Politica

GOGOȘI de la UDMR pe tema desființării SIIJ în contextul discursului rasist și xenofob al ”sponsorului” Viktor Orban. UDMR a fost balamaua atâtor coaliții de guvernare, încât nu mai știe despre care vorbește

Scris de 492

Liderul UDMR a declarat că atacurile la adresa Uniunii pe marginea discursului rasist al lui Viktor Orban ar avea ca scop scoaterea UDMR din coaliția de guvernare, pe motiv că s-a opus desființării SIIJ. Ceea ce este complet fals: disputa asupra SIIJ a avut loc în fosta Coaliție, PNL-USR-UDMR, nu în cea actuală. În cea actuală nimeni nu este interesat de desființarea SIIJ. Numai că UDMR, din 1996, a fost balamaua atâtor coaliții de guvernare, încât nici nu mai știe despre care ne vorbește atunci când se scuză că sunt a cincia iapă la căruța Fidesz-ului lui Viktor Orban.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a avansat în presa de limbă maghiară o explicație bizară în ceea ce privește toată problematica legată de declarațiile controversate ale lui Viktor Orban, considerate de mulți ca rasiste. Kelemen e de părere că subiectul a fost exagerat pentru a fi forțată scoaterea Uniunii de la guvernare. Iar principalul motiv ar fi poziționarea UDMR pe tema desființării Secției Speciale pentru Infracțiuni în Justiției, cunoscută și ca SIIJ.

”Tot acest scandal a fost folosit ca o scuză de a încerca scoaterea UDMR de la guvernare. Mi-au spus reporterii anul trecut și mi-au repetat de câteva ori în scris că nu vom fi iertați pentru că nu am aprobat desființarea Secției Speciale pentru magistrați, așa cum se dorea. Asta este o crimă de neiertat și vor continua să caute un motiv să ne dea afară din coaliția de guvernare”, a subliniat Kelemen Hunor pentru „Kronika”, publicație de limba maghiară din România.

 • Argumentul este surprinzător pentru că în fosta Coaliție, PNL-USR-UDMR, formațiunea maghiarilor a fost cea care s-a opus desființării SIIJ. Or, fosta coaliție a murit acum un an. Iar în noua Coaliție, UDMR a sprijinit varianta liberalilor de transformare – și nu de desființare – a SIIJ
 • Mai mult, Kelemen Hunor a punctat faptul că a avut nevoie doar de cinci minute pentru a le spune liderilor Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, faptul că declarația lui Viktor Orban nu a fost una rasistă. Concluzia: la nivel guvernamental nu există nicio dispută.

Premierul Ciucă se trage pe simandicosu-i dos

Anterior, premierul Nicolae Ciucă și-a însușit argumentele UDMR, care nici până în prezent n-au fost explicate, iar Coaliția poate continua în această formulă.

”A reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euroatlantice. Explicaţia ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”, a afirmat Ciucă, într-o conferință de presă la Sinaia.

În fața publicului larg, nici până acum UDMR nu s-a dezis în vreun fel de Viktor Orban, în ciuda faptului că afirmațiile acestuia despre rase au fost criticate de Departamentul de Stat al SUA, de Comisia Europeană, de Parlamentul European sau de unele organizații ale comunității evreiești. De altfel, Orban a fost autorul mai multor remarci nelalocul lor în discursul de la Băile Tușnad. O afirmație mai puțin băgată în seamă a fost aceea că Germania are mai multă experiență cu folosirea gazului, aluzie la eliminarea unor categorii etnice prin folosirea camerelor de gazare.

”Viktor Orban are defecte și virtuți, ca toți oamenii. Îl cunosc de mulți ani și pe baza acestui lucru pot spune cu siguranță: nu este un rasist”, a precizat vicepremierul României. Kelemen Hunor a subliniat și că e un „nonsens” să fie el sau alt coleg din UDMR tras la răspundere pentru o declarație a altei persoane, nu pentru ceva ce au zis ei ca organizație politică.

Așa se spunea și despre Hitler, un biet caporal, veteran al Primului Măcel Mondial și pictor în timpul liber. Dacă nu avea defectul de a vizita berăriile din Berlin, poate omenirea rămânea numai cu virtutea acestuia de a fi un pictor prost.

UDMR e ținut în fereastră pentru a fi balamaua viitoarei coaliții de guvernare

Aritmetica electorală ne arată că, în actuala formulă guvernamentală, PSD, PNL și Grupul minorităților (tradițional cu puterea) au cu 57 de parlamentari peste numărul necesar pentru majoritate în legislativ. Așadar, pot trece fără probleme orice proiect de lege. UDMR are doar 29 de aleși. Însă formațiunea condusă de Kelemen Hunor e importantă în calculele electorale în caz de rupere a actualei Coaliții sau a formulei de guvernare din 2024 încolo, când poate avea un rol-cheie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 6 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 8 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 9 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 9 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE