In vizor

Gheorgheniștilor le e frică de betoanele lui Boc: nu vor modernizarea zonei liceului Lucian Blaga

Clujenii din Gheorgheni nu sunt deloc încântați de modernizarea pe care muncipalitatea o pregătește în proximitatea liceului Lucian Blaga. Aceștia sunt speriați că va dispărea spațiul verde și Boc va aduce mult iubitele lui betoane și la ei în cartier. 

„Să ne lase cu modernizarea zonei! Cine a cerut-o? Liceul să facă ce vrea în incinta, dar pe domeniul public să nu mai facă piațete că ne-am săturat de atâtea betoane!!! Cât despre conservarea spațiilor verzi și a copacilor existenți, am văzut pe str. Kogălniceanu și la Teatru câtă bătaie de joc! Pe urmă e simplu să declare că arhitectul nu a respectat proiectul aprobat. Prinde orbu, scoate-i ochii. Vor să limiteze circulația autoturismelor? Simplu: accesul interzis! Și s-a rezolvat. Gheorghenisti, facem petiție să ne lase în pace?”, este mesajul transmis de un locuitor din Gheorgheni.

Proiectanții dau asigurări că intervențiile asupra vagetației actuale sunt minime, însă este același mesaj care a fost transmis și în cazul modernizării străzii Kogălniceanu sau a parcului de lângă Teatrul Național.

„Intervențiile asupra vegetației existente este minimală. Se vor elimina doar câteva elemente ale vegetației, în locurile în care acestea blochează perspectivele sau sugerează un caracter de nesiguranță. Se vor planta noi elemente de vegetație, care au în vedere modul în care copiii experimentează spațiul public și schimbările sezoniere. Spațiile de tip largo devin spații pentru întâlnire care susțin căile de circulație pietonală existente, dar și pe cele propuse. De asemenea, conexiunea cu parcul din vecinătate este susținută de facilitățile în aer liber care sunt propuse la nivel de cartier”, menționează proiectanții.

Potrivit unui al gheorghenist formularea „se vor elimina doar câteva elemente ale vegetației, în locurile în care acestea blochează perspectivele sau sugerează un caracter de nesiguranță” a fost folosită și de un alt arhitect care a decis tăierea teilor pe de Kogălniceanu.

Locuitorii din Gheorgheni sunt hotărâți să facă petiții, să participe la dezbateri, pentru a se asigura că nu va ajunge și cartierul lor un cartie al dalelor și al betoanelor.