Sanatate

Guvernul a aprobat Legea vaccinarii obligatorii. E jale mare la Cluj, unde campanoa de vaccinare impotriva rujeolei nu are efectul scontat

Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie. Potrivit legii, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

  • Categoriile de vaccinari obligatorii sunt:
  • vaccinarile cuprinse in Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinarile impuse de situatii epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
  • vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarare de guvern.

Raspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine parintilor, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil in baza unei masuri de protectie speciala.

In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Statul roman, prin Ministerul Sanatatii, CNAS si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, finanteaza si organizeaza activitatea de vaccinare in Romania.

De asemenea, proiectul de lege prevede infiintarea si functionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare, comisie consultativa a Ministerului Sanatatii, cu rol in elaborarea Strategiei Nationale de Vaccinare si coordonarea activitatii de vaccinare la nivel national. Principala atributie a acestui GTCAV este de  analizare a  politicilor de sanatate nationale si internationale si recomandarea de  politici nationale de imunizare optime.

Totodata, in cadrul Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti se vor infiinta Comisiile judetene de vaccinare, respectiv a municipiului Bucuresti, ca structura fara personalitate juridica, in coordonarea GTCA, cu rol in supravegherea activitatii de vaccinare la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti.

Pentru responsabilizarea si asumarea atributiilor prevazute in proiectul de act normativ, au fost stabilite sanctiuni pentru fiecare dintre actorii implicati in procesul de vaccinare:

  • institutii ale autoritatilor publice centrale si locale: Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica, Directiil de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti, institutii de invatamant, directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului;
  • furnizorii de servicii medicale de vaccinare;
  • parintii sau reprezentantii legali ai copiilor eligibili la vaccinare;
  • producatorii si distribuitorii de vaccinuri.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare.

Campania de informare si vaccinare impotriva rujeolei a inceput la Cluj de aproape doua saptamani. Rata de refuz a vaccinarii in judet se ridica, la aproximativ 17 la suta, conditii in care conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) a propus primarilor sa organizeze intalniri cu cetatenii pentru a da o sansa in plus specialistilor sa le explice oamenilor la ce pericole se expun. Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu-Goia, a declarat, miercuri, ca deja au fost luate cateva masuri suplimentare, precum transmiterea de informatii, mai ales catre comunitatile rurale izolate sau catre cele nomade, prin intermediul mediatorilor, dar si publicarea de pliante care au fost plasate in farmacii. Cu toate acestea, cel putin pentru vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola), rata de refuz ramane mai ridicata decat si-ar dori autoritatile. Potrivit statisticilor DSP Cluj, in luna iulie existau inregistrate aproximativ 700 de refuzuri de vaccinare.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu-Goia, a declarat, miercuri, ca deja au fost luate cateva masuri suplimentare, precum transmiterea de informatii, mai ales catre comunitatile rurale izolate sau catre cele nomade, prin intermediul mediatorilor, dar si publicarea de pliante care au fost plasate in farmacii.

Moisescu-Goia a mai spus ca a observat, in ultimii zece ani, o acutizare constanta a refuzului de vaccinare, mai ales pentru ROR, si considera ca aceasta atitudine este cauzata, pe de o parte, de informatii prost intelese de populatie, iar pe de alta parte de informatii transmise deficitar, de diferite entitati, prin diferite forme de media.

“La Rachitele am avut surpriza ca doua persoane sa refuze vaccinarea, motivele fiind ca nu au incredere in vaccin. Unii refuza de obicei cam toate vaccinurile, dar pentru rujeolic, am observat si mai demult ca, desi aveam varful de gama mondiala, refuzau. Cam de vreo zece ani se constata o crestere usoara a refuzului de vaccinare. Eu am o explicatie, toate informatiile aiurea care circula si sunt scrise materiale foarte bine prelucrate, ca din ceea ce spune un profesionist iei ce iti convine si il pui intr-un context in care deja capata alta tenta. (…) Multi nu au posibilitatea sa verifice”, a afirmat Moisescu.

Directorul DSP Cluj a mai precizat ca nu doar persoane cu o educatie deficitara refuza vaccinarea, ci si oameni care au o buna pregatire intr-un anumit domeniu si care pot fi considerati oameni informati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *