Politica

Guvernul Orban, alocări jignitoare pentru cercetătorii de top din România. USR solicită, oficial, dublarea sumei

Scris de 138

Suma alocată de Guvernul Orban proiectelor cercetătorilor de top din România este jignitoare și demotivantă, arată senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Învățământ și cercetare, într-o interpelare oficială depusă, ieri, la Senat. Suma de 90 de milioane de lei anunțată pentru finanțarea competiției de Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) este cu mult mai mică față de cea de 170 de milioane de lei, alocată în anul 2016, ultima dată când a fost organizată o competiție similară. Senatorul USR a solicitat ca suma să fie cel puțin dublată, pentru a finanța un minim de 200 de proiecte, iar competițiile PCE să se organizeze anual.

”Dacă reluarea competiției PCE 2020 (blocată de Guvernele PSD), metodologia și prezența evaluatorilor internaționali reprezintă pași înainte, problema esențială este bugetul derizoriu alocat: 90 milioane de lei (18,6 milioane euro) pentru o perioadă de 3 ani, adică aproximativ 30 de milioane de lei (6,2 milioane euro) pe an. Așadar, finanțarea alocată de Guvern întregii cercetări fundamentale din România, pentru toate domeniile științifice, incluzând medicina, biologia, ecologia, matematica, fizica, chimia, științele inginerești, științele umaniste etc. este de 6,2 milioane de euro pe an! Această sumă este complet insuficientă pentru a susține insulele de excelentă conduse de cercetători performanți, care s-au încăpățânat să rămână încă în România! Spre comparație, un singur proiect finanțat de European Research Council, pentru un singur grup de cercetare, ajunge și la 2,5 milioane de euro”, arată Mihai Goțiu.

Senatorul USR a exemplificat și cât de uriaș este decalajul față de susținerea cercetării fundamentale și de frontieră din țările dezvoltate. În SUA, doar finanțarea federală pentru cercetare fundamentală în anul 2018 a fost în jurul sumei de 36,2 miliarde de dolari. În același an, în Germania, numai o agenție de finanțare (DFG – Deutsche Forschungsgemeinschaft) a finanțat proiecte de cercetare fundamentală cu un buget total de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Acestor fonduri li se adaugă multe alte miliarde alocate prin alte agenții de finanțare – astfel, în anul 2017 era estimat că Germania a investit peste 100 de miliarde de euro în domeniul cercetării, din care 31 de miliarde de euro din fonduri publice. O mare parte din această investiție se realizează în cercetare fundamentală.

”Criza generată de pandemia COVID-19 în întreaga lume a demonstrat tuturor guvernelor cât de importantă este cercetarea fundamentală pentru omenire – întreaga structură socio-economică poate ajunge, la un moment dat, să depindă în mod critic de descoperirile realizate prin cercetare fundamentală. Susținerea cercetării fundamentale este o direcție strategică pentru orice țară și cu atât mai mult pentru o țară care are de recuperat decalaje majore în toate domeniile și care se confruntă cu un exod accentuat al creierelor. O țară care nu susține cercetarea de excelență e o țară care șchioapătă prin istorie. O țară care va avea nevoie mereu de un scaun cu rotile împins de alții pentru a avansa. Sumele în discuție nu reprezintă un efort major pentru bugetul național, dar sunt o investiție absolut necesară pentru un viitor sănătos al României, din toate punctele de vedere”, a concluzionat senatorul USR.

Săptămâna trecută, a fost făcut public Ordinul Ministrului Educației si Cercetării nr. 4245/13.05.2020, prin care s-a deschis competiția de granturi de tip PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie). Proiectele finanțate prin competiția PCE2020 sunt preconizate să înceapă la data de 04.01.2021 și vor dura între 24 și 36 de luni (majoritatea celor depuse sunt, în general, pe 3 ani). Efortul bugetar de 18,6 milioane euro se distribuie pe 3 ani, cu o medie de 6,2 milioane de euro pe an. Proiectele PCE reprezintă instrumentul principal de susținere a grupurilor de cercetare din Romania și finanțează cercetarea cea mai avansată, în toate domeniile științei din țara noastră.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE