Afacerea zilei

Gura primarului a fost aurită pentru investitorii din Sopor, unde prețurile au ajuns, în mod aberant, mai mari decât în Centru

„Sopor, cel mai nou cartier al Clujului, rămâne cel mai scump din top, fiind miza tuturor celor care îşi doresc o locuinţă în cartierul ce se anunţă «model» în urbanismul românesc”, scriu specialiștii compariimobiliare.ro într-o analiză care prezintă prețurile și tendințele Clujului imobiliar, în această toamnă.

Pentru zona Sopor s-a ajuns în luna septembrie la prețuri aberante, mai mari decât în Centru, unde apartamentele au fost mai ieftine cu 108 euro/mp.

Sopor – 2 012 euro/mp.

Mihai Viteazul – 1 921 euro/mp.

Centru – 1 904 euro/mp.

După cum afirmă și specialiștii compariimobiliare.ro, Sopor a fost cel mai scump din top fiindcă a fost miza celor care și-au dorit o locuință în cartierul „ce se anunță model în urbanismul românesc”. Gura slobodă a primarului a fost aurită pentru investitorii care au câștigat, de pe urma declarațiilor deșănțate, cu vârf și îndesat.

Cei care au pierdut au fost și sunt cetățenii simpli ai orașului, oamenii care au adunat cu greu o brumă de bani sau care vor plăti toată viața un credit scump la bancă pentru o locuință personală în Sopor, locuință umflată ca preț enorm din vorbe populiste, cu iz electoral, în beneficiul doar al camarilei politice și financiare din jurul municipalității.

Papagalii de presă au rostogolit declarațiile primarului, care au rostogolit purcoiul de bani

Când articolele de presă doar papagalicesc declarațiile oficialilor, fără a le analiza critic, vorbele aurite rostogolesc purcoiul de bani al investitorilor aflați în grația celor care ar trebui să reprezinte interesele oamenilor de rând, și nu doar ale celor care sponsorizează campania electorală.

„Clujul va avea un nou cartier, Sopor, cu 70.000 de locuitori.

«Sopor va fi un oraş în oraş, un orăşel în sine. Cât Mănăşturul pe vremea comuniştilor, pentru că acum, cu extensia Câmpului şi altele, are peste 300 de hectare, iar Sopor undeva la 237 de hectare. În noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni. Vom alege cei mai buni experţi care să vină să ne spună cât de largi să fie bulevardele, unde va fi loc de grădiniţă, de şcoală etc. Facilităţile necesare omului cotidian trebuie să fie amplasate la maximum 20 de minute de mers pe jos. Nu să îşi ducă copilul din Sopor la grădiniţă în Mănăştur. Trebuie să eliminăm din trafic. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada. Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Dacă laşi dezvoltarea doar în mâna privaţilor, care vin şi îşi fac fiecare bloc cum vor, pierzi din vedere ansamblul. Vom alege cei mai buni experţi»”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, citat de Știri de Cluj în luna decembrie a anului 2018.

Rostogolind declarațiile triumfaliste ale lui Emil Boc, o anumită parte a presei dădea de înțeles că Sopor este noua zonă unde trebuie să își cumpere oamenii apartamente. Fiindcă piața imobiliară este foarte sensibilă la zvonuri, asta s-a și întâmplat, iar prețul/mp a crescut până la cer, peste valorile din centrul orașul, ceea ce este anormal.

„Masterplan de cartier în haosul imobiliar de Cluj-Napoca. Arhitectul responsabil de tema de concurs pentru PUZ Sopor: „Ne așteptăm la un oraș mai mult pentru oameni decât pentru mașini”, titra Actual de Cluj în 26 ianuarie 2019.

„În Sopor, preţul mediu cerut la început de an (2019) pentru apartamente ajunsese 1.541 euro/mp, potrivit portalului compariimobiliare.ro, iar în 2017 media preţurilor din tranzacţii era de 1.196 euro/mp, conform ghidului realizat pe baza datelor de la Primărie”, scria Actual de Cluj.

Doi ani mai târziu și zeci de fonfleuri ale Primăriei, și prețul mediu a ajuns la 2 012 euro/mp. A crescut cu aproape 500 euro/mp de la începutul anului și cu 800 euro față de acum doi ani.

Cu cât i-au îmbogățit pe investitori declarațiile primarului Emil Boc?

Un „investitor” care a cumpărat în 2017 un apartament de 50 mp în Sopor cu prețul mediu de 1 196 euro/mp, a achiziționat apartamentul cu 59 800 euro. Doi ani mai târziu, îl poate vinde cu 2 012 euro/mp, adică cu 100 600. Profit: 40 800 euro.

Cei mai câștigați investitori sunt acum cei care știau din start planurile de imagine ale Primăriei pentru această zonă.

Profit de 471 euro/mp în 10 luni

Dacă la începutul anului prețul mediu în Sopor era de 1541 euro/mp, iar acum e 2 012 euro/mp, rezultă un profit de 471 euro/mp. Cine a cumpărat în ianuarie un apartament de 50 mp în Sopor cu 77 050 euro, îl poate vinde acum cu 100 600 euro.

Profit la 10 luni: 23 550 euro.

Declarațiile bombastice ale primarului i-au îmbogățit pe mulți dezvoltatori și pe și mai mulți investitori privați. Cine a cumpărat 5-10 apartamente în Sopor la începutul anului – și nu sunt puțini investitorii de genul acesta – obține acum profituri de sute de mii de euro prin revânzare. Asta dacă vă întrebați de unde opulența de pe străzile orașului, pe care defilează cele mai scumpe și mai noi mașini. Cu o revânzare pe Soporului ți-ai scos și un bolid de lux nou, și banii de-o excursie în Bali!

Gura primarului a fost aurită pentru investitorii din Sopor, unde prețurile au ajuns, în mod aberant, mai mari decât în Centru. Vorbele rostogolite triumfalist în spațiul public scumpesc apartamentele în favoarea celor cu bani și în defavoarea acelora cărora de abia le ajunge salariul pentru plata chiriei sau a ratei lunare de la bancă. Cine știe planurile de imagine ale Primăriei se îmbogățește, ceilalți plătesc scump campania electorală permanentă a lui Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *