In vizor

Ilegalitatile lui Mircea Avram de la RAADP, dezvaluite strategic de “dusmanii” din institutie

Speriati ca Alin Tise il va aduce din nou in fruntea institutiei, delatorii de serviciu din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP) Cluj au remis presei detalii savuroase ale unor presupuse nereguli sarvarsite de acesta in timp ce conducea regia. Un audit a perioadei cu pricina a scos la iveala detalii care sugereaza ca directorul Mircea Avram, care este si patronul unui site de stiri, a achizitionat bunuri precum aparate foto Nikon si un program de editare foto pe banii statului. De asemenea, raportul a mai scos la iveala faptul ca acesta ar fi “imprumutat” bani de la regie, ar fi acordat prime si bunuri la liber, dar si ca ar fi neglijat normele legislative la efectuarea unor lucrari si proiecte. Avram este convins ca este “sapat” de Ioan Oleleu.

Controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2013 si a avut ca subiect “Auditul contractelor de lucrari incheiate pentru activitatile care sunt coordonate de Biroul Gestiune Patrimoniu in anii 2010-2013”. Astfel, institutia  a incheiat un contract cu Nechita Traian, economistul institutiei, mentionat insa ca persoana fizica care a vandut catre regie doua programe informatice. Unul este de prelucrare-editare foto Adobe Photoshop Elements, versiunea 9, in valoare de 428 de lei cu TVA si un alt program de editare foto, Dynamic Photo HDR, in valoare de 250 de lei cu TVA. Programele “au fost inregistrate eronat, atat ca si valoare, cat si ca mod de inregistrare in contul 303 Materiale de natura obiectelor de inventar”, potrivit raportului.

A ramas, astfel o suma in plus, de 75,45 de lei, pentru care s-au intocmit hartii justificative care au incalcat prevederile legale.

De asemenea, auditul a scos la iveala ca in 7 februarie 2011 Avram a ridicat de la casieria institutiei 500 de lei, in baza unei dispozitii de plata in care nu e specificat scopul precis al sumei.

“Suma ridicata nu a fost decontata pana la data de 3 martie 2012, cand se ridica de catre acesta un alt avans de 1.500 de lei si pe care il justifica in data de 8 mai, fapt care era imposibil daca se respectau normele legale in vigoare”, se arata in raportul de audit.

Mai este mentionat, in acelasi context, un episod in care au fost efectuate si decontate delegari ale unor angajati fara intocmirea actelor legale pentru aceasta. La capitolul Cheltuieli, auditorul noteaza prezenta unor bonuri pentru achizitionarea unor consumabile inregistrate gresit. “Domnia” lui Avram la RAADPP a mai insemnat si prime de vacanta de valoarea unui salariu, incluzandu-se aici salariul de baza, sporuri de conducere, plus spor de vechime. Alte aberatii apar la achizitionarea echipamentelor “de protectie si de lucru”. 

Cei care au fost angajati pe functiile de dactilograf si casier au primit scurte impermeabile cu gluga, halat de doc si incaltaminte de protectie, iar economistii si juristii s-au ales, pe langa acestea, si cu halate de panza si bocanci.

“Drepturile obtinute de catre salariati in urma “negocierii” contractelor colective de munca intre angajator si sindicat denota in fond lipsa interesului angajatorului privind buna gestiune a patrimoniului public. Clauzele contractelor colective de munca incheiate , arata ca si cum nici nu ar fi existat vreo negociere, ci doar s-au materializat in scris revendicarile formulate de angajati, interesul fiind comun”, conchid autorii raportului.

De asemenea, s-a descoperit ca nu a fost avizat de catre Consiliul Judetean Cluj continutul contractelor colective de munca.

Lista neregulilor constatate la audit e prelunga si in ceea ce priveste intocmirea si derularea contractelor.

La lucrarile de reparatii nu s-au intocmit, conform legii, referate de necesitate, note de constatare ori solicitari din partea medicilor ca ar avea nevoie de lucrari la cabinetele medicale unde acestea au avut loc. Nu s-au realizat si pastrat dosare de achizitie, s-au divizat contracte de achizitii publice, nu s-au intocmit caiete de sarcini, ofertele nu cuprind detalii tehnice, s-au executat uneori mai multe lucrari decat prevedea contractul, lipsea viza consilierilor juridici sau chiar acceptul conducerii regiei pentru anumite contracte. Mai mult, au existat contracte care au fost intocmite “fara ca ofertele sa fie acceptate de vreo persoana din RAADPP Cluj”.

La verificarea felului in care s-au executat lucrarilor auditul a constat ca toate cele 13 lucrari avute in vedere au fost executate fara proiecte, fara studii si avizele cerute de lege.

“Lucrarile nu au fost urmarite si verificate de diriginti de santier conform prevederilor legale specificate in Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii, art.21 care precizeaza “asigurarea verificarii executiei corecte a lucrarilor de constructii prin diriginti de specialitate sau agenti economici de consultanta specializati, pe tot parcursul lucrarilor” in cazul tuturor celor 13 contracte de lucrari auditate”, se arata in raport.

Nu s-au emis ordine de incepere a lucrarilor in scris, pentru cele 13 contracte de lucrari auditate  si nici procese-verbale de predare – primire a amplasamentului, procese- verbale de lucrari ascunse.

“Conducerea a desemnat alte persoane din cadrul regiei sa verifice lucrarile din teren, fara ca aceste persoane sa aiba pregatirea profesionala corespunzatoare sau testatul de diriginte de santier conform prevederilor legale. Mentionam ca in cadrul regiei sunt diriginti atestati “, atrag atentia autorii raportului.

Mai mult, s-au constatat lucrari decontate in plus fata de lucrarile real executate sau arbusti ornamentali (tuia,buxusi, ienupar) plantati in numar mai mic decat numarul receptionat in teren. Este mentionat exemplul unui arbore buxus, care, in oferta RAADPP Cluj costa 50 de lei, iar pe piata pretul unuia era de 2,5 – 5 lei.

Erorile  curg cu nemiluita si la predarea lucrarilor. S-a restituit garantia de buna executie in procent de 70% fara sa fie intocmit procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, nu s-au intocmit procesele-verbale de receptie la terminarea acestora si lipsesc masuratorile pentru cantitatile real executate pentru fiecare articol.

Mircea Avram, actualmente director al site-ului cluj-am.ro a declarat ca dezvaluirea acestui audit catre presa l-ar avea in spate pe consilierul judetean Ioan Oleleu.

“Ma asteptam sa apara lovituri impotriva mea inca de duminica. Postul de director RAADPP Cluj este iar liber si am fost propus eu pentru ocuparea lui. PSD Cluj si mai ales Ioan Oleleu incearca sa ma discrediteze. Pana vineri vor mai aparea si alte lovituri. De doi ani regia e blocata la nivelul judetului si asta li se datoreaza, insa eu nu am aruncat injurii, nu imi sta in caracter, insa fiecare va culege ce seamana”, a declarat Avram, pentru Ziar de Cluj.

In privinta raportului de audit, fostul director al regiei spune ca ar contine date false.

“Aparatele foto au fost achizitionate pentru regie, toti dirigintii de santier au asa ceva, cu unul s-au facut poze la Cluj Arena. Aparatele sunt la regie, nu la mine la ziar. Echipamentele au fost achizitionate pentru oameni, nu pentru mine, iar cei 500 de lei au fost cheluiti in singura delegatie la Bucuresti la care am fost, insa s-au pierdut hartiile”, a mai spus Mircea Avram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *