In vizor

HAOSUL LUI BOC / Lista proiectelor europene ale Primariei, care ar trebui sa fie gata pana la final de 2015. Unele sunt executate in proportie de numai 8%

Din cele 28 de proiecte europene implementate de Primaria Cluj-Napoca, 12 nu vor fi gata pana la finalul anului, atunci cand expira termenul de implementare. In majoritatea cazurilor, institutia da vina pe conditiile meteo, alunecarile de teren ori falimentul firmelor constructoare. Mai grav este ca toate aceste proiecte vor fi finalizate din banii clujenilor, deoarece finantarea europeana expira la final de an.

28 de proiecte europene, din care aproape jumatate nu vor fi gata la termen. Asa arata situatia “din teren” a lucrarilor executate de Primaria Cluj-Napoca, din fonduri europene. Dupa data de 31 decembrie 2015, Uniunea Eurpeana nu va mai finanta proiectele pe Axa 1, astfel ca intarzierile vor fi platite, practic, de la bugetul local. In cele mai multe cazuri, Primaria Cluj-Napoca da vina ba pe vremea nefavorabila, ba pe alunecarile de teren pentru intarzieri.

In cazul proiectului “Retea de Statii Self-Service de intretinere de biciclete”, stadiul executiei a ajuns la 75%, Data initiala a finalizarii proiectului a fost 15 iulie 2013, iar data actuala a finalizarii contractului este 25 noiembrie 2015. Valoarea fara TVA a acestui contract se ridica la 12 milioane de lei, iar societatea care deruleaza lucrarile este Viacor Engineering SRL.

Cat priveste motivele pentru care stadiul proiectului a ajuns la numai 75%, Primaria Cluj-Napoca arata ca “a fost necesara revizia proiectului tehnic. La pista de biciclete pe zona localitatii Apahida, sunt intarzieri, deoarece strazile aferente comunei Apahida sunt incluse intr-un proiect al Companiei de Apa Somes”.

Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative – Buftea de Cluj – este un al proiect care nu va fi gata pana la final de an. Stadiul lucrarilor a ajuns la 67,5% in acest moment. Valoarea totala a contractului este de peste 42 de milioane de lei. Nici acest proiect nu are nicio sansa sa fie gata pana in 2 decembrie 2015, data finalizarii implementarii.

Iarasi, Primaria da vina pe altcineva: “Datorita intrarii in insolventa a constructorului, contractul de executie nu a fost prelungit, iar procedura de achizitie publica in vederea finalizarii lucrarilor a fost reluata”.

Nici Centrul TEAM, din acelasi cartier Lomb, nu este gata. Mai sunt 10% din lucrari de executat, arata Primaria Cluj-Napoca. Motivul? “Aparitia unor izvoare de apa pe amplasamentul obiectivului de investitii a determinat, inclusiv, aparitia unor alunecari de teren, fapt ce a condus la prelungirea contractului de executie”. Data finalizarii implementarii este 31 decembrie 2015. Constructorul este TCI Contractor General SA, iar valoarea este de 28 de milioane de lei.

Numai 8% din proiectul “Acces in strada Oasului la Cartierul Lomb” este executat pana in acest moment, desi termenul de impplementare este 29 decembrie 2015. Kiat Group a castigat acest contract, pentru suma de 18 milioane de lei. Si in acest caz, natura este de vina, nicidecum incompetenta primariei. “Executia lucrarilor este intarziata datorita alunecarilor de teren din zona amplasamentului investitiei”, se arata intr-un raspuns al institutiei.

Modernizarea strazii Faget este executata in proportie de 28%. In acest caz, insa, termenul de implementare este 1 aprilie 2016. Valoarea contractului este de 10,5 milioane de lei, iar lucrarile sunt executate de SC Antrepriza Reparatii si Lucrari – ARL Cluj SA.

Refacerea infrastructurii orasului-comoara este executat in proportie de 87%. Si acest proiect trebuie finalizat pana in 7 decembrie 2015.

Intarzieri sunt si proiectele europene ce vizeaza Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *