In vizor

Grevă de avertisment în școli, astăzi între orele 11 și 13. Lucia Cojocaru, liderul SLIPC: „Cred că în nicio țară din lume nu se mai luptă oamenii pentru a se respecta legea!”

Astăzi, între orele 11 și 13, profesorii afiliați celor două sindicate din învățământul preuniversitar (F.S.E. „SPIRU HARET” și F.S.L.I.) au intrat în grevă de avertisment, adică vor supraveghea elevii la ore, dar nu vor preda.  Protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie, reprezentanți care cer, în esență, respectarea legii salarizării și alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea învățământului. 

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), a explicat pentru Ziar de Cluj care sunt revendicările sindicatelor din educație, ce presupune greva de avertisment, câți profesori clujeni participă și dacă se preconizează o grevă generală: 

„În baza rezultatelor care au parvenit din unitățile de învățământ, în urma referendumului care s-a desfășurat la inițiativa celor două federații reprezentative, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a reieșit declanșarea unei greve de avertisment azi, 19 ianuarie, între orele 11-13. 

Această grevă, acest protest este determinat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții noștri, ai federațiilor sindicale, și de a adopta niște măsuri concrete, de fapt de a aplica legea care este prevăzută. Cred că în nicio țară din lume nu se mai luptă oamenii pentru a se respecta legea. Și aici ne referim la legea salarizării, Legea 153, care, de doi ani de zile, este tergiversată, din 2020 trebuia să ni se acorde niște creșteri salariale. Vedem că în anul 2022 acest lucru nu se întâmplă și ne raportăm la cei 16% care trebuiau să fie dați conform acestei legi a salarizării. Vedem că ni s-au acordat doar 4%, reprezentând doar 40, maximum 50 de lei, fapt  care îi nemulțumește pe colegii noștri, dar, mai mult decât atât, vedem că alte sectoare din țară, cum ar fi Ministerul Justiției, dintr-o lovitură… lor li se dă, acestor magistrați care, săracii, au și ei foarte mici salariile, între ghilimele, cu pensii speciale, li se dă 20%. Ori, dacă suntem toți în aceeași situație și toți avem de suferit, nu cred că este corect. Și lumea este foarte supărată, mai ales pe acest lucru.

Sigur că am început cu pichetări și demonstrații la București, nu am fost luați în seamă. Dorim, la fel, pe lângă această majorare de 16%, care trebuie să ni se acorde conform legii, să se adopte anumite măsuri legislative de natură reparatorie pentru întreg personalul fiindcă, la momentul acesta, nu se calculează corect plata drepturilor salariale care ni se cuvin, conform unor tranșe de vechime și a unor reglementări tot conform Legii cadru 153. La fel, nu se acordă sporuri pentru condiții de muncă, nu se acordă pentru orele remediale care s-au făcut în perioada pandemiei. De asemenea, dorim suplimentarea numărului de posturi pentru personalul nedidactic sau auxiliar, care sunt foarte necesare în unitățile de învățământ, pentru a se desfășura activitatea în cele mai bune condiții. Nu în ultimul rând, protestăm pentru personalul nedidactic, care este la salariul minim brut pe economie și, săracii colegi ai noștri, tot timpul se plâng: dar, pentru noi, ce se face?

Un profesor debutant intră cu un salariu între 2000-2500 de lei, iar la ieșire, peste 40 de ani, are maximum 4000-4300 de lei, cu grade și cu de toate! 

În urma referendumului pe care l-am avut, avem procentajul care trebuie îndeplinit, peste 50%. Pe plan județean suntem 5 600 de membri de sindicat, avem mai mult de jumătate, deci peste 4000 care au semnat pentru declanșarea grevei. În perioada acesta, lumea a fost anunțată, se face un comitet de grevă la nivelul fiecărei unități. Unitățile au fost anunțate, conform legii, și noi le-am dat toate documentele necesare liderilor de sindicat. Cu 48 de ore înainte trebuiau să anunțe unitatea că se va intra în această formă de protest. Se afișează la toate intrările forma noastră de protest, greva de avertisment, sau pe tablă, se va purta în piept sigla FSLI. Greva este pe plan național și toate școlile din țară astăzi vor protesta. Se va intra la clasă, se vor supraveghea elevii, dar nu se vor face activități didactice. Eventual, cum a venit sugestia unui coleg, se va face o educație civică, prin care le vom explica elevilor care sunt drepturile noastre. Pentru că și noi cred că avem niște drepturi… și elevii să fie astfel în asentimentul nostru, să ne înțeleagă. 

Deocamdată nu pot să mă exprim foarte categoric, dar sunt premisele unei greve generale dacă, tot așa, printr-un referendum și printr-o hotărâre la nivel național, se va lua decizia să se intre în această grevă generală, pe care nu ne-o dorim, de fapt. 

Așteptăm să fim invitați la negocieri cu reprezentanții Guvernului și sperăm să se dezamorseze această stare de neliniște și să fim băgați în seamă! La ora actuală, PIB-ul nostru este cel mai scăzut din ultimii ani. Nu se poate, produsul intern brut să fie 2,28%! Unde este acel 6%, pe care îl tot vehiculează politicienii, când sunt în campanie electorală?!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *