In vizor

IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”

Pentru noi nu este o noutate. La Ziar de Cluj ne imunizăm de imediat un decebiu de basmele și poveștile azvârlite în mass media lui de chitanțier de către primarul Emil Boc. Măestrică a dat dovadă de decență și onestitate doar în primii trei ani ai primului său mandat, apoi, mai ales după experiența de prim ministru, puterea i-a prăjit mințile mai ceva ca o cocaină. Din 2012 Emil Boc o ține langa în bifări de situații, în exerciții de PR politic și cam atât. Administrarea orașului se face din gură în mass media sa de chitanțier, plătită meschin la nivel local, regește la Capitală. Există oameni de casă și dușmani. Boc conduce orașul după cum vor mușchii săi politici, fără să mai consulte populația. Când o face, se preface și face tot cum vrea mușciulețul său politic. Cluj-Napoca exitsă două sau trei străzi în Centru (de 18 ani numai într-un șantier), în Parcul mare și la Cluj Arena, când le dă plocon amicului său plodul de sereist Buta. În rest praf, mizerie, Urbanism de Cumetrie, nicio noimă în dezvoltare, totul să-și servească pilele, cunoștințele și relațiile. Periferia nu există decât dacă se încordează vreun imobiliar din Clanul Urbanismului de Cumetrie să intervină cu o nouă aglomerare urbană care va sufoca și mai abitir traficul orașului.

Un oraș tot mai neprietenos, tot mai agresiv cu locuitorii. Un oraș în care, în ciuda poveștilor despre plantarea zilnică a 1001 arbori noi, anul trecut, în mod rușinos, s-au înregistrat decese din cauza tăierilor de copaci care contează și a supraîncălzirii de la dale și betoane.

CITEȘTE: Euronews (studiu): Record trist pentru Cluj-Napoca – orașul european cu cele mai multe decese premature din cauza lipsei copacilor! Ce ziceți, mai tăiem Pădurea Hoia?

Să nu mai vorbim despre modul în care firmele de casă ale municipalității mutilează constant arborii din Cluj-Napoca și cât de pompieristic sunt realizată ”plantările de noi copaci” cu care se bate în pieptuțu-i de aramă Însuși El, Primarul…

CITEȘTE PĂREREA ADEVĂRAȚILOR SPECIALIȘTI ÎN PEISAGISTICĂ ȘI ARBORISTICĂ, NU A MĂCELARILOR FIRMELOR DE CASĂ ALE MUNICIPALITĂȚII: Arbori în beton à la Cluj

Revenind, o justificare a necesității metroului la Cluj a fost fix cea a ”orașului de un milion de locuitori”. Da, da, cu tot cu zona metropolitană, dar poate ne arătați unde spumele mării trec prin zona metropolitană stațiile utopicului metrou? Pe ”nicării” cum zic votacii lui Boc. Ăia mințiți 12 ani de Funar, trecuți cu tot cu ardoare și adorarea de a fi mințiți în tabăra lui Boc de imediat 18 ani.

Dar ce să vezi, după cum deja arătam în luna aprilie: ”NE ÎNDREPTĂM, VOIOȘI, CĂTRE CLUJUL DE 1 MILION DE LOCUITORI: Încă o lună cu spor natural negativ în Cluj, mai multe decese decât nașteri înregistrate, arată datele Direcției Județene de Statistică”.

Era clar că Boc dă doar din gură pentru a găsi o justificare aruncării pe apa ”Someșului navigabil” a banilor (extrem de mulți) pentru sudii de fezabilitate.

Acum, ca o ghilotină, să ne arate ce consumă cu polonicul politic cel mare, vin ultimele date statistice, cele definitive ale ulimului recensământ, publicate de INS: populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

În Cluj la recensământul din 2021 figurau 679.000 de persoane, față de 691.000 în 2011 și peste șapte sute de mii în 1977, 1992 și 2002.

  • Doar la recensământul din 1966 populația județului a fost mai mică decât cea înregistrată la cel mai recent recensământ, la aproape 630.000.

În Cluj sunt aproape doi locuitori în mediul urban față de fiecare locuitor înregistrat în mediul rural, în contextul în care Clujul are cea mai mare comună din România, Florești.

  • Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale recensământului, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 locuitori față de recensământul din octombrie 2011.
  • Femeile reprezintă 51,8% din populaţia rezidentă, iar 60,4% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.
  • Datele definitive ale RPL2021 indică faptul că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a județului Cluj s-a adâncit în ultimii zece ani, vârsta medie crescând la 41,7 ani față de 40,7 ani la recensământul anterior, din 2011.
  • Vârsta medie este mai mare la femei, 43,2 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei județului Cluj este de 40,3 ani.
  • Indicele de îmbătrânire demografică este de 125,5 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependență demografică este de 53,3 persoane de vârstă ”dependentă” – sub 15 ani şi de 65 ani și peste – la o sută de persoane în vârstă de muncă, respectiv intervalul 15-64 ani.

Recensământul din 2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.

La revedere, drum bun. Chiar nu v-ați săturat de minciuni?