In vizor

Haos la a XIX-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus. Înghesuială mare și lansări sub cerul liber

Târgul de Carte Gaudeamus, cu care clujenii s-au obișnuit deja, a ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Spațiul pe care îl oferă însă anul acesta cortul unde se desfășoară târgul este mult subdimensionat, spre deosebire de anii precedenți. Din acest motiv, sub acoperișul cortului, iubitorii de cultură sunt nevoiți să-și dea coate după cum pot. Iar ca un rezultat al acestei situații, în premieră, lansările de carte au loc afară, chiar sub cerul liber.

În mod oficial, la ora 12, a fost deschis publicului Târgul de Carte Gaudeamus. Vremea de afară nu ține cont de cultură, însă chiar și așa, au fost de față diverse oficialități. Emil Boc, prezent și el la deschidere, a ținut o scurtă cuvântare: cuvintele cheie din discurs (desigur, unul general și populist) pe care le putem reaminti sunt: ″democrație″, ″politicul nu vrea să subjuge cultura, dar o administrează″, ″continuarea proiectelor cutlurale″ etc. Cuvântarea a fost alambicată, de conjunctură. Dar, în acest fel, primarul a mai bifat o reușită în anul Centenarului: Târgul de Carte și-a deschis porțile, chiar dacă într-un spațiu considerabil mai modest decât în alți ani. 

Momentul inaugural a fost salvat, de bună seamă, de faptul că profesorul universitar Aurel Codoban, care este președintele onorific al ediției din acest an, în stilul său plastic inconfundabil, a afirmat: ″Aceste cărți, care își pot desface aripile ca niște îngeri, sunt niște îngeri ai semnificației care trebuie să întâlnească sufletul vostru ca să capete sensuri și ele, și sufletul vostru″. 

Dincolo de aceste aspecte, publicul prezent a fost invitat să se îmbulzească înăuntru. Nu ne putem da seama, totuși, dacă aglomerația din interior s-a datorat prezenței masive a cititorilor sau amenajării destul de neinspirate a spațiului din interior. Motivul, după cum aminteam într-un text anterior, este următorul: târgul de carte era să nu se mai țină anul acesta din cauza unei firme din Cluj care, profitând de situație, ar fi cerut un preț exorbitant, cu mult peste cel al pieței, pentru închirierea celebrelor corturi albe în interiorul cărora se desfășoară an de an târgul.

Cu chiu cu vai, organizatorul, adică Radio România, instituție finanțată din bani publici, a reușit să facă rost de un cort prin intermediul Romexpo, astfel încât târgul de carte să se poată desfășura și anul acesta. A fost mai ieftin pentru ei să aducă un cort de la București decât sâ închirieze unul din Cluj! 

Vladimir Epstein, director onorific al târgurilor Gaudeamus, pe care l-am întrebat cu privire la dificultățile de organizare a evenimentului din acest an, a declarat: ″Noi (Radio România -n.r.), fiind instituție publică, procedăm conform legii, prin anunțuri pe SEAP. Aceste anunțuri sunt preluate de cei interesați și la un moment dat apare răspunsul. Există o comisie de selecție a ofertelor, la Serviciul Achiziții, din cadrul Radiodifuziunii Române, ei pot să vă spună mult mai multe și mai precise. Dar în orice caz, lucrurile arată bine, public este, asta este marea mea bucurie″.

Exact despre această problemă aminteam într-un text anterior: Radio România nu vrea să facă public numele firmei clujene care s-a ocupat de organizare în anii anteriori. Până la urmă, problema de fond se rezumă la ascunderea unei informații de interes public. Iar acest aspect este de neiertat și demonstrează desconsiderarea evidentă a dreptului cetățenilor la informare. 

Răspunsul președintelui onorific nu ne-a surprins: mai bine să fie bine, ca să nu fie rău. Noroc că ajutorul a venit de la Romexpo București în acest an, bineînțeles, pe bani grei. Din această cauză și amenajarea este diferită: spațiul din interior este mult mai limitat, aglomerația nu poate fi evitată nicicum și, pentru prima dată, lansările au loc sub cerul noros de aprilie.

Adică, în interiorul cortului nu mai este prevăzut un spațiu minim pentru lansările de carte, după cum se obișnuia an de an. Cel puțin la această concluzie am reușit să ajungem, deoarece prima lansare nu a fost găzduită de cortul cărților, ci de cerul de deasupra Pieței Unirii.

Deh, cultura e din ce în ce mai scumpă, iar neregulile de la Radio România în ceea ce privește organizarea, nu merită făcute publice. Să se bucure cititorii, chiar și înghesuiți, de încă un târg. Restul problemelor sunt ascunse sub preș, are dreptul fiecare instituție să aibă schelete în dulap.

Dar au dreptul și cetățenii la cunoaștere, cultură și informare.

CITEȘTE ȘIINCREDIBIL! PR-ul Gaudeamus Cluj, împreună cu cohorta de trepăduși de la Radio România, nu vor să divulge numele firmei clujene din cauza căreia era să se anuleze târgul de carte. Avem înregistrarea AUDIO a uneia dintre cele mai halucinante convorbiri 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *