Politica

Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”

Noi negocieri între premierul Nicolae Ciucă și liderii sindicatelor din educație vor avea loc joi, de la ora 12.30, imediat după ședința de Guvern pentru aprobarea OUG cu creșterile promise pentru profesori, dar respinse de aceștia.

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern:

Dați-mi voie să încep prin a ura La mulți ani tuturor copiilor, să le doresc sănătate, bucurii și să crească mari într-o lume mai bună. Noi, adulții, avem datoria față de cei pe care i-am adus pe lume să ne asigurăm că prin ceea ce facem noi le vom oferi tot ce au nevoie.

În calitate de premier, calitate temporară, dar și ca părinte și bunic știu cât de important este pentru copii să fie protejați și încurajați să evolueze.

Educația e singura cale prin care copiii noștri pot să evolueze în viață, într-o societate care cu adevărat recunoaște rolul învățării.

Fără școală, evoluția nu poate fi posibilă.

Astăzi, autorități, părinți, dascăli suntem datori să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Am convingerea că în urma acestor aproape 2 săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, ai părinților, ai copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației.

De aceea am exprimat și exprimăm în continuare deschiderea pentru dialog.

Am convocat această ședință excepțională de Guvern pentru că am apreciat că e absolut necesar să facem în așa fel încât să remediem tot ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat nedreptăți și inechități în sistemul educațional.

E dreptul tuturor celor care zi își desfășoară activitatea în sistemul educațional, iar rolul nostru este ca împreună cu ei să adoptăm decizii.

Nu ne putem asigura că printr-o singură decizie aceste probleme vor putea fi rezolvate.

OUG de azi schimbă radical modul de salarizare în educație pentru că am considerat că este necesar ca noi toți să înțelegem rolul și menirea pe care o au dascălii și întreg sistemul în identificarea soluțiilor și asigurarea unui sistem educațional așa cum îl dorim toți.

Majorările salariale beneficiază astăzi de garanția coaliției de guvernare. Ne-am asumat cu toții prioritizarea educației în programul de guvernare, fiind conștienți de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educație care să beneficieze de reformele necesare.

Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, vor beneficia de o nouă grilă de salariazare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră este garanția că discutăm cu un proces ireversibil care va fi consolidat cu un dialog cu întreg mediul asociativ și prin măsurile la nivelul Ministerului Educației și guvernului.

Apreciem că este momentul să recunoaștem că azi România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente importante pentru elevii de clasa a 8-a, pentru tinerii care trebuie să intre în Bacalaureat, astfel încât să intrăm în normalitate.

Sunt convins că prin decizia de azi și întâlnirile de azi cu sindicatele din educație vom reuși să redăm împreună speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri.

Felicitări elev Ciucă! OSĂ se beneficieze.

Numai că sindicatele din Educație au spus calr înainte de a intra în ședință: ”Mandatul pe care l-am primit este de a se respinge oferta”.

”Lucrurile nu sunt schimbate, mandatul pe care l-am primit este de a se respinge oferta. Nu știu ce a vrut Guvernul, se pare că a dat ordonanța. Premierul ne-a invitat la noi discuții probabil legate de întreaga listă de revendicări”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, la intrarea la discuțiile de la Guvern.