Anuntarea logo-ului castigator pentru Cluj Capitala Culturala Europeana 2021, creatia Cameliei Imbuzan, a generat discutii in contradictoriu in mediul online. Varianta castigatoare este considerata terna si conventionala de unii si foarte reusita de altii. In timp ce unii au poreclit deja logo-ul “parchet”, altii nu contenesc cu Like-urile.
Logo-ul a fost ales dintre 79 de propuneri pe baza deciziei juriului format din: Ioan Sbarciu (presedintele juriului), Vasile Dancu, Timotei Nadasan (fondator, editor si redactor sef al revistei IDEA arta + societate), Istvan Szakats (membru al Consiliului Director al Asociatiei Cluj CCE2021), Catalin Stefanescu, Camil Tulcan (fotograf), Laszlo Bencze (fotograf), Willy Cristea (consultant marketing).
Camelia Imbuzan, cea care a castigat si premiul 35.000 de lei, este creative director al agentiei de publicitate Vitrina, una dintre partenerele proiectului. Organizatorii au tinut sa sublinieze pe pagina oficiala de Facebook ca “acest concurs s-a desfasurat sub anonimat. Niciun membru din juriul specializat nu a stiut identitatea participantilor decat dupa desemnarea castigatorului”.
„Proiectul se detaseaza prin subtilitatea si coerenta cu care incorporeaza elementele specifice ale conceptului, dar si ale orasului, intr-o forma ce sugereaza multiplele sale insusiri. Totodata, el reuseste sa fie o imagine puternica, o structura dinamica si sa pastreze un rest mereu de deslusit, care ii sporeste forta”, a motivat juriul.
La scurt timp dupa anuntarea logo-ului cu care va concura Clujul la titlul de Capitala Culturala Europeana, specialistul clujean in branding Bogdan Branzas a postat pe Facebook:
“Tocmai am primit confirmarea: clujenii, mai ales “telectualii”, nu chiar toti, sunt niste blazati, bigoti si conservatori plictisitori si le place sa joace foarte safe, incadrati in patratele si sertare plicticoase si bine delimitate”.
Apoi a scris si pe blog despre modul in care juriile de la concursurile de design merg intotdeauna pe “rezultate safe”, lipsindu-le curajul si viziunea, fara sa faca neaparat referire la concursul pentru identitatea vizuala a Cluj CCE 2021.
“Stiam demult ca juriile si concursurile din domeniu designului nu fac sens. N-are rost sa explic de ce, cei care lucrati in domeniu stiti asta si stiti si de ce. Acum multa vreme mi-am promis ca nu mai pun piciorul niciodata in vreun concurs de design si uite ca mi-am incalcat propriul contract. Asa cum am facut mai demult cu Marea Neagra unde am jurat sa nu mai calc si am gresit inca o data mergand, alegandu-ma doar cu deziluzii si reconfirmari asupra produsului turistic.
Concursurile si juriile produc rezultate safe, de comun acord, ca in sedintele PCR. Sunt din start biasate de ideea de unanimitate la care se ajunge prin negocieri. Si dispare curajul si viziunea. Asa ca imi voi respecta contractul cu mine insumi de acum inainte, nici o prezenta de acum incolo in vreun concurs de design. Multumesc juriilor pentru corectitudinea politica si deciziile plictisitoare lipsite de curaj”, arata Branzas pe blog.
In brief-ul de creatie se preciza printre obiective “Crearea unei identitati vizuale puternice pentru proiectul Cluj-Napoca 2021, care va sustine identificarea proiectului ca unic, specific pentru Cluj-Napoca, dinamic, progresist, contemporan, creativ, european”.
„Simbol al unitatii si acceptarii diversitatii unei comunitati, mainile stranse impreuna sunt imaginea ideala a comunitatii noastre. Toti diferiti, toti egali, puternici impreuna”, se arata in descrierea proiectului castigator.
Alegerea logo-ului castigator a dus la polemici pe mai multe pagini de Facebook.
“Problema e ca nu exprima E si W. Ci E si M. Motivul prezentat e parte din hasurile programelor CAD. unde e originalitatea? Poate fi East of Mures”, se arata intr-un comentariu pe Facebook.
“E cam cel mai reusit si e fain ca propune un limbaj grafic, nu doar un logo… simbolu e scalabil si lasa usa dechisa chestii noi. Poate fi folosit de la un singur element pana la un pattern. Nu e un Corporate Guideline book care te inchide ci iti propune posibilitati de a folosi simbolul…De acord ca mi-ar placea sa vad ceva mai mult in simbol… dar din cele depuse e printre cele reusite… pentru rezultate mai bune e nevoie de mai mult timp si buget… deci e decent”, arata un alt utilizator.
“Exista in concursc cel putin trei concepte mai reusite + culorile sunt (prea) ‘sterse’. Anyway, felicitari!”, spun altii.
Potrivit brief-ului de creatie logo-ul trebuia sa fie in concordanta cu “personalitatea brandului” care: Este la granita intre generatia tanara (inovatoare si nonconformista) si cea matura (conservatoare si traditionalista), fiind un liant intre cele 2 generatii. Contemporana, iubitoare de arta. Are un nivel de pregatire si cultura care-i permite sa modereze cu placere discutii sau opinii diferite. Deschisa, comunicativa, se integreaza usor in grupuri diferite. Activa, plina de viata si foarte optimista –„in toate situatiile vede partea plina a paharului”. Ii place sa afle cat mai multe in domeniile cu care vine in contact si este foarte interesata sa descopere lucruri inedite, putin cunoscute si mai ales despre legaturi intre diferite domenii. Se ghideaza dupa valori europene si universale – egalitate, democratie, justitie, incluziune, solidaritate etc. Curioasa, curajoasa, deschisa experimentarii si re-inventarii. Creativa, dinamica, cu predispozitie pentru mobilitate europeana”.
Interesant este ca la concurs trebuia sa se ofere si o mentiune cu un premiu de 10.000 de lei, ceea ce nu s-a mai acordat. Organizatorii aduc precizari tot pe pagina de Facebook in acest sens:
“Dupa cum este mentionat si in regulamentul competitiei: „In cazul in care juriul nu poate stabili (o ierarhie si un castigator), va motiva in scris in procesul verbal al sedintei de selectie. Decizia juriului este suverana.” Decizia de a nu acorda nicio mentiune a fost luata de juriul concursului pentru ca nu a existat nicio alta propunere care sa atinga nivelul de complexitate necesar acordarii unei mentiuni”.
Concursul s-a organizat pentru a doua oara, dupa ce la prima editie juriul a decis ca niciun proiect nu merita sa fie castigator.