PSD a întocmit trei noi proiecte de modificare a Codului penal, a codului de procedură penală și a codului de procedură civilă, publicate joi pe site-ul Comisiei speciale parlamentare pentru legislația în domeniul justiției, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Comisia se reunește joi de la ora 11 pentru a relua discuțiile pe aceste modificări, amânate de la finalul anului trecut. Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisie, a declarat jurnaliștilor că timp de două săptămâni proiectele vor sta în dezbatere publică, apoi vor intra în procedură de vot.
Din start notam faptul ca proiectul privind codul penal nu conține nicio prevedere de modificarea a art. 297 privind Abuzul in serviciu, deși acesta a fost declarat neconstituțional.
Pe scurt: neglijența în serviciu este eliminată; condițiile de liberare condiționată, relaxate; iar comunicările publice din cursul unei urmăriri penale sunt interzise.
- Se reduce termenul necesar pentru liberarea condiționată, de la 2/3 din pedeapsă la jumătate;
- Nu se mai confiscă bunurile dobândite ilicit înainte de 2013;
- Se modifică termenele de prescripție;
- Se restrânge definiția funcționarului public în sensul legii penale: Art. 175 alin 2 se abrogă;
- După art. 187, se introduce un nou articol, art. 187^1: „Art. 187, cu denumirea marginală „informații nedestinate publicității” având următorul cuprins:
Prin informații nedestinate publicității se înțelege acea categorie de informații clasificate, potrivit legii, ca secrete de stat sau de serviciu și care sunt cuprinse într-un document având inscripționare în acest sens, dacă nu au fost declasificate în mod legal.” - Art. 269 – Favorizarea făptuitorului – se relaxează (cadou pentru Tăriceanu);
se modifică alin (3) „Favorizarea săvârșită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepește.” (față de forma din prezent se adaugă „sau afin…”)
se adaugă alin (4) „Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin (1) următoarele:)
emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative;
b) pronunțarea sau dispunerea soluțiilor sau măsurilor de către organele judiciare în cauzele cu care acestea sunt învestite,
c) mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”
Ce prevede alin 1: „(1) Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
Art. 273 dupa alin (3), se introduce un nou alineat alin 4:
„(4) Nu constituie infracțiune refuzul de a face declarații prin care persoana se autoincriminează, refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea și retractarea declarației care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului și nici simpla divergență de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos și de rea-credință, al acestora.”
Art. 277 după alin (3) se introduce un nou alineat:
„(3^1) Declarațiile publice făcute de autoriățile publice sau funcționari publici prin care, înainte de pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinvovată se pdepsește cu închisoare de la 6 la 3 ani.”
Art. 290
„alin (3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii acesteia.” - Și se redefinește traficul de influență.
Documentele de modificare a CODULUI PENAL și a CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ poti fi consultate aici:
- Proiect de Lege de modificare a Codului de Procedură Penală
- Expunere de motive modificare Cod de Procedură Penală