Sanatate

Alergiile respiratorii

Aveti mancarime  si lacrimare abundenta a ochilor sau nas infundat cu secretii abundente nazale in timpul aceluiasi anotimp, in fiecare an? Stranutati des cand sunteti in preajma animalelor sau la locul de munca? Daca ati raspuns “da” la oricare dintre aceste intrebari, ati putea sa fiti unul din zecile de milioane de oameni din lume care au o alergie.

 

Reactiile alergice

O alergie este o reactie intensa a sistemului imun la o substanta inofensiva in conditii normale, precum polenul sau matreata animalelor. Contactul cu aceasta substanta numita alergen declanseaza producerea de anticorpi tip imunoglobulina E (IgE). IgE determina celulele imune din mucoasa oculara si respiratorie sa elibereze substante inflamatorii, inclusiv histamine.

 

Cand aceste substante chimice sunt eliberate, produc familiarele simptome ale alergiei – pruritul (mancarimea), inrosirea si edemul ochilor, obstructia si secretiile nazale, stranutul si tusea frecventa, urticaria sau eruptiile proeminente ale pielii. Aceasta reactie alergica determina sau agraveaza unele forme de astm.

 

Aleregeni

Substantele din mediul exterior sau intern si din alimentele ingerate pot determina reactii alergice. Cei mai frecventi alergeni care sunt inhalati sunt:

 

–    Polenul. Primavara, vara si toamna sunt anotimpurile asociate cu productia de pollen in majoritatea tipurilor de clima. Expunerea la polenul din aer provine de la arbori, iarba si malte plante si este inevitabila.

 

–    Resturile de acarieni. Praful de casa adaposteste diferite tipuri de alergeni potentiali, inclusive polen si mucegai. Dar principalii factori declansatori ai alergiei sunt resturile de acarieni. Oua de insecte de dimensiuni microscopice, cu aspect asemanator paianjenilor sunt continuti intr-un varf de praf de casa. Praful de casa este cauza simtomelor alergice persistente de-a lungul intregului an.

 

–    Matreata animalelor de casa. Cainii si mai ales pisicile sunt animale care dau cel mai frecvent reactii alergice. Particulele de matreata din blana animalelor (exfolierea pielii), saliva, urina si, uneori, parul sunt principalele acuzate.

 

–    Mucegaiurile. Multe persoane sunt sensibile la sporii de mucegaiuri vehiculati prin aer. Mucegaiurile din mediul exterior produc spori, mai ales vara si la inceputul toamnei. Mucegaiurile din interiorul casei lasa spori in tot cursul anului.

 

Diagnosticare

Nu este destul de clar de ce unele persoane devin sensibile la alergeni precum polenul. Se crede ca predispozitia de a dezvolta alergii este mostenita. Daca simptomele sunt discrete, cateva medicamente fara prescriptie medicala (de obicei, o combinatie de antihistaminice si decongestive) ar putea sa ramana singurul tratament de care aveti nevoie. Dar daca simptomele sunt persistente si neplacute, o vizita la doctor v-ar putea ajuta.

 

Pentru diagnosticul exact ala alergiilor, medicul va trebui sa cunoasaca simptomele; problemele de sanatate din trecut; conditiile anterioare si actuale de locuit; expunerea posibila la alergeni; istoricul medical familial; dieta, stilul de viata si obiceiurile recreationale.

 

Urmatoarele etape sunt de obicei, examenul fizic si testele cutanate. In timpul unui test cutanat, picaturi mici si diluate din alergenii suspectati sunt aplicati pe pielea dvs. Apoi, se fac mici intepaturi sau punctii printre picaturile aplicate. Daca raspunsul la alergen este pozitiv, apare o reactie a pielii asemanatoare unei muscaturi de insecta sau unei mici eruptii urticariene la locul de testare, in interval de aproximativ 20 de minute.

 

Un rezultata pozitiv al testului cutanat semnifica ca s-ar putea sa fiti allergic la o anumita substanta. Pentru a afla cu exactitate cauza simptomelor,  medicul trebuie sa tina seama de rezultatele testelor cutanate coroborate cu antecedentele si examenul fizic.

 

Cum sa va ingrijiti?

Cea mai buna abordare in controlul alergiilor este sa cunoasteti si sa evitati factorii declansatori:

 

Polen:

–    Stati in casa cand cantitatea de polen este maxima intre 5 a.m. si 10 a.m. Folositi un aparat de aer conditionat cu filtru bun. Schimbati filtrul des.
–    Purtati o masca impotriva polenului cand iesiti afara sau cand lucrati in curte.
–    Luati-va concediu si plecati din regiune in sezonul cand concentratia polenului e maxima.

 

Praf sau mucegai:

–    Limitati expunerea facand curat prin casa cel putin o data pe saptamana. Purtati o masca in timp ce faceti curat sau puneti pe altcineva s-o faca.
–    Acoperiti saltelele, pernele si somierele cu huse impotriva prafului.
–    Mentineti umiditatea interioara intre 30-50 %. Folositi ventilatoare in bai si bucatarie si un dezumidificator in subsol.
–    Schimbati periodic filtrele hotelor conform instructiuniulor producatorilor. De asemenea, ganditi-va sa instalati un filtru de inalta eficienta pentru retinerea particulelor (HEPA) in sistemul de incalzire.
–    Curatati frecvent dispozitivele de umidificare pentru a preveni inmultirea mucegaiurilor sau a bacteriilor.

 

Animale domestice:

–    Evitati animalele cu blana sau pene. Daca alegeti un animal de casa cu blana, spalati-l o data pe saptamana cu apa si sapun. Lasati animalul cat mai mult timp posibil si nu-l lasati sa intre in dormitorul dvs.

 

Tratamente

Antihistaminicile sunt larg folosite pentru a controla stranutul, rinita si mancarimile la nivelul ochilor sau gatului. Ele blocheaza actiunea histaminei, una dintre substantele chimice iritante care sunt in buna masura responsabile de simptome. Unele antihistaminice pot determina somnolenta.

 

Decongestivele amelioreaza unele simptome alergice  reducand congestia sau edemul mucoasei nazale. Aceasta va va permite sa respirati mai usor.

 

Spay-urile nazale, accesibile cu sau fara prescriptie medicala pot face, si ele, parte din mijloacele de aparare impotribva alergiilor. Iata cateva;

 

–    Corticosteroizi: amelioreaza congestia daca sunt folositi zilnic, dar necesita cel putin o saptamana pentru a ajunge la eficienta maxima.
–    Cromolyn sodic: previne stranutul, pruritul si secretiile nazale care apar in alergiile usoare sau moderate.
–    Saline: pot ameliora congestia usoara, pot scadea vascozitatea mucusului si preveni formarea crustelor.
–    Decongestive:  sunt destinate ameliorarii simptomelor alergiilor cronice. Evitati-le sau utilizati-le cu economie, nu mai mult de 3-4 zile.

 

Vaccinurile alergice (imunoterapie) implica injectarea de cantitati infime din alergenii cunoscuti. Dupa cateva injectii, de obicei saptamanale, v-ati putea constitui toleranta la alergeni. Vor urma injectii lunare, poate cativa ani la rand.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *