Editorial

Hai să ne lăsăm de internet

Șocant, dar platforma de vaccinare nu a funcționat ieri dimineață, fapt ce a dus la aglomerație și scandal la două centre de vaccinare din București. N-a mers, bă, platforma două ore, ce tot atâta? Bucurați-vă că e, totuși, funcțională! Plină de probleme la programarea pentru vaccinare, dar funcțională!

Ce, voiați să meargă totul ceas? Stăpâniți-vă poneii, că doar nu v-ați culcat în România și v-ați trezit în Germania. Întrebarea e: de ce mai face statul site-uri? Oricum trebuie să mergem la ghișeu ca să depunem declarația online, deci de ce ne mai mințin cu digitalizarea? Vreți digitalizare, când noi nu suntem în stare să facem un drum drept? De ce ne irosim resursele și energia, când știm foarte bine că dosarul cu șină nu va muri niciodată?

Serviciul de Telecomunicații SPECIALE ne-a anunțat după două ore să ne liniștim, că platforma pentru vaccinare funcționează și ne-am agitat degeaba. Ce e cu nemulțumirile astea? S-au creat niște cozi, s-au coborât niște sfinți, nimic neobișnuit pentru România. Chiar vă așteptați la un site 100% funcțional, care să nu crape niciodată? Ați luat-o razna? Cine poate garanta așa ceva? Nu e ca și cum România e plină de IT-iști, de te împiedici de ei pe stradă.

Ăștia de la STS ar trebui să fie, cel puțin la nivel teoretic, niște mici Dumnezei ai telecomunicațiilor. Dar pare că platforma asta a fost făcută pe sistemul „am eu un băiat în cămin, care face site-uri repede și ieftin”. Toate site-urile statului român par făcute de „un băiat”. Că doar în țara asta oricine știe un băiat care să-ți vândă un parfum, să-ți repare o mașină sau să facă un site pe niște milioane de euro, care să crape în câteva secunde.

Mai țineți minte luna aprilie, când Guvernul lansa măreața platformă imminvest.ro, unde firmele puteau accesa credite garantate de stat? Câteva secunde a rezistat platforma online, după care s-a dus în Raiul site-urilor statului român, care e undeva în podul Palatului Victoria. Fie-le pixelii ușori.

Îmi imaginez cum decurg ședințele în care se stabilesc detaliile unui nou site al statului român. Se strâng ăia la o masă rotundă, fac niște glume, își dau cu părerea, se stabilește cine ia contractul, ăla face site-ul cu niște programatori de la școala pentru IT-iști cu nevoi speciale, iar site-ul pică în câteva secunde. Digitalizare, frate. Ce vreți? Chiar să funcționeze? Bucurați-vă că ne-am rupt de la gură să vă facem un site, nerecunoscătorilor!

Dar mai țineți minte când platforma online care gestionează cardurile de sănătate n-a funcționat mai bine de o lună? Când toate serviciile medicale din țara asta au fost blocate, de nu mai știau românii cum să facă să nu moară? Și când purtătorul de cuvânt CNSAS de la acea vreme ne spunea duios: „Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem?” N-am fost în stare să repunem online un nenorocit de site într-o lună, iar voi vreți digitalizare? Ce digitalizare, bă? Țara asta nu poate mai mult decât să stea pe facebook în buda din fundul curții. Orice e peste asta ne depășește și crapă.

Așa că, hai să nu ne mai chinuim cu internetul, cu digitalul, cu astea, că e clar că nu ne iese. În timpul în care ne strofocăm să facem platforme care nu funcționează, am putea să ne ocupăm de orice altceva, mult mai productiv. Cum ar fi să privim în gol și tot am fi mai câștigați. Știu, niște băieți deștepți trebuie să încaseze niște bani. Să li se dea banii și să nu mai facă site-urile. Mulțumim, ne lipsim de ele. Lăsați-ne în amarul nostru pe TikTok, că acolo e adevărata Românie digitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *