Eveniment

Horia Șulea, pus la colț de inspectorii ABAST: după ce l-au amendat a treia oară l-au trimis să curețe gunoaiele de pe malurile Someșului

Primarul comunei Florești Horia Șulea a încercat să scape de responsabilitatea ce îi revine privind groapa de gunoi ce se întinde de-a lungul malurilor Someșului. Din păcate pentru edilul floreștean, Reprezentanții Administrației de Apă bazinale Someș-Tisa (ABAST) nu doar că i-au reamintit că ecologizarea este strict responsabilitatea primăriei, dar l-au și amendat, din nou, pentru că nu pare dispus să găsească soluții pentru a rezolva poluarea Someșului.

Soluția găsită de Șulea a fost ca alții să rezolve problema, respectiv să se realizeze indiguirea malurilor. Administrația Bazinală de Apă Someș i-a transmis că astfel de investiții nu se fac doar pentru că Șulea nu poate să gestioneze gunoiul din ograda proprie. Investițiile făcute de Administrația Bazinală se realizează doar pentru protecție împotriva inundațiilor.

”Referitor la declarația domnului primar Horia Șulea ”s-a solicita factorilor responsabili în acest sens de găsirea unei soluții pentru îndiguirea malurilor”, precizăm că Administrația Bazinală Someș-Tisa promovează și realizează investiții exclusiv pentru apărarea cetățenilor împotriva indundațiilor, nu pentru prevenirea poluării apelor din cauza deșeurilor antrenate de pe maluri, responsabilitatea înlăturării acestora revenindu-i administrației locale”, menționează reprezentanții Administrației Bazinale Someș-Tisa.

Șulea a primit trei amenzi în acest an, iar dacă va continua la fel probabil va mai acumula

Banii din bugetul local al primăriei Florești se duc pe amenzi, în timp ce Horia Șulea afirmă că nu a avut fonduri pentru a realiza ecologizarea malurilor Someșului.

Primăria Florești a fost amendată contravențional cu 35.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Este a treia sancțiune contravențională aplicată în decursul acestui an, după un advertisment și o amendă de 75.000 de lei.

”Inspectorii Administrației Bazinale Someș-Tisa au constata că măsurile trasate la controalele anterioare nu au fost realizate. Acestea vizează desființarea depozitelor necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate, elaborarea programelor proprii de igienizare, care să cuprindă lucrări necesare pentru asigurarea stării de curățenie corespunzătoare pe cursurile de apă din arealul administrat, amplasarea plăcuțelor avertizoare și o amendă de 75.000 de lei”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale Someș-Tisa.

Amenzile au venit după ce ecologiștii au prezentat imagini cu munții de gunoaie de pe malurile Someșului

Aparent și instituțiile responsabile se trezesc și pun presiune pe autoritățile locale doar când activiștii de mediu aduc în spațiu public imagini cu dezastru ecologic din Florești. Chiar dacă această situație durează de ani de zile, dacă acele gunoaie erau curățate periodic cu siguranță nu ar fi ajuns o mică groapă de gunoi.

Ultimele imagini au fost postate chiar ieri de Adrian Dohotaru care trage din nou un semnal de alarmă privind zona verde care din cauza poluării nu poate fi exploatată.

”Nu îți e rușine, Șulea?! Primarul Horea Șulea a anunțat triumfalist că face curățenie pe malul Someșului, în Florești. Ce a uitat să spună e că s-a făcut curățenie pe 50 de metri, dar că au mai rămas vreo 5 kilometri! E plin de deșeuri între Florești și Cluj, dar și in Cluj. Am documentat azi în ploaie situația și malurile sunt extrem de poluate”, a transmis Adrian Dohotaru.

Dohotaru crede că soluția pentru această problemă este amenajare malurilor Someșului astfel încăt să devină o atracție pentru locuitorii comunei. În acest fel, cei care acum aruncă gunoaiele vo fi descurajați să o mai facă.

”În zonele unde se aruncă, trebuie realizate neapărat contracte de salubritate pentru că nu sunt, apoi instalate camere și amendați contravenienții sever. Cine aruncă deșeuri din construcții să fie amendat și mai dur! Hai să vedem cum putem curăța râul nu o dată si apoi să avem mizerii, ci să il avem amenajat astfel încât fiind vizitat nimeni nu si-ar mai permite să îl polueze!”, pottrivit lui Dohotaru.

Primăria Florești – nu adunăm gunoaiele pentru că se aruncă iar

Primăria Florești pare să creadă că nu ar putea să adune gunoaiele în ritmul în care cei pe care îi consideră vinovați, respectiv comunitatea de romi, le aruncă. Astfel că au preferat să lase gunoaiele să se adune pentru că oricum iar se aruncă. Acesta este de fapt motivul pentru care malurile Someșului au ajuns un focar de poluare.

Citește și.

Someșul rămâne casa gunoaielor, cu toate promisiunile lui Boc și Șulea (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *