Dragostea pentru persoane de acelasi sex a existat intotdeuna si este cunoscuta inca din antichitate, de-a lungul secolelor. Dar general acceptata nu este nici astazi. Cele mai multe persoane nu stiu la inceput aproape nimic despre predispozitia lor, ci simt abia cu timpul ca sunt mai atrase de persoanele de acelasi sex. Daca simti ca ai putea fi homosexual, accepta acest lucru. Caci homosexualitatea nu este nici o boala si nici o infractiune si nici ceva iesit din comun, ci pur si simplu o alta forma a iubirii.
Hetero, homo, lesbi sau bi – ce este aceasta? Prin homosexualitate, se intelege inclinatia corporala si sufleteasca spre persoane de acelasi sex. Deci, dragostea intre un barbat si alt barbat, sau intre o femeie si alta femeie. In limbajul social, cuvantul “homo” sau “gay”se refera mai mult la barbati, in timp ce femeile care iubesc alte femei sunt lumite lesbiene (dupa insula greceasca Lesbos, unde poeta Sappho conducea pe la anul 600 i. Hr. un grup de femei). Heterosexualii sunt oamenii care au inclinatii spre sexul opus, deci cand un baiat este interesat de o fata si invers. Cine este bisexual se simte atras atat de sexul opus, cat si de acelasi sex.
Realitatea este ca granitele sexualitatii noastre sunt schimbatoare. Fiecare este mai mult sau mai putin bisexual. Stiinta nu a reusit inca sa stabileasca de ce se hotarasc unii sa fie homosexuali. Pana acum, nu s-a stabilit daca un rol in acest sens il joaca influentele hormonale, programarile genetice, anumite experiente sexuale sau factorii psihologici.
A fi diferit, un tabu. Din pacate, dragostea pentru persoane de acelasi sex este considerate in societatea noastra inca un tabu. Si astfel, un numar mare de fete lesbiene sau baieti homosexuali au o mare retinere in a-si recunoaste sexualitatea si inclinatiile. Le este frica sa se impotriveasca educatiei, normelor sociale, prejudecatilor si asteptarilor si se tem ca vor fi marginalizati. Din fericire, incetul cu incetul atitudinea oamenilor fata de dragostea pentru acelasi sex se schimba. Acest lucru il datoram si multor personalitati care si-au recunoscut public inclinatiile.
Ce sa faci cand esti altfel? Majoritatea adolescentilor care sunt homosexuali au nevoie de mai mult timp pentr a-si clarifica sentimentele decat cei heterosexuali. Multi fac si un ocol pe la “sexul opus” inainte de a-si intelege si accepta inclinatia. Daca tocmai ai descoperit ca esti atrasa mai puternic de fete decat de baieti, asteapta mai intai linistita. Poate nu esti sigura daca esti chiar indragostita sau daca sentimentele tale pentru o fata nu sunt doar trecatoare. Se poate ca propriile tale sentimente sa-ti provoace teama, pentru ca ai auzit multe comentarii rautacioase despre lesbiene si homosexuali sin u stii daca ceea ce simti este corect. Treci peste aceste indoieli, incearca sa-ti pui ordine in sentimente si nu renunta la ele.
Ajuta daca vorbesti despre aceasta! Cel mai bine este daca poti vorbi despre sentimentele tale confuse cu persoane apropiate. In cine ai incredere? Ai un bun prieten sau o prietena buna? Poti vorbi cu parintii tai sau cu o profesoara de incredere? Daca nu, poti apela la un centru de consiliere psihologica. Acolo se afla oameni de specialitate care inteleg ceea ce simti sau prin ce treci si te pot sfatui cum sa procedezi mai departe.
Coming-out. Termenul “coming-out” a fost inventat de miscarea lesbienelor si homosexualilor si desemneaza faza psihologica in care femeile si barbatii devin constienti ca sunt lesbiene sau homosexuali. Coming-out este un proces mai lung, care adesea aduce cu sine mari framantari interioare. Se incepe cu simtirea inclinatiei sexuale si se termina cu acceptarea ei. Unele fete traiesc coming-out-ul pe la varsta de 15 ani, foarte putine mai devreme. Barbatii au coming-out-ul in marea lor majoritate intre 17 si 25 de ani. Momentul in care realizezi clar inclinatia pe care o ai il reprezinta coming-out-ul interior. Cu coming-out-ul exterior este mult mai greu. Multi au nevoie de ceva timp pana acumuleaza curajul si taria sa recunoasca public ca sunt altfel. Multi nu reusesc toata viata sa spuna parintilor sau celor mai apropiati prieteni sau prietene ca sunt homosexuali sau lesbiene. Coming-out-ul exterior reprezinta momentul suprem in care arati lumii ca accepti si nu te rusinezi ca esti altfel. Cine isi recunoaste homosexualitatea in public este foarte curajos, dar trebuie sa se astepte si la consecinte din partea familiei, prietenilor si socitatii.