Din oras

Haos la înscrierea la grădinițe. Opt grădinițe din Cluj intră în reabilitare, dar nu se știe unde vor fi mutați copiii: „Nu știm unde vor fi educați, îngrijiți și în ce condiții copiii noștri”

Înscrierea la grădinițele din Cluj-Napoca este un haos în acest an deoarece opt unități vor intra în renovare, potrivit anunțului Primăriei, doar că nu se știe unde vor fi relocați copiii și nici dacă în aceste condiții sunt acceptați copii noi.

Dacă creșele au un sistem mult mai organizat din perioada când se aflau în subordinea Primăriei, în cazul grădinițelor obținerea informațiilor se face cu mare efort. Creșele au un site dedicat unde se postează informații despre toate structurile, ba chiar au găsit deja soluții și pentru acele șase creșe care intră în renovare. În schimb informațiile despre grădinițe nu se află adunate într-un singur loc, aici fiind lipsa de organizare a Inspectoratului Școlar Județean, iar părinții care vor să afle informații sunt nevoiți să sune la fiecare grădiniță în parte.

„Sunt orașe unde inspectoratul afisțază exact care gradiniță e deschisă și care nu, condiții clare de acces la programul de vară și orar clar (părinti care lucrează, etc), oare Inspectoratul Cluj ce face? Nu mai vorbesc de înscrierile la grădiniță că e un haos. Fiecare grădiniță cu pagina ei, telefoane peste tot să știi ce program are grădinița, ce condiții de înscriere, în loc sa fie pe site-ul inspectoratului. Sunt orașe în care Primăria încurajează și subvenționează o parte din costurile grădinițelor pentru a avea activități și vara (caz sector 1 București) că doar încurajăm părinții care muncesc, și care ar dori să stea liniștiti că copilul e pe mâini bune”, se revoltă o mămică.

La Cluj-Napoca, anul acesta nu se vor organiza grupe comasate nici la creșă și nici la grădinițe, după cum susțin părinții. Astfel că toți preșcolarii vor avea o lună sau uneori chiar două luni de vacanță, iar părinții sunt lăsați să se descurce. Ziar de Cluj a scris deja despre acest subiect.

Citește și:

Părinții copiilor mici sunt disperați: urmează o lună de vacanță, iar statul român nu oferă opțiuni pentru cei care nu pot să-și ia concediu sau nu au bani pentru grădinițe private

Anul acesta, pe lângă lipsa grupelor comaste, părinții se confruntă cu o altă problemă. Nu mai puțin de opt grădinițe vor intra în reabilitare termică începând din anul școlar următor și chiar dacă mai sunt doar 10 zile până la debutul înscrierilor, încă nu se știe unde vor fi mutați copiii.

„Vi se pare normal, că în 10 zile sunt înscrierile la grădiniță și să nu știm unde vor fi educați, îngrijiți și în ce condiții copiii noștri? Mă refer la grădinițele care sunt pe lista de reabilitare.”

„Și dacă întrebi nu știu nimic. Nu pot să înțeleg cum toate structurile din Gheorgheni, zona Iulius, intră toate în renovare. Unde ajungi să fii relocat?”

„Se închid și creșe, grădinițe pentru renovări. Nu e suficient că nu sunt locuri, acum le și închid pentru renovări ca să nu mai fie nici locurile care erau și sa duci copilul dacă prinzi loc, cine știe unde la grădiniță sau creșă. Este absolut strigător la cer și o batjocura față de toți parintii cu copii preșcolari. Oare chiar nu putem face nimic?”.

Din ce au reușit să mai afle unii părinți, unele grădinițe vor fi relocate, unele vor funcționa în aceeași locație, reabilitarea urmând să fie făcută treptat, iar altele se gândesc să amplaseze containere în curte.

Potrivit informațiilor oferite de Primăria Cluj-Napoca sunt 32 de obiective ce vor beneficia de reabilitare termică, între acestea și opt grădinițe și șase creșe.

Grădinițele care vor fi renovate energetic și termic sunt: Licurici, Degețica, Micul Prinț, Lizuca, Poienița, Dumbrava Minutată, Academia Piticilor, Mica Sirenă.

În cazul celor mai multe dintre aceste obiective licitațiile nu au fost încă finalizate, de aici și faptul că Inspectoratul școlar nu știe când se vor finaliza, când vor începe lucrările și când va fi nevoie să găsească soluții pentru copiii care le frecventează.

Anual părinții copiilor preșcolari din Cluj sunt într-o stare continuă de stres, caută cele mai bune variante pentru copiii lor și speră că vor reuși să obțină un loc la o creșă sau grădiniță de stat. În timp ce în cazul creșelor situația este mult mai gravă și anual râmân pe dinafară aproximativ 800 de copii, în cazul grădinițelor locurile par a fi suficiente, nu se știe însă cum va fi în acest an dacă opt dintre structuri vor fi închise pentru renovare.