Din oras

Iarna îngheață demolarea garajelor din Cluj-Napoca

În Clujul în care, chipurile, se va construi o întreagă rețea de metrou într-un timp record, demolarea garajelor comuniste trenează, acestea dispărând doar pe ici, pe colo, cartierele fiind încă pline de garaje cu murături.

Potrivit declarațiilor radiofonice ale edilului Clujului, iarna aceasta demolarea garajelor a fost înghețată, fiindcă nu se putea face o asemenea nefăcută, ca Primăria să-i oblige pe proprietari să dea la baros pe ger. În plus, nu li se puteau strica clujenilor depozitele de castraveți murați și de gogonele, tocmai acum, în plin sezon!

Întrebat astăzi la radio dacă va continua demolarea garajelor la Cluj, având în vedere faptul că, în Gheorgheni, demersurile au fost sistate, precum și dacă iarna și frigul au oprit demolările, primarul Emil Boc a răspuns:

„Bineînțeles că procesul de demolare a garajelor continuă! Este culmea, să mai întrebe cineva, că ar mai fi vreo cale înapoi! Doar anul acesta am demolat 2 394 de garaje! Repet! 2 394 de garaje! Deja am trimis somații pentru martie, aprilie, mai, anul viitor, pentru aproape 2000 de garaje, de demolare! Deci lucrul ăsta continuă! Numai că îi lăsăm 3 sau 6 luni, pe perioada iernii, ca omul să-și ridice singur garajul! Acuma nu poți să-i impui, să-i ceri, băi, ridicăți-l în decembrie, în februarie, în frig! I-am lăsat 6 luni de zile, am zis, în noiembrie, până în sfârșit de martie sau început de aprilie. Deci, am făcut aceste demersuri din timp și ele continuă în toate cartierele orașului pentru că nu este o altă cale în domeniul acesta. E de ordinul evidenței că aceste garaje sunt de domeniul trecutului Clujului și pot să vă spun că, din cele 2 394 de garaje, au rezultat, pe lângă 2 394 de locuri de parcare pentru cei care le-au avut, și 318 locuri de parcare noi. Adică arată faptul că, iată, se poate să creezi locuri de parcare, plus loc pentru punct gospodăresc și să mai plantezi un copac, să pui o bancă, să creezi un ecosistem plăcut în preajma blocurilor de locuit din Cluj, prin demolarea garajelor”, a declarat primarul.

Garajele comuniste sunt de domeniul trecutului, însă, atunci când în ele sunt parcate autoturisme, și nu deșeuri sau borcane cu gogoșari, garajele protejează de fenomenele meteo extreme ale prezentului – de grindina și vijeliile care fac prăpăd în fiecare vară.

O Primărie mai vizionară nu s-ar fi rezumat la demolări și la trasarea de liniuțe pe asfalt, ci le-ar fi montat și copertine proprietarilor noilor parcări rezultate din demolarea garajelor, pentru ca grindina și soarele să nu le distrugă mașinile în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *