Sex

Gestiunea financiara in cuplu

Tocmai v-ati casatorit, sunteti fericiti… dar, imediat apare o problema, care genereaza cele mai frecvente certuri in cuplu: bani. Ca si o firma de afaceri, pentru a supravietui confortabil, un cuplu are de-a face cu banii, pe care in gestioneaza in functie de castiguri si de nevoi, comune sau personale. Fiecare partener al cuplului ar trebui sa stie exact cat castiga impreuna si cat poate cheltui. Cel mai greu de gestionat banii este in primul an; ei, banii, pot sa intareasca sau sa destabilizeze relatia, ocupand primul loc intre motivele de divort.

 

In primul an de independenta financiara, tanarul cuplu trebuie sa invete sa-si gestioneze corect propriile cheltuieli, dar si sa le anticipeze si sa le planifice. Fiecare dintre parteneri ar trebui, inainte de a-si oficializa relatia, sa-si poata raspunde sincer la cateva intrebari: ce venituri veti avea in comun, dupa casatorie; are viitorul dvs. partener (sot, sotie) tendinta de a cheltui cam mult, in raport cu veniturile; s-a aflat vreunul in stare de faliment in ultima vreme; cat de multe datorii aduce fiecare in casatorie, aveti o compatibilitate financiara unul cu celalalt…

 

Tineti evidenta cheltuielilor

 

Dupa ce stiti cat castigati, este imperios necesar sa stiti cat si pe ce cheltuie, respectiv economiseste fiecare pe luna. Ganditi-va sa va creati un buget de familie, tinand meticulos evidenta cheltuielilor pe luna (pe un carnet sau pe computer). Veti sti atunci pe ce se duc bani si de unde este nevoie sa mai reduceti din cheltuieli.

 

Un buget va poate face pe amandoi sa va dati seama ca aveti scopuri si obiceiuri diferite de cheltuire a banilor. Unul este, poate, mana-sparta, iar celalalt – un zgarie-branza. Faceti compromisuri, aveti rabdare si lucrurile se vor regla de la sine, normal. Indiferent cat de bogati veti ajunge in viitor, veti avea nevoie toata viata sa va stabiliti prioritati (obiective) pe care sa le indepliniti. Asa ca incepeti chiar acum!

 

Estimati-va cheltuieli pe pentru o anumita perioada

 

Taxele anuale la fisc, chiria, ratele si facturile la utilitati sunt ceva relativ permanent si usor de estimat, dar mancarea, imbracamintea, cheltuielile legate de distractii si banii de buzunar necesita o “investigare” mai atenta. Dupa ce alcatuiti lista cheltuielilor, faceti un “calendar de bani volanti” sau o distributie pe plicuri. Acesta este un calendar al anului in curs in care veti nota sumele mai mari de cateva sute de roni sau euro ce vor fi cheltuite (asigurari, imbunatatiri locuinta, mobila, concedii etc.), dar si cele primite in afara salariilor (prime, de pilda). Stabiliti suma pe care intentionati sa o cheltuiti. Fiti realisti si exacti!

 

Fondul de urgenta

 

Includeti aici si sume de rezerva, pentru ocazii sau evenimente deosebite. Un fond pentru cazuri de urgenta poate preveni o gramada de neintelegeri. Va poate ajuta in acele cazuri neprevazute, cum ar fi intrarea in somaj, un acoperis nou sau un accident de masina. O suma de siguranta va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile pe 3-6 luni.

 

Sedinte financiare

 

Stabiliti un timp si un loc unde sa va intalniti pentru 30 de minute, bilunar in primul an de casnicie, lunar apoi, ca sa va ingrijiti de afacerile dvs. Tineti-va de asta si veti descoperica, astfel, rareori va veti petrece timpul liber impreuna vorbind despre bani.

 

Faceti din aceste sedinte adevarate intalniri profesioniste intre doi oameni de afaceri, in care sa stabiliti o agenda cu subiecte ca facturi de achitat, optiuni de investire si noi achizitii. Urmati aceste proceduri periodic. Nu transformati “sedinta” intr-un ring de lupta in care banii sa fie doar pretextul pentru alte nemultumiri sau pentru na va invinovati reciproc. Scopul este sa duceti lucrurile la bun sfarsit, sa stabiliti un program clar de echilibrare a veniturilor si cheltuielilor.

 

Bani in comun, bani personali

 

Unii bani nu pot fi tinuti la comun. Daca ati mostenit bani sau i-ati primit cadou, sau daca aveti obligatia morala de a-i gestiona pentru altul, spuneti asa. Inca de la inceput, sentimentele de autonomie in ceea ce priveste banii ar trebui exprimate, comunicate partenerului de viata. Daca este necesar, un contract prenuptial va clarifica lucrurile si le va legaliza. Dar, in majoritatea situatiilor, partenerul va va respecta punctul de vedere, in special daca el / ea nu a avut nici o contributie  la “averea” cuplului. De comun acord, stabiliti-va si bani de buzunar, personali, pe care sa-i aveti cand iesiti din casa (mici cumparaturi, taxi, presa etc.)

 

Daca unul sta mai mult pe acasa sau are afinitati cu finantele, ar putea sa preia controlul gestiunii financiare a casei. Atata timp cat amndoi sunteti bine informati si comunicati in permanenta despre banii care va trec prin mana, nu este nici o problema daca unul singur preia controlul si celalalt se “supune”. Problemele pot aparea doar atunci cand unul insista sa fie “stapanul”, sa gestioneze numai cum vrea el / ea banii. Pana la urma si gestiunea banilor intr-o casnicie este un… parteneriat, care ar trebui sa functioneze sanatos si sincer.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *