Straineze

Guvernul Austriei, ședință de urgență pe tema Schengen

Guvernul Austriei, condus de cancelarul Karl Nehammer, se reunește marți la prânz într-o ședință de urgență pe tema Schengen, iar ministrul de Externe Alexander Schallenberg va face o informare legată de efectele politice ale veto-ului țării sale, transmite publicația austriacă Die Presse.

Ministrul de Externe Schallenberg a participat luni la Bruxelles la Consiliul Afaceri Externe al UE, unde s-au discutat chestiunile la zi din Uniunea Europeană. Cu ocazia ședinței, oficialul austriac a solicitat o întâlnire bilaterală cu ministrul român de Externe, căruia i-a prezentat așteptările din partea Comisiei Europene referitoare la stăvilirea migrației ilegale, potrivit unui comunicat MAE.

Ședința guvernului Austriei are loc cu două zile înainte summitului Consiliului European, programat pe 15 decembrie la Bruxelles. Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va ridica problema veto-ului austriac la ședința Consiliului European.

Consiliul European ar putea forța o întoarcere a repunere pe tapet a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar pentru acest lucru e nevoie de unanimitate. Dacă Austria își păstrează veto-ul, Consiliul European nu poate adopta nici o concluzie legată de acest subiect.