In vizor

Chiriașii din Buftea de Cluj pleacă pe capete din cauza stării proaste a drumului de acces provizoriu

Cei 1,6 kilometri ai drumului de acces din strada Oașului până în dealul Lomb unde sunt Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul pentru sprijinirea afacerilor TEAM nu sunt gata nici acum, deși lucrările au început în 2015. Clădirile CREIC și TEAM au fost date în folosință, spațiile au fost scoase la licitație, s-au și semnat unele contracte, dar multe firme au reziliat contractele din cauza lipsei unui drum adecvat, modern. Acum accesul se face pe un drum provizoriu, îngust și de calitate proastă.

În 2019 au avut loc cinci proceduri de selecție/licitații pentru ocuparea spațiilor din CREIC, din care au fost adjudecate două – pentru un bistro/restaurant și pentru un birou la etajul 1. Celelalte trei nu au fost adjudecate.

“În vederea îmbunătățirii modelului de afacere al societății, în cadrul facilităților existente s-a alocat și dotat un spațiu care să găzduiască rezidenți în format de coworking and share my office. În acest sens, societatea a pregătit și pus la dispoziție un pachet de produse comerciale atractive pentru doritorii de astfel de servicii. Totodată, trebuie menționat totuși faptul că viabilitatea unei astfel de propuneri este strâns legată de asigurarea unei infrastructuri suport de acces corespunzătoare (drum și transport în comun). Pe parcursul anului au fost semnate patru contracte pentru spațiul de coworking și unul pentru pachetul share my office (ulterior acesta a fost reziliat din cauza lipsei de transport în comun și a stării drumului de acces)”, scrie în raportul de activitate pe anul trecut.

Pentru TEAM, au avut loc anul trecut 10 proceduri de selecție/licitații pentru mai multe parcele și hale, dar au fost adjudecate doar trei proceduri pentru trei hale.

Pe parcursul anului 2019 au fost găzduite 25 de evenimente organizate în centrul CREIC, respectiv o medie de două evenimente pe lună, pentru care s-au pus la dispoziție (prin închiriere) mai multe spații – săli de evenimente, studioul de film, săli de producție audio video, lobby parter, terase exterioare, platou intrare, săli de curs.

Potrivit raportului de activitate, anul trecut au fost reziliate 9 contracte, la cererea rezidenților.

„Motivele invocate au fost diverse, dar dintre cele determinante se referă la nefinalizarea drumului de acces cu toată infrastructura aferentă, starea precară a drumului actual de acces și lipsa transportului în comun care să deservească parcului industrial”, este precizat în documentul citat.

Viziunea companiei Cluj Innovation Park, care coordonează cele două centre, este de a deveni lider regional, dar deocamdată acesta este doar un țel îndepărtat.

„Misiunea societății constă în implementarea și dezvoltarea unui centru de afaceri atractiv și inovativ prin intermediul structurilor de sprijinire a afacerilor CREIC și TEAM, în colaborare cu mediul academic și de business din regiunea Transilvania, oferind servicii integrate complete la calitate maximă conform așteptărilor clienților și partenerilor, în condiții economice sustenabile. Viziunea companiei Cluj Innovation Park SA este de a deveni lider regional în domeniul centrelor de afaceri care sprijină valorificarea potențialului antreprenorial, creativ și inovativ, stimlând transferul tehnologic și de cunoștințe. Valorile asumate care stau la baza întregii activități a companiei sunt următoarele: integritate, angajament, echipă, inovare, prioritatea interesului public și transparența”, se mai arată în raportul de activitate.

Lucrările la drumul de acces au fost îngreunate din cauza alunecărilor de teren repetate. Încă din 2015, când au început lucrările, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an.

Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri. Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valorea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an au fost alocați bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului. În proiectul de buget pe anul 2018, a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *