Politica

GENEROS, PNL va cere neacordarea pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar a voucherelor de vacanță. Vai de săracul pensionar de lux Bonțideanu, de exemplu, care nu va mai ajunge la tichete și nici la norma de hrană!

Președintele PNL Nicolae Ciucă va propune Coaliției o schimbare de gândire a discuțiilor despre deficit. Astfel, în paralel cu încadrarea în deficit, va cere specialiștilor partidelor să construiască un plan, cu bugetare multi-anuală, care să fie un ”Boost pentru economia României”. O sumă de reforme care să redeseneze statul, dar și care să stimuleze în mod echitabil investițiile, afacerile și dezvoltarea. Un plan pe termen mediu și lung.

”Nu e corect să plecăm de la tăieri și reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de țară – dezvoltarea rapidă a României. Am avut investiții record, sunt șanse să mai avem și în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunitățile. Deci, ca atare, regândirea statului și a relației cu mediul de afaceri, ca și regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu ușa organismele internaționale, altfel, pe bună dreptate. Acum nu avem de ales, trebuie să acționăm rapid, pe termen scurt, dar trebuie să vedem și perspectiva. Coaliția trebuie să creeze un grup permanent care să lucreze pentru soluțiile care dezvoltă România, nu doar o țin în niște parametri pe hârtie”, le-ar fi spus Nicolae Ciucă unor colegi din PNL înaintea ședinței din Coaliție.

Ministerul Finanțelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în așa fel încât cei care sunt mai eficienți vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienți, li se vor diminua din sumele alocate.

MĂREȚELE MĂSURI LIBERALE

  • Mai puțini șefi în administrația publică, cu structuri mai eficiente. Astfel numărul de angajați aferent fiecărei structuri ierarhice (birou, serviciu, direcție etc). va crește, iar acest lucru va reduce numărul de posturi de conducere din prezent.  Se va face, în același timp, o reformă a deconcentratelor. În acest sens, se vor comasa instituțiile care au rol similar. De exemplu, la nivelul Ministerului Muncii sunt în prezent 4 instituții, iar din acestea se va face una.
  • În paralel, instituțiile și UAT-urile vor fi stimulate să achiziționeze în comun servicii sau produse pentru a obține un preț mai mic. • Numărul secretarilor de stat va scădea cu 20%.
  • Va fi limitat numărul de membri în Consiliile de Administrație și numărul îndemnizațiilor aferente acestora.
  • Se ia în calcul inclusiv limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituțiile publice, dar și a altor consumabile.
  • PNL va cere ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului.
  • PNL va cere în Coaliție, ca, în mod excepțional, vânzarea de carte și manuale școlare să rămână la cota de TVA actuală.
  • PNL va cere neacordarea pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar a voucherelor de vacanță.

CITEȘTE ȘI: GUVERNUL ”TAIE” POSTURI VACANTE. Ce reduceri bugetare ar aduce aceste tăieri fictive? E ca mutarea banilor din buzunarul drept în buzunarul stâng

CA SĂ ÎNȚELEGEȚI FĂȚĂRNICIA POLITICIENILOR ROMÂNI: Numărul posturilor ocupate în administrația publică a crescut în luna mai cu 4.395, la 1,283 milioane, aceasta fiind a treia lună în care personalul din sectorul bugetar a crescut, după luna martie (+470) și luna aprilie (+2.260). Ritmul de angajări de cumetrie a accelerat înainte ca Guvernul să instituie (chipurile din luna mai – s-a văzut cum!), restricții în ceea ce privește concursurile de recrutare. Guvernul Ciucă a lăsat, la final de mandat, sistemul public cu 24.899 mai mulți bugetari decât la momentul la care a preluat conducerea (adică într-un an), cu o medie lunară de 1.383 de posturi în plus, cel mai mult dintre toate guvernele începând din 2017, încoace!