Politica

Gușă, despre relația sa cu AUR și cu liderul partidului suveranist, George Simion. Validarea de la Washington, Moscova și Bruxelles pentru mandatul său de președinte. Cine va fi propus premier de către Cozmin Gușă?

Analistul politic Cozmin Gușă, din postura sa de proaspăt candidat la prezidențiale, ca independent, a participat la o emisiune-maraton, moderată de Anca Alexandrescu la Realitatea PLUS, răspunzând la întrebările și curiozitățile internauților sau ale telespectatorilor. Pentru că lunile trecute și-a anunțat candidatura la primăria Bucureștiului din postura de independent susținut de AUR și pentru că acest plan a eșuat lamentabil din cauza refuzului lui George Simion de a-și asuma și anunța, la rândul său, candidatura la prezidențiale, telespectatorii au fost curioși să afle care este acum relația lui Cozmin Gușă cu liderul AUR, dar și cu partidul AUR.

Acest tronson de discuție a început cu o tachinare venită din partea moderatoarei Anca Alexandrescu, care nu s-a sfiit să adreseze și întrebări incomode, încercând să afle de la Cozmin Gușă cum s-a finalizat întregul incident cu Marius Lulea. L-a suspendat George Simion pe Lulea sau nu?

„Nu l-a suspendat George Simion pe Marius Lulea, din nefericire. Nici nu prea credeam eu că o să-l suspende. Ar fi fost bine să-l suspende, pentru că s-ar fi ținut de cuvânt pentru ceva public, dar treburile sunt încurcate acolo, după cum se dovedește acum, la atâtea zile de când George Simion a zis că-l suspendă pe Marius Lulea și n-a făcut-o. Au necazuri. A ajuns să fie un joc, chiar dacă în intenție nu s-a dorit să fie un joc. A ajuns un joc din pricina faptului că George Simion se pare că nu mai are suficientă autoritate în AUR ca să-și impună punctul de vedere. Asta e concluzia normală, în afara unor scenarii.”

A.A.: Mie mi-au spus niște persoane din AUR, care, evident, nu au curaj să vorbească public, că, dacă pleacă Marius Lulea, nu mai există AUR. Pentru că de fapt totul este coordonat de el. Cu zgomotul e George Simion.

„Eu am stat mult cu el în ultimul an, de când am hotărât să-l sprijin, și am asistat și la scene de organizare. Câteodată chiar l-am rugat să facă organizare de față cu mine pe George ca să văd cum merg treburile și cum anume își dă ordinele în partid. Nu, Lulea îi este subordonat lui. Niciun lider nu mișcă dacă Simion zice ceva. Dacă Lulea zice ceva și Simion zice altceva, Simion are câștig de cauză. Unde sunt probleme? Cum se întâmplă în toate partidele, probabil la aranjamentele mai subterane, la altfel de aranjamente. Acolo s-ar putea Lulea să fie primadonă, dar, din nefericire, nu-i ajută cu nimic. Și spun din nefericire, pentru că ei sunt pe cale să piardă o mare oportunitate: oportunitatea alegerilor europarlamentare, care este prima mare oportunitate politică care li se oferă suveraniștilor din România”

În pofida tensiunilor iscate artificial de o terță persoană (Lulea) între Cozmin Gușă și George Simion, analistul politic a recunoscut că ar accepta sprijinul AUR în proaspăta sa candidatură la prezidențiale. O telespectatoare fidelă a emisiunii a fost curioasă să afle dacă domnul Gușă s-a folosit de situația de la București și a provocat decăderea lui George Simion ca să-și anunțe candidatura, sau dacă această idee de a candida a apărut ulterior tensiunilor cu AUR-ul. Cozmin Gușă a făcut următoarele clarificări:

„M-am decis ulterior cu candidatura, când am văzut că George nu vrea să candideze. Asta n-am explicat-o așa cum trebuie. O să împlinesc 54 de ani, cred că am muncit mult în viață și am făcut-o de tânăr. A intervenit și o destul de mare uzură. Cochetam cu ideea, mai ales de anul viitor, după ce Daria absolvă și ea, termină facultatea în Scoția, la St. Andrews, să o las mai moale cu activitatea, să citesc, să scriu, să călătoresc mai mult, să schiez mai mult, să mă duc pe munți. Cam așa mă gândeam. Am această opțiune. Oricum eu trăiesc la țară, chiar dacă buletinul meu e în Sectorul 1, dar eu trăiesc la Cronu, la țară, printre animale, copaci, cu mâncare proaspătă. Deci mi-era și-mi este bine. Perspectiva asta că noi nu avem un candidat cu adevărat suveranist, național-suveranist, naționalist-suveranist (să vedem cum o să facem sintagma de prezentare, împreună cu colegii mei) m-a făcut să mă decid. Și m-a întărâtat mult George Simion cu refuzul lui. Nu sunt certat cu George Simion. Tocmai am explicat că Simion nu suferă o cădere și electoratul nostru este diferit. Simion va fi ajutat din momentul acesta, de frica mea; i-am făcut un bine.

Se spune că toți președinții au nevoie de validare de la Moscova, Washington și Bruxelles. Întrebat dacă urmărește să obțină o astfel de validare, Cozmin Gușă a declarat că:

„De validare de la Bruxelles au nevoie doar nevolnicii, oamenii slabi. De validare de la Moscova nu e nevoie; Moscova nu a ajuns încă atât de influentă ca să fie nevoie de validare. În 2004 era nevoie de validare. Eu m-am dus la Moscova pentru Traian Băsescu, la sfatul americanilor. Și pentru Geoană tot eu m-am dus. Moscova a plecat de pe harta noastră de influență după ce a câștigat Băsescu din nou în 2009. Dar în 2009 eu, personal, m-am dus la Casa Albă pentru Geoană, există stenograme ale conversației mele cu consilierul prezidențial al lui Obama. Americanii au acceptat să-l susțină pe Geoană, dar voiau să știe cine se duce la Moscova și le-am zis că tot eu mă duc și acolo. Și m-am dus la Moscova și m-am întâlnit cu președintele Camerei lor Superioare, a Senatului lor, cum ar veni, ăla a fost omul indicat, era și omologul lui Geoană, care pe atunci era președintele Senatului în România. Și mi-a zis că ei nu au nimic împotrivă. Acum Moscova a ieșit din această zonă de importanță strategică. Dar în America, da, e nevoie, dar nu așa cum se duc ai noștri, în 4 labe.”

Cine va face parte din echipa lui Cozmin Gușă?

Întrebat pe cine ar pune premier dacă ar câștiga alegerile prezidențiale, Cozmin Gușă a spus:

„Mi-a fost adresată de mai multe ori întrebarea asta și eu am răspuns așa: aș căuta pe cineva chiar mai competent decât mine. Chiar dacă din echipa mea ar putea face parte și Dian Popescu, și Petrișor Peiu, sunt foarte competenți amândoi, dar un guvern se construiește cu majorități politice, cu partide; un independent nu numește singur, e nevoie de negocieri. Bineînțeles că viitorul prim-ministru al unui președinte pe nume Cozmin Gușă trebuie să fie suveranist. El ar trebui să fie emanatul sau propunerea unui partid suveranist sau al unui partid naționalist-suveranist sau patriot-suveranist. O să vedem cum îl denumim.

Pe portretul acesta robot, sigur că George Simion ar fi cineva care s-ar califica, dar doar dacă în spatele lui ar sta un vicepremier executiv, cum ar fi Petrișor Peiu, spre exemplu, pentru că el are forță de muncă, are dorința de a face lucruri, dar nu are încă expertiza necesară și asta și din cauza vârstei. Dacă vreți o propunere concretă, ca să o punem pe masă pentru dezbatere, poate să fie un cuplu de tipul George Simion (lider politic, harnic, susținut politic, care poate să facă o majoritate), dar un vicepremier executiv profesionist, de tipul Petrișor Peiu.

I-aș ruga pe toți fanii mei, dacă vor să mă ajute, să dea notorietate acestei candidaturi. Această candidatură este discutată doar la Realitatea TV dintre televiziuni, că asta-i viața; suntem deja în a patra zi de la anunț și restul televiziunilor n-au auzit de mine. În sondajele de la București am înțeles că aveam 2%, apoi 0,2%, dar nu o să mai am nimic în curând, o să fiu pe minus, deci eu nu exist. Și atunci marele serviciu pe care mi-l puteți face, dacă credeți în candidatura mea, este să vorbiți cu toți cunoscuții voștri, să distribuiți toate postările pe care le fac, să vă conectați, ca să capete notorietate această candidatură. Pentru voluntari, am un număr de telefon, 0735102210 , unde vă rog să nu sunați, dar vă rog să trimiteți mesaje cu datele de identificare și veți fi contactați cei care doriți să fiți voluntari în echipa care prima dată va strânge semnături pentru candidatul independent Cozmin Gușă. Și am și o adresa de mail, gusapresedinte@gmail.com .”

sursa:solidnews.ro