Primăria Cluj-Napoca are nevoie de bani, cel mai probabil pentru proiecte SF ca metroul, trenul metropolitan, centură. Așadar, înainte de sărbători, „geniile” din administrația locală au venit cu o idee superbă pentru a aduna bani la pușculiță: vor scoate locurile de parcare existente în oraș… la licitație.
În prezent, conform regulamentului, treaba era simplă: oamenii se călcau în picioare pentru un loc de parcare după modelul primul venit – primul servit. Desigur, cei care dețineau un loc de parcare aveau acel drept de preemțiune, adică aveau întâietate la prelungirea abonamentului anual pentru locul de parcare primit de la Primărie.
Garajele au fost demolate, după ele potopul!
Nu există emisiune în care Emil Boc să nu se laude cum dărâmă garaje, cum face sute de noi locuri de parcare în fiecare cartier. Ca de obicei, între ceea ce spune primarul și ceea ce face primarul e cale lungă. Fericiți că Primăria a dărâmat garajele și, implicit, a creat noi locuri de parcare, zeci de oameni s-au prezentat la Primărie pentru a afla cum pot intra în posesia unui nou loc de parcare. Din păcate, s-au întors cu coada între picioare, cu mențiunea că totul se va decide la anul.
„Trăim pe lângă aceste blocuri de zeci de ani, fiecare a parcat pe unde apucă, la mica înțelegere. În sfârșit ne-am bucurat și noi că vor fi destule locuri de parcare, că Primăria face o reprartiție ca la carte. Să aibă prioritate cei din zonă. Nici vorbă, parcările sunt pline cu numere de București, Suceava, Maramureș. Ne-au transmis să așteptăm anul viitor, până când se lămurește situația. Se pregătește un nou sistem, un nou regulament”, a declarat un clujean.
Ceea ce puțini știu e că Primăria lucrează la un „regulament” de scoatere a locurilor de parcare la licitație (cum s-a întâmplat în trecut la Dej sau Mediaș). La Mediaș vorbim chiar despre o licitație clasică, cu strigare, caiete de sarcini, tot tacâmul. Evident, cei care au aflat de această găselniță încep să se panicheze, pentru că nu au puterea financiară de a licita în jungla din Cluj. „Eu sunt pensionar, cum pot eu licita cu un tânăr care muncește? Sau cu un afacerist? Va fi haos”, s-a plâns, la rândul său, un alt locuitor din Cluj-Napoca.
Revenind la Dej și Mediaș, unde există un sistem de licitație al locurilor de parcare, situația e cu totul diferită. „Aici nu ne încurcă cu nimic, sunt mai multe locuri de parcare decât mașini”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, un locuitor din Mediaș. La Dej e aceeași poveste, Primăria e in situația fericită în care scoate la licitație locuri de parcare pe care nu le mai vrea nimeni, după cum se poate vedea și în anunțul următor, publicat în vara lui 2019: „Primăria Municipiului Dej organizează licitație publică privind închirierea parcărilor amenajate situate în cartierul Dealul Florilor, locuri rămase libere după licitații”.
Întrebări fără răspuns, ca de obicei
Până în acest moment știm, conform surselor din Primărie, că acest proiect e 100% real și se lucrează intens la regulamentul de licitare al parcărilor. Rămân multe care nu vor primi răspuns concret, cel puțin nu în următoarea perioadă:
1. Vor pierde oamenii locurile de parcare? Se anulează dreptul de preemțiune?
2. Cine va avea întâietate la acest loc de parcare? Cei care nu au buletin de Cluj sunt luați în calcul?
3. Până unde se va merge cu licitația? Cum vor avea cetățenii șanse egale în această situație?
4. Ce se va întâmpla cu cei care nu reușesc să liciteze pentru un loc de parcare?
Lista poate continua. Va urma o iarnă, nebun de frumoasă la Cluj.