Vocea ta

Imobiliare a la Cluj: locatarii de pe Dorobanților 96 reclamă că o posibilă nouă construcție între blocuri le-ar interzice accesul auto la scară, chiar și pentru mașinile de intervenție în cazurile de urgență

Locatarii de pe Calea Dorobanților nr. 96, o locație premium din Clujul de 5 stele, din orașul cu cea mai bună calitate a vieții, reclamă o posibilă construcție între blocuri, peste o parcare, construcție ce le-ar tăia calea de acces rutier spre scară. Riveranii sunt speriați de împrejmuirile care se fac în prezent fiindcă nici măcar nu știu pentru ce se împrejmuiește terenul din fața scării lor, ce anume se va ridica pe el. Însă, sunt convinși că, orice s-ar ridica, accesul la scara blocului le va fi blocat, situație periculoasă, fiindcă nici măcar mașinile de pompieri sau ambulanțele nu ar mai putea ajunge la scara lor. În plus, terenul, care acum este marcat de o firmă privată din București, Constar Grup, a fost amenajat anul trecut, din bani publici, de către Primăria Cluj-Napoca, drept parcare. Unii locatari au făcut sesizări la Primărie încă din anul 2014, pentru a li se clarifica situația terenului care îi alarmează, însă nici măcar acum, în 2020, oamenii nu știu ce le rezervă prezentul și viitorul.

Ioan Gârboan a explicat pentru Ziar de Cluj:

„Suntem locatari pe strada Dorobanților 96 și azi a venit o firmă privată de construcții, nu vor să se identifice cine sunt, și fac marcaje. Au primit o autorizație de construire să își împrejmuiască o proprietate, prin care nouă ni se interzice accesul la scară. Blocul are 3 scări, la scara I se interzice accesul! Noi nu o să mai putem merge la scara I cu mobilă, Salvarea, Pompierii, că nu o să mai avem pe unde! Nu știm sigur dacă au autorizație sau nu!

Pietonal o să mai putem intra în scară, dacă mergem peste gardul viu, nu știu cum o să facem. O să ne construiască aici un bloc, un hotel, nu știu ce o să construiască!

Acum, pe acel spațiu, e o parcare făcută anul trecut de Primărie din bani publici. Din bani publici este făcută parcarea, e asfaltată, anul trecut au trasat culoare, au pus borduri, că de-astea știm pune, și acum jumătate cică e a proprietarului. S-a amenajat tot ca parcare și acuma jumătate va fi construcția, fac gard, nu știu ce fac.

Au pus pe mașini inscripție, este proprietate privată, eliberați locul, în zilele următoare se vor efectua lucrări de împrejmuire; dar, fără nicio dată de identificare, telefon, cu cine iei contact? Nu vor să dea detalii. Ei spun numai că vor împrejmui, că ei asta fac. Nu o să avem acces cu mașinile. Este o alee pietonală, dar cu mașina nu avem loc. Nu se poate, la o scară să nu ai acces, numai pietonal! Dacă se îmbolnăvește cineva și vine o urgență? Noi am sunat și la Poliția Locală, dar probabil că-s ocupați tare, că nu-i găsești niciodată! Noi le-am solicitat să vină la fața locului! Nu o să mai avem loc pentru tomberonul de gunoi, că și acela e în împrejmuirea lor! Suntem două blocuri de 8 etaje la același punct gospodăresc, care dispare! Vreo 150 de apartamente!

Nici în spate nu poate veni o ambulanță sau o mașină de pompieri. În spate e o groapă, că tot a fost scandalul cu fostul centru Nokia. Și au săpat o groapă și a rămas o groapă sau, probabil, face Boc o stație de metrou aici, că groapa e făcută!”

Pupăza Lenuța, o altă locatară de pe Dorobanților nr. 96, responsabilă de scara I, a sesizat astăzi  Ziar de Cluj:

„Nu știu exact ce construiesc, este secret, deocamdată împrejmuiesc, ne blochează calea de acces la scara I, au marcat limitele de proprietate pe parcarea blocului. La fiecare discuție spun altceva. Nu au afișat nimic pentru a cunoaște vecinii. Nu știm cum a fost restituit terenul, la Legea 18 fiind ocupat. A fost despăgubit fostul proprietar. Terenul are o lățime foarte îngustă. Constar Grup SRL din București este proprietar; Morar, alt proprietar, a făcut împrumut la bancă și banca a vândut terenul.”

Constar Grup SRL a fost înființată în anul 2004 și ocupă „Locul 3 in Top Profit Romania Intreprinderi Mijlocii, Sectorul 3, domeniul 4120: Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”, conform listafirme.ro. Are sediul în Capitală și administrator și asociat unic pe Cioloboc Laurențiu Gabriel. În anul 2018, firma a avut o cifră de afaceri de peste 6  milioane de euro, un profit net de peste 1 milion de euro și datorii de aproape 3 milioane de euro. Societatea avea, în anul 2018, 79 de angajați.

