Din oras

Groapa de gunoi la Pata Rat arde de o saptamana in timp ce autoritatile sunt depasite de situatie. Fumul cancerigen afecteaza locuitorii din Someseni si Apahida

Cetatenii cartierului Someseni si ai comunei Apahida sunt intoxicati de o saptamana cu gaze cancerigene rezultate de la aprinderea vechii gropi de gunoi a orsului de la Pata Rat. Fumul inecacios rezultat in urma arderilor deseurilor, pe langa disconfortul olfactiv produs populatiei afecteaza in unele zile si activitatea Aeroportului International Avram Iancu Cluj prin reducere vizibilitatii. Autoritatile locale si judetene nu gasesc solutii pentru a opri focul ce mocneste inca de acum o saptamana.

Sala mare a Prefecturii Cluj a gazduit azi sedinta Comisiei pentru situatii de urgenta ca urmare a numeroaselor sesizari venite din partea cetatenilor cu privire la faptul ca vechea rampa de gunoi de la Pata Rat arde mocnit de o saptamana. Interventiile repetate ale pompierilor si ale angajatilor Consiliului Judetean nu au reusit sa stinga toate focarele de incendiu din cauza accesului greu pe rampa si a faptului ca stingerea cu apa nu face altceva decat sa intretina focul. 

„Romatsa ne-a anuntat ca a scazut vizibilitatea datorita fumului, iar pasagerii si anganatii din perimetrul aeroportului sunt ingrijorati pentru sanatatea lor. Motivul e fumul care vine preponderent in zona aeroportului si in Someseni datorita curentilor de pe Somes. Fumul contine aceleasi substante toxice ca la Colectiv. Din cate imi spuneau unele persoane faptul ca s-a dat foc intentionat afecteaza grav sanatatea locuitorilor Clujului. Sunt substante cancerigene care in timp se vor cunoaste”, a informat David Ciceo. 

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au intervenit de cateva ori la solictarile cetatenilor care au anuntat incendiul de la Pata Rat la numarul de telefon 112, insa interventiile nu au fost eficiente din cauza distantei foarte mari pe care au trebuit intinse furtunele de apa si ca urmare a gropilor in gunoi care nu permit accesul pompierilor si a masinilor de interventie. Totodata, stingera focarelor cu apa s-a dovedit a fi ineficienta din cauza a faptului ca, in unele situatii, apa ajunsa la baza gropii de gunoi intra in reactie cu substantele si gazele rezultate ceea ce duce la reaparitia altor zone de incendiu in perimetrul rampei. Siguranta angajatilor ISU a fost pusa in pericol la una dintre interventii cand unul dintre pompieri a cazut intr-o groapa de cativa metri adancime formata in stratul de gunoi si doar sansa a facut ca acesta sa nu se accidenteze. 

“S-a inercat sa stingem acest incendiu cu apa. Problema e ca nu putem lua masuri din exterior ca sa putem spune ca nu se va mai aprinde. O mare problema a noastra e ca dand cu apa, apa se infiltreaza si ajuta la procesul de autoaprindere. Sunt distante foarte lungi in care pur si simplu ne pierdem apa pe furtun, asa de lungi trebuie sa ne facem dispozitivele. Mai mult pierdem apa pe furtun decat cat ar trebui pana ajunge in capat unde ar trebui sa stinga. Am avut si un incident nu s-a soldat cu accident de munca, dar la limita am fost. Unul dintre servantii nostri a cazut intr-o gropa, furtunul l-a tinut bine in brate si nu l-a lasat sa cada, putea sa pateasca ceva mai rau. Sunt acolo si locuri in care se poate cadea nu este nicio siguranta de de deplasare pe teritoriul rampei”, a declarat colonelul Urian Constantin.  

Reprezentantii Garzii de Mediu si cei ai Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj considera ca cea mai buna si sigura metoda de a stopa reaprindrea rampei ar fi acoperirea vechii gropi de la Pata Rat cu un strat protector de pamant, motiv pentru care si-au dat avizul ca reprezentantii Consiliului Judetean sa intervina in acest scop. Totodata, presedintele Marius Manzat a anuntat azi in cadrul dezbaterii ca exista posibilitatea rezilierii contractului ce vizeaza conservarea rampei de gunoi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *