Reportaj

Hai vino iar în gara noastră mică… și-mprejmuită de mizerii

Gara din Cluj-Napoca este una dintre cele mai tranzitate zone din oraș. Oameni din toate colțurile țării sau ale lumii sosesc în orașul de cinci stele. Și cu toate că la prima vedere zona gării pare un loc proaspăt renovat și îngrijit, este nevoie doar de câțiva pași pentru a realiza că, de fapt, lucrurile nu sunt deloc roz. Mizeria și ignoranța autorităților locale se pot observa la tot pasul. 

Îndată ce cobori din tren, oamenii fără adăpost te așteaptă întinși pe pături la soare, bucurându-se de vremea bună de iunie. Îți cer eventual în treacăt un leu, dacă nu sunt prea moleșiți de căldură. 

Tigani gara

Câțiva zeci de metri mai încolo, Gara Mică se ridică semeață printre gunoaie și fecale umane. Buruienile sunt crescute în voie, uitate de angajații gării, iar mirosul este insuportabil din cauza fecalelor umane care tronează la loc de cinste tocmai în fața clădirii. 
Gara Mică este acum dezafectată și pe zi trece se transformă dintr-un loc de tranzit într-o pubelă uriașă. 

gunoaie gara mica

În partea dreaptă a gării, mormanele de gunoaie și mașini dezafectate au fost uitate într-o parcare micuță, din fața unui bloc. Lângă ele, câteva femei vând legume și flori. 

“Eu nu văd nimic în afară de mașini și gunoaie. Toată ziua. În fața mea sunt mașini, în spate gunoaie. La ce să mă uit? Ce să zic? Asta-i țara în care trăim”, explică revoltată una dintre vânzătoare. 

gunoaie gara

Mergând înainte spre autogară, drumul este lung, trotuarul îngust, iar arșița poate să le vină de hac celor  mai sensibili. Nicăieri nu este nici măcar un loc unde să te ascunzi pentru câteva minute de soare, niciun copac nu se vede. Oamenii sunt deranjați de ignoranța autorităților locale, dar nu au ce să facă decât să aștepte vremuri mai bune. Trebuie precizat faptul că Primăria Cluj-Napoca a început demersurile pentru modernizarea podului de peste calea ferată, care duce spre autogară. Deocamdată au fost aprobați doar indicatorii tehnico-economici.  

pod autogara

„Nu îmi place deloc cum arată orașul în jurul gării. Au renovat, au pus câțiva copăcei acolo în față, dar în rest, nu ai unde să te ferești de soare. E cald, ți se face rău, unde să îți tragi sufletul”, explică o femeie care se grăbește să găsească un loc umbros. 

În drumul spre autogară, peisajul devine din ce în ce mai dezolant. Balustradele podului care trece peste  râul Nădășel au fost roase de rugină. Câteva gărdulețe care ar trebui să protejeze trecătorii să nu cadă în apă sunt și ele ruginite, iar din loc în loc lipsesc. Trotuarele sunt pline de denivelări și gropi, bordurile sunt roase de vreme, iar carosabilul este și el extrem de uzat. Poate peste un an sau doi, podul va arăta altfel și nu va mai avea imaginea dezolantă de acum. Depinde însă cât de repede se va mișca Primăria cu proiectul de modernizare. 

gard pod

Trecând peste Nădășel, nimeni nu poate să ignore mirosul de canalizare care vine de sub pod și nu poate să nu observe gunoiul care plutește în apă. Gunoaie de toate soiurile, de la PET-uri până la haine au fost aruncate de cei de amonte. Până la urmă acesta este nivelul de civilizație al clujenilor, care nu au învățat că gunoaiele nu au ce căuta în apă. Poate nu ar trebui să ne mire că un pârâu mic și neînsemnat precum Nădășel este plin de gunoaie, din moment ce și pe Someș plutesc agale deșeuri. 

raul Nadasel

Pe lângă starea degradată a trotuarelor și a carosabilului, în zonă se remarcă și lipsa trecerilor de pietoni, un adevărat pericol. Viața oricărui trecător este pusă în pericol, oamenii trebuie să fie cu ochii în patru dacă vor  să ajungă la destinație fără mâini, picioare și coaste rupte. 

lipsa trecere pietoni

La autogară nimic nu este amenajat, nici măcar de fațadă. Oamenii așteaptă autobuzul lângă o parcare neasfaltată și înghit praful pe care îl lasă în urmă mașinile care pornesc în trombă. 

parcare autogara

Strada pe care se află autogara este mereu aglomerată. Mașinile circulă pe o bandă îngustă în timp ce pe o parte și pe cealaltă șoferii și-au lăsat mașinile parcate. Staționarea, desigur, este ilegală, dar nici urmă de Poliția Locală prin împrejurimi. Există mereu un conflict între taximetriști și ceilalți șoferi. Taximetriștii au puține locuri de parcare, care sunt mai mereu ocupate de ceilalți șoferi. 

parcare autogara

Înaintând pe stradă, un cimitir de mașini se arată. Vechi autobuze pe care firmele de transport nu le mai folosesc, zac uitate pe trotuar. 

autobuz dezafectat

Într-un oraș universitar și turistic, unele dintre cele mai tranzitate zone, gara și autogară, nu fac cinste municipiului. În goana de a avea un centru impecabil și renovat, autoritățile locale au uitat că pentru a ajunge în inima orașului, sute sau chiar mii de oameni trebuie să treacă pe la gară sau autogară. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *