Din oras

Ghici cine face grevă de avertisment de două ore azi? Finanțele publice clujene nu vor să le fie reduse salariile. Nici noi, oamenii muncii, nu dorim să ne fie mărite taxele și impozitele

Peste 100 de angajați de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj au întrerupt, marți, activitatea timp de două ore între 8-10 și au declanșat o grevă de avertisment cerând să nu le fie reduse salariile, iar reorganizarea instituției să nu ducă la concedieri de personal.

Angajații, membri ai Sindicatului Solidaritatea, s-au adunat în curtea interioară a Finanțelor din Piața Avram Iancu și au discutat despre măsurile preconizate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor publice, cu care nu sunt de acord.

”Cerem protejarea locurilor de muncă și menținerea veniturilor membrilor Solidaritatea.

Vrem să arătăm că prin actele normative elaborate de Guvern, vor dispărea mai multe locuri de muncă, iar veniturile angajaților Ministerului de Finanțe și ANAF și instituțiile subordonate urmează să fie reduse semnificativ prin eliminarea sau diminuarea mai multor sporuri.

Inflația a dus la diminuarea nivelului de trai, motiv pentru care considerăm necesară indexarea salariilor cu rata inflației”, a spus Sorina Lăcrămioara Tămaș (foto), reprezentant AJFP Cluj.

Potrivit acesteia, sindicaliștii mai propun Guvernului ca sporurile actuale să fie incluse în salariul de bază.

Codruța Gădălean, șef serviciu în cadrul Finanțelor Publice Cluj, a declarat la rândul său că viitoarea ordonanță privind reducerea cheltuielilor publice va duce la scăderea salariilor angajaților din Finanțe cu peste 10%.

”Noi am ieșit în stradă pentru că ne scad drepturile salariile. Dacă nu facem nimic, înseamnă că ne merităm soarta. Pot să ne scadă salariile și cu 50%, dacă noi nu facem nimic. Profesorii au protestat și le-au crescut salariile, nouă ne scad.

În plus, nu putem face altceva nimic în afara locului de muncă, sunt economistă, nu am voie să fac contabilitate, îmi sunt limitate drepturile, iar pentru acest lucru nu primesc niciun spor. Judecătorii au pensii speciale, au un statut special, profesorii pot da meditații, noi nu avem niciun statut al funcționarului public.

În ordonanță se vorbește de o restructurare care va duce la dispariția unor posturi.

În plus, se vorbește de digitalizarea instituției, dar sistemul informatic nu face face”, a spus Gădălean, care lucrează în Finanțe de 16 ani.

Aceasta a precizat că are un salariu de 8.000 de lei, ceea ce înseamnă că ar putea pierde la salariu circa 1000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Finanțelor Publice Cluj, Alin Radu, a precizat că greva de avertisment nu a afectat activitatea instituției, activitatea desfășurându-se normal atât la ghișeele cu publicul, cât și la Trezorerie.

Sindicaliștii de la Finanțe sunt deciși să declanșeze și o grevă generală dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.