In vizor

HAI SĂ-I MAI PROSTIM O DATĂ: “Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani

O monitorizare realizată de Edupedu.ro a identificat, pe Portalul Legislativ, sute de documente ce conțin în titlu cuvântul “Declarație”, dar dintre acestea doar cinci au fost emise de Guvernul României – exceptând documente emise de unele instituții guvernamentale, precum declarațiile comune cu alte instituții, “declarațiile pe proprie răspundere” sau “declarațiile de consimțământ”. Cele cinci identificate sunt toate “declarații” emise de guvernul Năstase, în urmă cu circa 20 de ani, scrie Edupedu.ro.

Pentru a fundamenta “Declarația” publicată joi în Monitorul Oficial, despre care Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a confirmat că nu are valoare juridică, ci doar politică, Guvernul a invocat mai multe prevederi legale:

  • Articolul 38 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, referitor la regimul juridic al actelor guvernului, care vorbește despre hotărâri și ordonanțe
  • Articolul 28 lit. f) a aceleiași Ordonanțe 57/2019, care prevede că Guvernul “asigură realizarea politicii în domeniul social;”
  • Legea 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial – Art. 5, pct. F lit. d.), care menționează printre “actele Guvernului”: “declarațiile de politică generală și alte asemenea declarații”. Lit. d) este ultima a punctului F – Actele guvernului, după hotărâri, ordonanțe și ordonanțe de urgență

O altă lege, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislatrivă pentru elaborarea actelor normative, menționează la Articolul 11 ce acte se publică în Monitorul Oficial – Partea I. Nu sunt menționate clar “declarațiile” guvernului, ci “hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru” etc.:

  • “(1) În vederea intrării lor în vigoare, legile și celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităților administrative autonome, precum și ordinele, instrucțiunile și alte acte normative emise de conducătorii organelor administrației publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Site-ul Monitorului Oficial precizează ce tipuri de acte sunt publicate în partea I, menționând, generic, la punctul F: “Actele Guvernului”.

De menționat că declarațiile nu sunt considerate a fi “izvoare de drept” sau ca făcând parte din cadrul juridic din România – vezi aici o listă detaliată a instrumentelor juridice existente, începând cu Legea fundamentală, continuând cu legile organice și ordinare, decretele, actele normative ale guvernului etc. Actele normative ale guvernului sunt ordonanțe, ordonanțe de urgență, hotărâri), la care se adaugă cele emise de administrația publică centrală (ordine, instrucțiuni, regulamente) și locală.

Precedentele de acum două decenii

În aceste condiții, Edupedu.ro a căutat, pe Portalul Legislativ, câte documente ce includ în titlu cuvântul “Declarație”/”Declarația” au fost emise de Guvernul României și publicate în Monitorul Oficial.

  • În arhivă există sute de documente care includ, în titlu, acest termen, însă fie sunt documente ale Parlamentului, fie sunt acte internaționale, declarații comune ale unor instituții (precum ministerele) cu alte organisme din străinătate, fie documente folosite în diverse proceduri, precum “declarația pe propria răspundere” sau cea “de consimțământ.

Astfel, au fost identificate doar cinci “Declarații” emise de Guvern, publicate în Monitorul Oficial. Toate au fost emise în timpul Guvernului Adrian Năstase. Mai precis:

  • “Declarația de politica generală a Guvernului din 22 decembrie 2001”, document “privind bilanțul primului an de guvernare”, document ce apare ca având emitent Guvernul, fiind susținută în Parlament de premierul Adrian Năstase, dar care apare semnată de președinții de atunci ai celor două camere ale Parlamentului, Valer Dorneanu și Nicolae Văcăroiu
  • declarație din februarie 2003  a premierului Adrian Năstase “la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la politica Guvernului în perioada 2001-2002 şi la principalele prioritati economice şi sociale în anii 2003-2004”
  • “Declarație comună” din iulie 2003 (având ca emitent Guvernul), “între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Federale Germania privind cooperarea şi asistenţa logistică pentru modernizarea Poliţiei de Frontieră Române”, ce prezintă formele de cooperare între cele două instituții

Singurul alt document de tip “Declarație” emis de guvern care a mai fost publicat în Monitor este declarația pe propria răspundere, adoptată ca document de sine stătător, pe care cetățenii erau nevoiți să o completeze pentru a se deplasa, la începutul pandemiei Covid-19 (martie 2020).

SURSA: Edupedu.ro.

 

PS: SITUAȚIA ȘCOLARĂ NU POATE FI ÎNCHEIATĂ LA DISCIPLINA PROFESORILOR AFLAȚI ÎN GREVĂ DE CĂTRE PERSONALUL CARE NU A ADERAT LA GREVĂ. Ligia Deca e cam pasibilă de pârnaie!

Modificările care vor apărea în ROFUIP, au fost interpretate greșit!

Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2 ”Angajatorul nu poate încadra personal care sa ii înlocuiască pe cei aflați în greva”.

Art 176, alin 5 „încălcarea dispozițiilor art 159 alin 2 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o luna la un an sau amendă”.

În alta ordine de idei, chiar dacă ar apărea explicit în OM o astfel de prevedere, o lege este superioară unui ordin de ministru.

Așadar se urmărește DEZINFORMAREA membrilor de sindicat, cu scopul de a se retrage din grevă!