Primăria cunoaște situația din 2014

Pupăza Lenuța a redactat, în anul 2014, o adresă către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Serviciul Urbanism, prin care solicita un PUZ al blocului, cu noile vecinătăți „în care să fie cuprinse construcțiile SC Transilvania Construct până la Centrul de Afaceri Olimpia (Nokia), strada Coastei și strada Dorobanților de la nr. 94, 96, 98, 100”, având în vedere starea de fapt a blocului „care are o curte interioară în care este prevăzută o parcare betonată, dar din datele cunoscute de către locatari este revendicată de o persoană privată a cărui nume este Morar”:

„În acest plan să fie stipulate căile de acces, mai ales cele auto pentru Salvare, Pompieri, Poliția, în mod special pentru scara I a blocului de la nr. 96, care în noua conjunctură de interese private Pellicer – Morar – Transilvania Construct SA, riscă să rămână fără cale de acces auto la scara I, scară care are intrarea principală în spatele blocului, bloc ce este construit în unghi de 90 de grade pe trei scări”, a scris Pupăza Lenuța în solicitarea sa adresată Primăriei în 11.07. 2014.

Locatara a revenit în anul 2017 cu o nouă solicitare către primarul Emil Boc, de clarificare a situației terenului din fața scării sale:

„Cu respect, domnule primar, vă rog a analiza solicitarea Constar Grup SRL București astfel încât proiectul supus dezbaterii să respecte toate normele legii construcțiilor, indicii de ocupare a terenului POT și CUT, înălțime, lățime, fluență de trafic, căi de acces pentru proprietarii Asociației Dorobanților nr. 96, scara I, care se află în spatele blocului, care are forma literei L latura mică, având în vedere că în momentul construcției acestui bloc în 1987, nu era prevăzut un alt edificiu, versantul dealului din strada Coastei fiind spațiu verde de care ar trebui să beneficiem. (…)

Precizez, Constar Grup SRL București a defrișat o porțiune din arborii de pe deal, nefiind bornat terenul nu putem aprecia dacă este proprietate sau nu.

În momentul de față, planșa pe care am vizualizat-o nu reprezintă realitatea din teren, fapt care poate duce în eroare, în momentul discuțiilor de avizare, ca și la proiectul Centrului de Afaceri Pellicer. Autorizare pe care dumneavoastră ați anulat-o la fața locului, înțelegând eroarea Comisiei de Urbanism.”

Pupăza Lenuța îi solicita în 2017 primarului Emil Boc o xerocopie a planșei de detaliu, pentru a studia și depune obiecțiuni cu privire la dosarul depus la Serviciul Urbanism spre avizare de către Constar Grup SRL pentru strada Dorobanților fn (în curtea interioară a Dorobanților nr. 96) pentru obținerea certificatelor de urbanism, PUZ și PUD, autorizației de construire, întrucât se învecinează cu terenul Asociației de Proprietari strada Dorobanților nr. 96:

„La o primă solicitare verbală la Serviciul Urbanism, am văzut acest plan, dar acesta nu cuprinde calea de acces a proprietarilor din scara I, și nici pentru intervențiile de urgență (Salvare, Pompieri, Poliție, Salubritate).

Infrastructura de apă-canal-termoficare este deja deteriorată de la lucrările firmei Total Transilvania, camioanele de tonaj, transportul pun în pericol de distrugere și întrerupere a utilităților.

Solicitarea este îndreptățită întrucât nu s-a cerut acordul vecinilor autentificat în fața notarului public, pentru a se accepta o derogare de la lege în ce privește regimul de construire privind înălțimea/2 față de limita de proprietate a imobilului pentru care s-a cerut acordul de principiu al Urbanismului.”

După toate aceste solicitări, locatarii de pe Dorobanților nr. 96 au ajuns în luna mai a anului 2020 să se adreseze către Ziar de Cluj, cu temerea că accesul la scară le va fi blocat de o eventuală construcție, după împrejmuirea actuală a terenului.

Serviciul Control Urbanism a oprit astăzi lucrările de împrejmuire începute tot astăzi

Pupăza Lenuța a trimis astăzi o nouă sesizare și la Serviciul Control Urbanism și Disciplina în Construcții din cadrul Primăriei Cluj-Napoca:

„Azi, când au început să marcheze limitele prin bornare, i-am sesizat, au venit de la Control Urbanism și au deschis accesul, până organizează șantierul și afișează autorizația. Au fost sesizați, o să primim răspuns scris.

Problema începe de la retrocedarea la Legea 18 din 1991, legea interzice retrocedarea unde sunt construcții, parcarea blocului nostru fiind construită din beton odată cu blocul, în 1987. Fostul proprietar Morar a fost primul proprietar care ne-a adus la cunoștință că este proprietar în curtea blocului nostru, prin cumpărarea terenului retrocedat. Legea Cadastrului nu a fost respectată de către expertul topo la măsurătoare. Nu a încheiat proces-verbal cu vecinii. Neregulile sunt complexe. Fiecare proprietar, prin suveica de cumpărare, a încercat să își obțină interesul pentru el, ignorând faptul că noi rămânem blocați.

Demersurile făcute de mine au la bază apărarea intereselor Asociației de proprietari, respectiv colocatarii din scara I, direct afectați”, a precizat Pupăza Lenuța.

Ziar de Cluj a solicitat Primăriei Cluj-Napoca actele emise pentru lucrările care se realizează la respectiva adresă, precum și un punct de vedere pentru clarificarea situației. Am adresat o cerere scrisă pe adresa de mail a firmei Constar Grup SRL, pentru a afla și punctul de vedere al constructorului, care se pare că ar fi proprietarul terenului.

Vom reveni cu noi detalii, de îndată ce le vom primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *