Editorial

Esentializarea nesimtirii. Cluj Capitala, o Partaiala

Scris de 3,203

“Ba” nu e cea mai nimerita interjectie cu care sa-ti incepi un editorial. Dar cum eu sunt cunoscut deja ca un ponei breaz ca ma pis contra vantului, o sa ma adresez direct presedintelui Asociatiei Cluj Capitala Culturala Europeana cu intrebarea: 

“Ba, Florin Morosanu, iti mai bati mult joc de acest proiect deja ratat?” 

Astazi, un juriu pestrit a decis castigatorul identitatii vizuale cu care proiectul Cluj Capitala Culturala va defila in anii urmatori. Alcatuit pe genunchi, juriul are niste nume mari: profesorul Sbarciu, profesorul Vasile Dancu, oameni care, cu siguranta, au un cuvant de spus in aceasta comunitate, si inca niste “trichi-flichi”, niste neica nimeni in parohie de care nici dracu’ sau Pazvante Chiorul nu au auzit vreodata, precum Timotei Nadasan, Willy Cristea, Camil Tulcan sau Istvan Szakats. 

Din vorbele singurului tip din juriu in care am incredere, Profesorul Vasile Dancu, intelegem ca, in general, nivelul “lucrarilor” a fost dezamagitor. E o modalitate amabila si politicoasa prin care Vasile Dancu ne transmite ca a ales ce a considerat cat de cat mai bun din plansele cu tampenii pe care 79 de “logofeti”, care fotografi, care designeri wanna-be, care studenti la Facultatea de Nasturi de Maiou, le-au generat cu gandul la marele premiu de 10.000 de dolari. 

Solutia finala – un logo penibil, ingretosator de cliseist, nememorabil, conservator, necreativ. 

Camelia Imbuzan, “crieitiv” la o agentie de publicitate ce deja capuseaza emotional proiectul Cluj Capitala, am numit Vitrina, purcede la un proces de defecatiune verbala prin care elimina prin sfincterul tastaturii truisme argumentative cu care argumenteaza solutia aleasa

Zice marea castigatoare despre paleta cromatica a orasului ca reprezinta “esentializarea vizuala a celei mai cunoscute sectiuni ale sale”. Domnisoara sustine ca ceea ce a deversat ea reprezinta “simbolul unitatii si acceptarii diversitatii unei comunitati”. Mai mult, ea considera ca “mainile stranse impreuna sunt imaginea ideala a comunitatii noastre”. Si incheie apoteotic : “Toti diferiti. Toti egali. Puternici impreuna.” 

Bleoah, tu, copila, nu ti-ar fi rusine…

 

Semnul evident al impotentei manageriale a lui Florin Morosanu este absenta lui Bogdan Brinzas, cu adevarat un expert in branding, si un contributor important, la inceputuri, al proiectului Cluj Capitala. Mi-e foarte clar acum ca absenta sa din juriu este un refuz de a participa la aceasta initiativa tampita de democratizare a creativitatii. Iar ironiile fine pe care Brinzas le-a aruncat astazi pe blog si pe Facebook sunt o confirmare ca a considerat demersul inconsistent. Intrebarea care se pune, in acest moment in care proiectul este, evident, unul compromis, e cat vom mai tolera aceasta bataie de joc pe banii si reputatia orasului?

Inteleg ca Alexa are un istoric intreg in spate din a vocifera subiectiv sau obiectiv despre anumite stari de fapt, dar este oare singurul care vede ca hainele noi ale imparatului nu exista si ca, Maria sa, Clujul, umbla pe strada in logo-ul gol

Ba, Florine, lasand la o parte neologismele, esentializarile, exhaustarile, extorsiunile, impactarile, tie chiar nu ti-e rusine sa iti pui semnatura pe ceea ce a devenit acest proiect? 

Chiar nu vede nimeni ca in jurul acestei idei de Cluj Capitala Culturala nu s-a strans nici macar o sectiune importanta ori semnificativa a agentilor economici de prestigiu ai Clujului? Nu vedeti, oameni buni, ca nimeni nu a acordat pana acum un gram de incredere acestui demers? V-ati pus intrebarea de ce? 

Pentru ca tot ce s-a intamplat pana acum acolo nu a conferit incredere. 

E aceeasi gasca compusa din Florin Morosanu, domnul Sbarciu, Istvan Szakats si consultantul de pripas pe zeci de mii de euro pe care nu-l asculta nimeni, aceeasi gasca care vrea sa ne arate noua, prostimii, cat este ea de elevata si cum nu intelegem noi nimic din ce trebuie sa fie acest proiect extraordinar. 

Tipterii sinecuristi care si-au dat cu parerea pana acum in aceasta asociatie trebuie facuti responsabili pentru starea de esec in care se afla proiectul. 

Nu pot sa cred ca norma Clujului este cliseul, ineficienta, superficialitatea si prostul gust. 

De ce Vasile Dancu nu a fost consultat de la inceput in aceasta privinta? 

De ce companii precum Terapia, Farmec, Napolact nu endorseaza acest proiect? 

De ce nu exista in acest moment un scouter de sponsori pentru Cluj Capitala Culturala? 

De ce nu ia Consiliul Local in maini haturile acestui demers? 

De ce nu a fost convins un tip ca Tudor Giurgiu sa se implice total in Cluj Capitala Culturala? 

De ce exista politicieni in grupul de conducere sau de initiativa al asociatiei? 

De ce acest proiect nu inseamna nimic pentru comunitate? 

De ce clujenii, membrii ai acestei comunitati, nu stiu nimic despre el? 

De ce nu a existat curajul de a fi alocat in mod direct proiectul de identitate vizuala unor stalpi ai comunitatii de branding din Romania, precum Aneta Bogdan sau Stefan Liute?

 

La est si la vest de Cluj exista doua OMV-uri. Imi mentin parerea ca Clujul nu este inca o comunitate, ci doar un oras aflat intre doua OMV-uri. 

Mai avem mult de muncit pentru a deveni o Respiratie. 

Imi doresc de la Cluj o respiratie proaspata, nu halena unor tipteri ce cred ca e cool sa tii conferinte de presa la Cofetaria Carpati.

Clujul nu e o Broscuta care sa isi dea mana la Ora 12 cu o Albinuta in galgait de Cico. ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  MITOCĂNII CTP: Ziar de Cluj îi invita pe Boc şi Neag să utilizeze dimineaţa transportul în comun pe liniile „de rang doi”, să îngheţe cu alegătorii
 • Acum 5 hours In vizor
  ÎNCÂRLÂNDÂCURI “UNIVERSITARE”: Lucian Bode și-a publicat cartea la o editură clujeană folosită de pușcăriași la reducerea pedepselor
 • Acum 6 hours In vizor
  UN ŞUT ÎN FUND, UN PAS ÎN FAŢĂ: Alin Tişe s-a activat să apere interesele clujenilor. “I-am spus premierului că dacă nu ține cont de proiectele noastre, o să fac ce am făcut cu Ludovic Orban, îi voi cere demisia în fiecare zi”
 • Acum 6 hours Justitie
  JUSTIŢIA MERGE MAI DEPARTE: Polițistul din Cluj acuzat că a violat o tânără ar putea fi eliberat. Judecătorii au respins prelungirea arestului preventiv
 • Acum 19 hours Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 20 hours Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 23 hours In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 23 hours Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 1 day Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 1 day In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 2 days Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE