) leziunilor la bolnavul cu impetigo inlesneste raspandirea infectiei in alte regiuni ale corpului si, de asemenea, la alte persoane. Gratajul poate fi prevenit prin acoperirea zonelor infectate;
– mentinerea unei igiene corespunzatoare a mainilor impiedica raspandirea infectiei;
– in cazul in care este prezenta o taietura sau o intepatura de insecta, va fi tratat local cu unguent pe baza de antibiotic, pentru a preveni aparitia bolii.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *