In vizor

Haosul începutului de an școlar: uite avizul, nu e avizul. Ministrul Sănătății s-a decis și renunță la avizul epidemiologic

Facptul că în acest an școala începe în condiții speciale nu reprezintă un motiv pentru haosul și dezorganizarea de la nivelul Ministerului Educației și de la Ministerul Sănătății. Autoritățile nu pot să îi acuze pe părinți că nu au încredere să își trimită copiii la școală atât timp cât ei anunță informațiile importante privind începerea școlii cu doar câteva zile înainte de debutul anului școlar. 

Dincolo de faptul că abia ieri s-a decis pentru fiecare unitate de învățământ scenariul pentru începerea noului an școlar, tot ieri s-a luat și decizia renunțării la avizul epidemiologic obligatoriu pentru fiecare elev. S-a pătrat doar obligativitatea adeverinței medicale pentru elevii care se află la începutul unui ciclu preuniversitar și pentru cei care suferă sa boli cronice sau au în familie persoane care suferă de boli cronice.

”În ultimele zile au fost discuții intense și cu medicii de familie și cu personalul din învățământ și cu ministrul Educației. Ce este în acest moment sigur că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică, care poate beneficia de învățământul online, nu va merge la școală.  Adeverința sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipsește trei zile de la școală pentru o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment. Acea adeverință de revenire în colectivitate, care se dă la începutul fiecărui ciclu, se va prezenta, dar se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii”, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru 

De altfel Societatea Națională de Medicina Familiei a explicat public că ar fi un risc inutil la care ar fi supuși părinții și copiii dacă se vor înghesui în fața cabinetelor medicilor de familie. 

„Societatea Naţională de Medicina Familiei a luat act cu surprindere de afirmațiile care circulă în spațiul public legate de necesitatea eliberării avizelor epidemiologice și a adeverințelor de sport de către medicii de familie pentru toți copiii care vor începe școala în data de 14 septembrie 2020. Astfel de solicitări exced legislația în vigoare și nu doar că reflectă necunoașterea legii de către cei care încurajează eliberarea acestor documente, ci reflectă, totodată, și necunoașterea riscului la care sunt supuși părinții și copiii în mod inutil. Sunt stabilite scenarii foarte clare pentru modul de desfășurare în siguranță a cursurilor și pentru protejarea copiilor în școli și grădinițe. Chiar e greu de înțeles și pericolul pe care îl reprezintă încolonarea a zeci de părinți și copii la ușile cabinetelor medicilor de familie? Nu există recomandări privind atitudinea în cazul unui copil la care apar semne de boală în perioada școlarizării, dar ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”, potrivit unui comunicat al Societății Medicinii de Familie.

De altfel directorul DSP Cluj Mihai Moisescu consideră că cel mai bun triaj este făcut acasă de părinți care sunt responsabili să nu îi trimită pe copii bolnavi la școală. 

”Nu vrem să creăm condiții de aglomerare și a favoriza riscul de transmitere. Eu merg pe ideea de triaj la școală pentru că triajul observațional al părintelui este foarte important. De a nu permite unui copil cu simptome de răceală să plece spre școală și apoi același traj observațional la intrarea în școală”, a explicat direcotrul DSP, Mihai Moisescu.

Precizările DSP Cluj privind avizul epidemiologic și adeverința medicală

În condițiile actuale de transmitere extinsă a infecției cu SARS-CoV-2,  având în vedere prevederile Ordinului  Ministrului Sănătății nr 1456/25 august 2020 privind Normele de igienă în unitățile de invățământ si ale Ordinului comun MS/MEC  nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, facem urmatoarele precizari:

Avizul epidemiologic se eliberează de medicul de familie în două situații:

a. după o perioadă de absență mai mare de trei zile, pe motive de boală

b. la plecarea în tabără

Adeverința medicală pentru intrarea copilului în colectivitate se eliberează de medicul de familie doar la înscrierea pentru prima oară în colectivitate.

Medicul de familie va elibera și adeverința medicală pentru copiii cu boli cronice, necesară pentru școala on-line.

Triajul epidemiologic zilnic se efectueaza dupa cum urmeaza:

a. in unitatile de invatamant

– de catre personalul medical al cabinetelor scolare acolo unde acesta exista,

– de catre personalul didactic de la prima ora de curs – triaj observational, acolo unde nu exista personal medical

b. la domiciliu

– de catre parinti, prin masurarea temperaturii corporale si aprecierea starii  de sanatate, in urma careia parintele decide prezentarea prescolarului/ elevului la cursuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *