Cooltura

GRAURii clujeni cer indepartarea plagiatorilor din mediul academic

Ne-am lovit constant, in ultimii ani, de plagiate si plagiatori. De la prim-plagiatorul ramas fara doctorat, Victor Ponta, pana la cardul de intelectuali din lumea fotbalului care au scos carti grele pe banda rulanta, scrise din penitenciar. 

Insa acestea au fost doar cazurile mediatizate, care au facut deliciul privitorului la TV. Adevarata lupta anti-plagiat ar trebui sa inceapa chiar de la radacini, din mediul academic. 

Iar acest rol a incercat sa si-l asume un grup de „politie a plagiatelor”, Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR).

Noul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, a reactionat fata de plagiatori inca din prima zi plina de mandat. Precizarile noului ministru vin in conditiile in care noua persoane publice care si-au obtinut doctoratul la Academia Nationala de Informatie „Mihai Viteazul” au facut cerere sa renunte la titlul de doctor.

„Noul regulament prevede ca trebuie sa astepte sa se pronunte CNATDCU asupra existentei sau inexistentei unui malpraxis academic in tezele de doctorat. Pentru moment, regulamentul asa cum e nu ne permite ca doar pe baza unei renuntari unilaterale sa putem retrage titlurile”, a spus Mircea Dumitru, informeaza Digi24.

Asociatia clujeana Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) i-a trimis o scrisoare deschisa noului ministru al educatiei, cerandu-i universitati curate, fara rectori sau profesori plagiatori.

Mai jos, va redam integral scrisoarea.

„Fara rectori plagiatori, fara profesori plagiatori in Universitatile din Romania!
– Scrisoare deschisa adresata ministrului educatiei –
Cluj-Napoca la 8 iulie 2016

Domnule Ministru,

Daca veti citi cu atentie reglementarile care privesc atributiile ministrului educatiei veti gasi ca rolul cel mai important ce va revine este sa gestionati domeniul educatiei.

Gestiunea invatamantului superior este o activitate responsabila care priveste atat modul in care se cheltuieste banul public, cat si modul in care universitatile reusesc sa-si dobandeasca si apoi sa-si intretina imaginea si renumele.

In ultimii ani s-a dovedit in mod incontestabil ca un segment semnificativ al plagiatorilor din Universitati provin din randul profesorilor si apartin adesea grupurilor infractionale constituite in jurul rectorilor si decanilor, si, mai grav, chiar conduse de acestia. O dovedeste Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro. Acesti indivizi pangaresc numele invatamantului superior romanesc, aceste persoane sunt primele care actioneaza pentru risipirea banului public.

In aceste conditii, va solicitam Domnule Ministru sa interveniti cu cea mai mare urgenta si fermitate.
Consideram ca modernizarea invatamantului superior romanesc nu se poate realiza atata vreme cat persoane din randul personalului didactic se dovedesc a fi
plagiatori si sunt prezente in universitati. Este revoltator ca aceste persoane sa se bucure de avantaje materiale si morale in detrimentul tinerilor si a celor care inteleg ca prima conditie si ratiune de a fi a unei institutii de invatamant superior este integritatea.

Va solicitam, in consecinta, in mod explicit si imperativ si ca prime masuri:

i. Sa revocati de indata toti rectorii si decanii pentru care exista dovezi publice de plagiate.

ii. Sa interziceti, in mod explicit, risipirea banului public prin acordarea de prelungiri de activitate sau de activitati la plata cu ora personalului didactic pentru care exista dovezi publice rezonabile de plagiat.

iii. Sa solicitati rectorilor sa retraga in mod public toate titlurile onorifice si diplomele oficiale acordate membrilor personalului didactic pentru care exista dovezi publice rezonabile de plagiat.

iv. Sa obligati Universitatile cu finantare publica sa publice lista celor afectati de masura pe care o solicitam.

In ce ne priveste, consideram ca aceasta scrisoare deschisa si notificarea pe care o veti primi sunt componente ale procedurii legale de plangere prealabila care are ca obiect solicitarea unui drept pentru fiecare din contribuabilii romani in numele carora, noi, ca asociatie, actionam.

Pentru a va putea oferi concursul cel mai calificat in sensul construirii listei persoanelor vizate, va mai solicitam sa ne remiteti in termen legal numele tuturor rectorilor si decanilor confirmati in urma alegerilor din 2015-2016. „

Si Clujul are plagiatorii sai

Profesorul UBB Gheorghe Popescu a fost dat afara de universitate, dupa ce Comisia de Etica a ajuns la concluzia ca acesta a plagiat o lucrare de-a unei foste doctorande.

Acuzat ca a plagiat lucrarea de licenta a unui coleg, a fost si seful Radio Cluj, Bogdan Rosca Zasmencu.

Profesorul USAMV Cluj Ioan Groza a fost acuzat de plagiat, scriu colegii de la Gazeta de Cluj.

Si presedintele senatului UTCN, Mihai Iliescu, a fost implicat intr-un scandal de plagiat. Cordonator al unei teze de doctorat Mihai Iliescu, care este membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, si-a pus semnatura pe lucrarea lui Ioan Ratiu, lucrare ce continea pasaje plagiate.

Acestea sunt doar cateva cazuri…

 

Foto: ecopertare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *