Reportaj

Habitat pentru Umanitate i-a pus pe ziaristi la treaba, pe santier

O mana de ziaristi clujeni au dat astazi pixul si calculatorul pe lopata, caramida si betoniera. Pe santierul Habitat pentru Umanitate Cluj se desfasoara evenimentul anual „Jurnalistii construiesc”, o zi in care fiecare trebuie sa invete de la zero o parte din meseria de constructor.

Daca in anii trecuti ziua voluntariatului pentru ziaristi aduna lume multa si era o adevarata zi de claca, criza din presa s-a reflectat si pe santier, asa incat voluntarii nu au fost prea numerosi. Alaturi de cativa angajati de la firma PR & More, cei prezenti au fost instruiti de dimineata asupra normelor de protectia muncii. Santierul se afla in comuna Chinteni, pe un teren aflat langa drum, in mijlocul campului, iar mirosul de iarba, pasarile si fluturii fac parte din ambianta de munca.

Se construieste un ansamblu care va avea 4 case, pentru tot atatea familii din programul asociatiei. Regula nr. 1 e ca toata lumea poarta casca,  „chiar si cand trimiti un mail”, iar regula nr. 2 e ca toata lumea poarta manusi de protectie.

La ce sunt bune manusile au aflat-o voluntarii pe pielea lor, atunci cand au inceput sa ridice pana la etaj caramizi grele de 7 kg. Altii au indoit bucati de metal, au incarcat cu lopata roabe cu pietris sau au preparat mortar, la betoniera. Caramizile au fost mult mai grele de cat se asteptau ucenicii, lopata nu prea intra in pietris, mortarul cam cadea pe langa betoniera si deloc nu e la indemana a scoti apa din fantana cu o galeata legata cu un cablu. Si peste toate astea, soare arzator.

Doamna Geta e sefa santierului astazi, in lipsa domnului Viorel, zis Vio, constructorul asociatiei, care azi e ocupat cu cealalta meserie a lui, cea de cantaret. Ea randuieste treburile cu mana de fier, ii trimite pe toti incolo si incoace, ea stie unde e nevoie de caramizi si cand e numai bun mortarul.

Mai stie si povestile tururor nevoiasilor care s-au ales, datorita Asociatiei Habitat pentru Umanitate, cu un acoperis deasupra capului. Cand se opreste din robotit ii mai lauda pe unii, ii mai compatimeste pe altii.

„Multe aventuri am avut cu oamenii de aici, si cu beneficiarii, si cu voluntarii.  Unora li s-a zis ca li se pregateste o supriza, ei se asteptau poate la un picnic, si s-au pomenit la noi, la munca. Dar au facut fata…”, povesteste femeia.

Si ea sta intr-o casa construita de voluntarii asociatiei, pe Bulevardul Muncii  si e tare incantata de asta, mai ales ca s-a ales si cu o slujba.

„Muncesc si la o familie, fac curatenie, de vreo 7 ani”, se mandreste doamna Geta.

Orele trec, voluntarii pun caramida peste caramida, le unesc cu mortarul care se ridica direct cu galeata, cu sfori si carlige si casa in care vor locui patru familii sarace a mai crescut putin.

Povestile lor sunt greu de inghitit in Clujul european al anului 2013. Familia Constantin are doi copii si locuiesc intr-o spalatorie de 17 mp, la etajul 11 al unui bloc. Peretii sunt imbibati cu igrasie si asta a facut ca mezinul familiei, Darius, sa se imbolnaveasca de astm. Alti parinti care vor locui aici, Adrian si Tunde stau si ei cu cei doi copii intr-o camera in care mai locuiesc fratele barbatului, sora lui si copilul ei. In total, 7 oameni intr-o camera.

„Pentru celelalte apartamente am decis, in premiera, ca voluntarii internationali sa ia parte la alegerea beneficiarilor. Si ei vor sa vada conditiile in care se locuieste inca, in orasul de 5 stele care se vrea Clujul”, a precizat Andrei Aronet, PR Manager al asociatiei.

O familie care a primit casa de la asociatie a donat terenul unde se construieste cladirea din Chinteni, dupa ce l-au mostenit. Au lucrat aici diverse grupuri de voluntari. Urmeaza ca la toamna sa vina doua echipe de la casa de avocatura Addleshaw Goddard din Marea Britanie si o echipa de la Abu Dhabi.

Pentru ca a reusit sa mobilizeze o comunitate cum este cea a Clujului sa puna umarul la construirea de case pentru oameni cu venituri reduse si pentru ca astazi i-a reunit pe cativa din jurnalistii clujeni, spunem Jos Palaria celor de la Habitat pentru Umanitate Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *