Anchete

Hotelul Cristian, construit pe trotuar în Piața Mihai Viteazul, demonstrează de două decenii că la Cluj tupeul face legea

La capătul străzii Argeș, în zona Pieței Mihai Viteazul, acum aproape două decenii a fost construit un hotel până pe trotuar. Vechiul Hotel Cristian nu respectă nicio regulă urbanistică, iar autoritățile ar fi trebuit de mult să verifice pe baza căror autorizații s-a ridicat aberanta construcție. Și, dacă actele nu erau în regulă, să se aplice legea: aducerea la conformitate a imobilului sau demolarea sa.

Polițiștii locali amendează oamenii în vârstă care fac comerț ambulant, de subzistență, pe strada Argeș, dar clădirea portocalie construită pe trotuar nu le sare în ochi, din câte se pare, nici primarului, nici funcționarilor din direcțiile din subordinea sa, nici angajaților de la Inspectoratul de Stat în Construcții, nici celor de la ISU, fiindcă, în caz de incendiu, clădirile din această zonă ar arde ca niște torțe, ele fiind o îmbinare eclectică de lemn, BCA, rigips, beton ș.a.

Clădirea Hotelului Cristian nu a respectat nicio normă de construcție, din moment ce a fost edificată chiar în dreptul geamurilor clădirii alăturate. Cu toate acestea, construcția a rămas în picioare, bine mersi, nederanjată de buldozerele autorităților.

Hotelul Cristian a fost construit de omul de afaceri Costică Pocol (cel care a mai construit, la Cluj, și minunata Piață Mărăști!), pe baza unei autorizații pentru gheretă emisă, în anul 2004, de Primăria condusă de Gheorghe Funar. Următorul primar, Emil Boc, cel care luptă pentru calitatea vieții clujenilor, nu a reușit să readucă situația aberantă din Piața Mihai Viteazul la normalitate. Așa că, în prezent, pietonii circulă pe carosabil:

Conform Gazeta de Cluj, în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozitaţi urbanistice”, facand referire și la Hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazul. La vremea respectivă, primarul Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia monstruoasă, încă din 2006, dar nu a reușit.

La parterul clădirii care batjocorește urbanismul acestui oraș, în prezent funcționează mici afaceri ale căror uși de acces se deschid, practic, chiar pe partea carosabilă. Chiar dacă vechiul Hotel Cristian nu mai există ca atare, spiritul său a rămas viu și însuflețește și covrigăriile de aici, care continuă expansiunea pe drum, începută în urmă cu aproape două decenii.

O construcție „recent inaugurată” pe trotuar

Deși pe clădirea portocalie nu mai există în prezent nicio siglă, Hotelul Cristian mai apare încă pe skytrip.ro, cu următoarea descriere:

„Hotel Cristian este o constructie recent inaugurata, situata in zona uneia dintre principalele piete ale orasului Cluj-Napoca, respectiv Piata Mihai Viteazu. De aici se pot vizita Palatul Berde si Palatul Szeky, sau parculetul unde se afla amplasata statuia domnitorului Mihai Viteazu.

Hotel Cristian ofera clientilor sai un ambient calm si confortabil, avand o capacitate de cazare de peste 40 de locuri, iar servirea mesei devine un festin ca-n familie.”

Fostul HOTEL CRISTIAN SRL îl găsim acum, pe Listă Firme, drept Fabi Rentals SRL, firmă cu sediul în Piața Mihai Viteazul, cu adresa de email hotel.cristian@yahoo.com, cu adresa web hotel-cristian.ro, societate administrată de Pop Ramona Maria, asociat unic.

Istoricul firmelor legate de hotelul de pe trotuar

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1/25.11.2011 ȘI CONTRACT DE CESIUNE a asociaților la S.C. WOOD CONFEX – S.R.L., asociatul unic al HOTEL CRISTIAN S.R.L devine POCOL CRISTIAN GHEORGHE. Asociați în Wood Confex erau, în 2011, Pocol Cristian Gheorghe și Ruta Vasile Paul.

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 27.02.2014 a Adunării Generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.” s-a decis „revocarea dlui POCOL CRISTIAN GHEORGHE din funcția de administrator al societății și numirea unui nou administrator în persoana asociatului URS EUNICIA SOFIA”. Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 14.04.2014 a adunării generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.”, „se validează prevederile Contractului de cesiune de părți sociale din data de 14.04.2014 prin care asociatul POCOL CRISTIAN GHEORGHE a cesionat în favoarea asociatului URS EUNICIA SOFIA, cele 20 părți sociale ce le deținea, reprezentând 90,90% din capitalul social. Ca urmare, capitalul societății este deținut între asociați după cum urmează: URS EUNICIA SOFIA în calitate de asociat, 95,45% din capitalul social, Societatea EUNICIA – S.R.L. în calitate de asociat, 4,55% din capitalul social”.

Prin „HOTĂRÂREA NR. 1 din data de 29.09.2016 a Adunării Generale a asociaților Societății HOTEL CRISTIAN – S.R.L.” s-a decis schimbarea denumirii societății, noua denumire urmând să fie: societatea FABI RENTALS – S.R.L, iar ca urmare a cesiunii de părți sociale, capitalul societății a ajuns să fie deținut în întregime de către asociatul unic POP RAMONA MARIA, acesteia urmând să-i revină în întregime beneficiile și pierderile societății, asociații URS EUNICIA SOFIA și Societatea EUNICIA – S.R.L., urmând să se retragă din societate. S-a hotărât, de asemenea, schimbarea obiectului principal de activitate al societății, acesta urmând să fie cod CAEN 6820 – închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.”

Clasa 6820 din codul CAEN al acestei firme exclude activitățile de exploatare a hotelurilor. Așadar, Hotel Cristian a trecut, în acte, de la un proprietar la altul, până a devenit un simplu imobil de închiriat.

Din 2013, până în 2018, cifra de afaceri a FABI RENTALS – S.R.L a crescut constant, ajungând în 2018 la 268 224 de euro și la un profit net de 81 118 de euro. E drept, firma a strâns și datorii, care în 2018 ajunseseră la 1 338 983 de euro. Activele imobilizate erau în valoare  de 1 621 249 de euro, capitaluri proprii de 322 975 de euro. În 2018, firma învârtea aceste sume cu 2 angajați.

În prezent, firma este activă, conform ANAF. Cel mai probabil, se ocupă cu închirierea spațiilor vechiului hotel.

Clujul de 5 stele, principiile de calitate a vieții clujenilor, orașul smart, legea, regulile de urbanism, toate sunt puse între paranteze sau chiar anulate de această construcție hidoasă care a demonstrat timp de două decenii că la Cluj tupeul face legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *