Sex

Homosexualitatea -tulburare de orientare sexuala ?

Tulburarile de orientare sexuala, ca si cele de identitate sexuala, se includ in aceasi categorie a tulburarilor de personalitate sexuala a individului. Cea mai importanta tulburare in acest sens o reprezinta homosexualitatea.

 

Tendintele homosexuale apar si se fixeaza la pubertate pentru ambele sexe. Pubertatea este o faza echivoca ce favorizeaza aparitia celor mai multe dintre perversiunile sexuale, moment ce conditioneaza directia de manifestare a reflexului erotic in sens heterosexual sau homosexual. Unii psihiatrii au obsevat marea inflenta a crizei pubertale in geneza homosexualitatii, mai ales la cei cu pubertate precoce. Alti factori care pot influenta orientarea homosexuala sunt: teama indusa de sexul opus, esecurile primelor experiente sexuale, inhibitii sexuale, conflictul interior de inferioritate, snobism si moda etc.

 

 

Ca definitie, homosexualitatea este o conduita rezultand din apetenta electiva sau simpla preferinta a unui subiect pentru indivizi de acelasi sex.

 

 

 

Atributul de "homosexual" are multe nuante, dintre care mentionam:

 

Invertitii sexuali, care se complac mai mult in atitudini erotice care implica rafinamente idealiste si platonice

Starile nevrotice sau psihonevrotice, caracterizate printr-o regresiune a dezvoltarii sexuale, avand ca efect un sentiment de inferioritate, teama de esec sau lipsa de rersponsabilitate;

Homosexualii ocazionali, care apeleaza la parteneri de acelasi sex din pricina unor conditii speciale impuse de viata (internate, cazarmi, penitenciare);

Homosexualii propriu-zisi, cu inclinatii nete, declarate si exclusive catre persoanele de acelasi sex, grupati in cercuri /grupuri speciale, care fac prozeliti;

Forme episodice de homosexualitate mai pot fi intalnite la epileptici, alcoolici, schizofrenici si in cursul starilor dementiale.

 

 

In acceptia unor psihanalisti, se disting doua grupe de homosexuali;

 

 

Homosexuali veritabili, grupa ce presupune o anumita "baza de degenerescenta psihica", de factura genetica, manifestata prin stari neuropsihice si

 

Pseudohomosexualii dobanditi, categorie ce depinde de imitatia unor modele negative, moda, situatii de promiscuitate, prostitutie etc.

 

 

Ca forma de manifestare psihosexuala, homosexualitatea exista atat la barbati cat si la femei. Cea masculina se exprima prin doi termeni: pederastia si sodomia. Pederastia sau atractia pentru baieti sau adolescenti inglobeaza ansamblul unor relatii carnale de tip homosexual. Ea a fost larg practicata in Antichitate. Aceasta forma se raspandeste cu usurinta in colectivitatile masculine in care promiscuitatea este prezenta. Sodomia (inspirata ca termen de la cetatea Sodomei din Vechiul Testament, unde era practicata) are aceeasi semnificatie. Homosexualitatea feminina mai este cunoscuta si sub denumirile de tribadism, lesbianism sau safism. Ea este relatia sexual-erotica dintre femei si are, in mod frecvent, caracterul unei masturbatii reciproce. Iata cateva caracteristici ale ei: precaritatea sau absenta instinctului matern; diminuarea libidoului; atidtudine pasiva, anxietate produsa de raporturi sexuale cu barbatii, considerate ca acte de violenta, cu caracter rapid si brutal.

 

 

Mai ales in cadrul relatiei homosexuale masculine, specialistii recunosc doua tipuri: 1) virilii sau activii si femininii sau pasivii. In cazul homosexualitatii feminine, poate exista o partenera de forma "super-activa".

 

 

Problema homosexualitatii e destul de complicata, iar o rezolvare a mecanismelor psihologice inca nu este data. Homosexualitatea indivizilor la care nu pot fi puse in evidenta nici un fel de tulburari de ordin psihiatric ridica probleme de interpretare deosebit de dificile. In multe cazuri, psihanaliza poate da raspunsuri importante. Iata cateva aspecte de ordin psihologic ce pot explica acest tip de atractie si conduita psihosexuala de tip deviant: o imaturizare emotional-afectiva; frustrari sau traume emotional-afective din copilarie; tata tiranic si posesiv sau mama hiperprotectoare; imaturizare sexuala; incapacitatea de a-si stabili exact rolul sexual in cadrul cuplului; lipsa atractiei sxuale fata de sexul opus etc.

 

 

Homosexualitatea are un caracter extrem de polimorf si cazurile trebuie analizate in mod individual, cu mare atentie, pentru a evita etichetarile eronate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *