Din oras

Gradina cu mirodenii, aromata afacere din centrul Clujului

Clujenii pot face ocolul Pamantului in 150 de condimente. Un tanar antreprenor din Cluj-Napoca a decis sa puna sare si piper in paleta de business-uri din oras si a deschis al doilea magazin cu mirodenii din tara.

Cardamom, sofran, cumin, boia afumata, nucsoara, curcuma sau turmenic, toate stau sfioase, in borcane, frumos randuite pe etajere, in Gradina cu Mirodenii. Stranse din toata lumea, pretioasele condimente pentru care, pe vremuri, imparatii dadeau regate, au ajuns la Cluj-Napoca din Germania si sunt vandute, la gram, dupa ideea unui tanar antreprenor. A simtit nisa, ca pe o aroma subtila de curcuma in cafea si si-a deschis Gradina cu Mirodenii, in iulie 2013.

“Am vazut ca nu este un magazin specializat pe condimente in Cluj. A fost mai greu pana anul trecut, nefiind obisnuita lumea cu un magazin specializat in condimente, ori cu magazinele specializate in general. E o crestere si exista potential, categoric. Noi aici avem 150 de feluri de condimente din Germania, insa le importam din toata lumea”, arata proprietarul magazinului, Vlad Teodoras, de 24 de ani.

Tanarul este la a doua sa afacere. A mai pornit inca una, in timpul facultatii, insa dupa ce s-a intors din Franta, unde a terminat un Masterat in Business International, s-a decis, alaturi de o partenera de afaceri, sa condimenteze paleta de business-uri din Cluj.

“E destul de greu sa-ti deschizi un business in Cluj, din cauza spatiilor de chirie, care sunt si scumpe si putine. E foarte important si ce sustinere ai de la furnizori, la preturi. Daca nu as avea un furnizor bun, mi-ar fi mai greu”, recunoaste Vlad.

Spune ca la inceput nu a fost atras de condimente, insa acum se bucura ca a intuit ingredientele unei afaceri de succes.

“Acum sunt atras de condimente, la inceput nu prea. Acum mi se pare ca e o cerere pe piata din partea asta. Clientii care vin o data ne raman clienti. De multe ori cand am venit la magazin am vazut aceleasi fete”, spune Vlad.

In magazinul cochet amenajat de pe strada Baritiu, dupa planurile unui prieten architect, condimentele sunt prezentate clujenilor de catre Diana. Spre exemplu, planta tropicala din Sud-Estul Asiei, cardamomul, e folosita pentru a potenta gustul cafelei.

“In mod normal, cardamomul merge la prajiturile cu fructe. Merge foarte bine in combinatia cu scortisoara, la cafea. Nucsoara e folosita in sosuri, italienii il utilizeaza cel mai des, cu rosii. Nucsoara e folosita acum in niste sosuri noi, inventate de niste bucatari. Au inceput s-o foloseasca si in sosuri carbonara. Se recomanda nucsoara intreaga, ca sa poti s-o razuiesti in sos”, spune tanara angajata in Gradina cu Mirodenii.

Toate se vand in zeci de grame, pentru ca sunt concentrate, ca si curcuma sau turmenicul, “un fel de sofran Indian, dar cu pret apreciabil mai mic”.

“Sunt destul de concentrate, e condimentul pur. Nu sunt alte chestii bagate in ele si atunci ramane gustul si aroma. (…) Noi vindem condiment si la 25 de grame – versus 7 grame cat costa plicurile cu condimente in magazine”, continua Vlad.

Depinde de condiment, insa.

“Daca e sa-ti pun 25 de grame de busuioc e mult, nu-ti incape intr-un pliculet mic. E usor. Depinde de condiment. Oricum nimeni nu pune 25 de grame dintr-un condiment din prima. Nu ai cum, ca nu mai mananci, e prea concentrat”, arata Diana.

Condimente cu proprietati medicinale

In Gradina cu Mirodenii, condimentele se pot transforma si in leacuri. Multe din ele au proprietati medicinale. Goji e “foarte la moda in tratamente”.

“Bolnavii de cancer le folosesc. Avem clienti care le folosesc in combinatie cu susanul crud, pentru a combate colesterolul. Se manaca pur si simplu: o lingura de susan crud si 25 de grame de goji. Curcuma e buna pentru articulatii; are efect antiinflamator foarte bun. Mai ales dupa 50 de ani si in special la femei. S-a mai descoperit ca actioneaza foarte bine si pe partea neurologica”, explica Diana.

Lemnul dulce in ceai ajuta sistemul imunitar, anasonul e bun pentru raceli, iar piperul roz e bun pentru probleme de circulatie.

“Aflu si eu de la clienti. Daca nu ma insel, clientii il macina si il amesteca cu miere de albine. Sau cardamomul e bun pentru astm. Mustarul pentru colesterol. O doamna imi zicea ca functioneaza foarte bine, numai ca da acid la stomac si trebuie avut grija”, recunoaste tanara.

Tamarindul si galangalul, preferati de clientii straini

In Gradina cu Mirodenii de la Cluj ajung, cu preponderenta, clientii din strainatate, sau clujeni plecati peste hotare care au adus cu ei preferintele pentru condimentele speciale: tamarind sau galangal.

“Avem foarte multi studenti de la UMF care vin si cumpara. De exemplu, am avut un client din Brazilia, stabilit la Cluj, care a vazut pe internet ca avem tamarind. A venit special ca sa cumpere. L-am intrebat ce face cu el si mi-a zis ca il mananca. Are foarte multa vitamina C in el si in interior, un fel de gelatina inauntru care seamana cu marmelada noastra de prune, dar putin mai acrisoara. Din cauza asta sunt bucatari care il folosesc la sosuri de lamaie. Brazilienii il mananca pe strada in loc de floarea-soarelui. (…) Pudra de mango sau galangalul trec mai greu. Galangalul e folosit in bucataria turceasca. Am avut o comanda cred ca cea mai mare – 50 de grame din amandoua, pentru o doamna din Galati. Dupa ce a comandat si sumac si tandoori, mi-am dat seama ca e din partea turceasca. La noi, clujenii nu prea stiu ce si cum, dar cei care sunt din tarile asiatice, da”, continua Diana.

Chiar daca sunt mai rare si clientii le solicita mai rar, “nu poti sa nu le ai, fiind un magazin specializat in condimente”.

“Ideea e ca din unele condimente dai o jumatate de kilogram intr-o jumatate de an, insa trebuie sa ai prezenta lor in magazine, fiind specializati pe chestia asta. Nu pot sa-ti lipseasca”, a punctat Vlad Teodoras.

Investitia in magazinul de la Cluj inca nu a fost inca amortizata, insa alaturi de Gradina cu Mirodenii deschisa in Sibiu, in martie 2013, business-ul a ajuns pe profit. Pe viitor, alaturi de asociata lui, Vlad se gandeste sa-si extinda afacerea aromata in Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *