In vizor

Din muncitor cu gura, mare economist: Rareș ÎN TREIZECI DE ZILE FACEM Bogdan, ”tună și fulgeră” povești bugetare

Suntem total de acord cu afirmațiile: ”nu este nevoie de taxe mai mari pentru populație” (a se citi sectorul paricular, victima predilectă a politicienilor de cumetrie), ”guvernul ar trebui să analizezeze foarte serios aparatul bugetar și să taie persoanele care plimbă mape” și cu ”o creștere a impozitului pe locuințe, măsură propusă de premierul Marcel Ciolacu, ar fi un atac la proprietatea privată mai puternic decât ”cel făcut de Ion Iliescu”. Dar când vin din gura prim-vicepreședintelui PNL, Rareș ÎN TREZECI DE ZILE FACEM Bogdan, știm că sunt doar vorbe care nu vor fi acoperite de fapte. Excepție poate ultima afirmație, cea despre proprietăți, care-l lovește direct (inclusiv la rudele prin alianță) la buzunare. Rareș Bogdan și-a ”mâncat omenia” promițând povești.

„Trebuie să vedem, în primul rând, ce restructurări facem şi de unde tăiem cheltuielile. Înainte de a împovăra, trebuie să vedem ce putem restructura, cum putem fi mai chivernisiţi, cum putem strânge cureaua, cum putem să eficientizăm sistemul public, unde sunt persoane care plimbă nişte mape. Şi atunci trebuie văzut exact ce fac. Mai ales în administraţia centrală.

În afară de asta trebuie să ne lămurim cu diversele proiecţii făcute de ministerul Finanţelor cu privire la aducerea mai multor bani la buget. Să vedem de unde se aduc banii, să vedem ce e cu acea gaură, care nu a fost recunoscută în aprilie-mai, dar care vedem că există. Şi aflăm de la o zi la alta că e din ce în ce mai mare. Trebuie să vedem cine a greşit, cine a făcut o proiecţie bugetară greşită, pe ce s-a bazat. De ce s-a bazat pe o anumită încasare a impozitului de profit, care este mai mică, de exemplu, pentru că în urmă cu un an încasările pe impozitul de profit s-au bazat pe zona de energie.

Trebuie să vedem exact cum putem face să ne respectăm promisiunea. Pentru că atunci când s-a constituit coaliţia, au fost făcute câteva mari promisiuni. Stabilitate, într-o graniţă cu un război în desfăşurare, reforme, dar şi faptul că nu vom creşte taxe. Şi ce facem, la un an şi 8 luni distanţă venim cu măsuri care dau peste cap sistemul privat? Nu putem să facem acest lucru şi cred că trebuie să analizăm extrem de serios.”, a spus Rareș Bogdan, la Antena 3 CNN.

Rareș Bogdan ne vorbește despre ”rezolvarea” problemei supra încărcării sistemului public cu angajați, o problemă pe care tot partidele politice (și mai ales PNL, sub Sică Orban, Cîțu și măCiucă) au generat-o prin angajarea a tot felul de pile, cunoștințe, relații și curve (indiferent de sex) de-a lungul anilor, cu predilecție în posturi de conducere. Vorbește să se audă vorbind și să-l audă cine l-o mai fi crezând despre o problemă care nu se va rezolva sănătos, că nu se poate (lanțul slăbiciunilor), ci pe spinarea celor fără ”spate” și pile (câți mai sunt) și care chiar muncesc și care au cele mai mari șanse să zboare. Cine are curajul să epureze sistemul public declientela sa în an pre-electoral? Nimeni.
Așa că se va ”negocia” la sânge și se va obține cel mult eliminarea impozitului pe locuințe. Că doar n-o să se dea chiar în sponsorii partidului? Și are și PSD interes, îi vedeți voi pe frații Negoiță (de exemplu) plătind impozit pe milioanele imobiliare din miile de apartamente din proprietate?

Că, vorba aia, nu trebuie introduse taxe noi care să atace proprietatea privată ”mai puternic decât ceea ce a făcut Ion Iliescu”. Normal, Rareș Bogdan face referire la măsura propusă de Marcel Ciolacu privind impozitarea locuințelor care depășesc un anumit plafon.

”Pot înţelege că anumite facilităţi, anumite excepţii, date de-a lungul timpului, pot fi scoase, dar nu putem veni cu taxe care să afecteze proprietarii, să fie atac la proprietate la 33 de ani de la revoluţie. Atac la proprietate mai puternic decât cel făcut de Ion Iliescu, când a refuzat restituirea proprietăţilor. Nu putem să venim cu taxe care să împovăreze sistemul privat, care deja e supra-impovărat şi care deja gâfâie, din cauza unui sistem bancar deficitar, care refuză împrumutul firmelor private româneşti sau care îngreunează împrumuturile către firme româneşti, preferând creditele către stat, care se împrumută într-o veselie la dobânzi foarte mari şi care le dau siguranţă.

Trebuie să ascultăm argumentele ministrului Finanţelor, ale specialiştilor, să vedem exact ce ne cere Comisia Europeană. Chestiunea cu 4,4% deficit sigur că poate fi discutată. Nimic nu este bătut în cuie definitiv dacă vii cu argumente şi explici situaţia la Bruxelles. România e în graniţa unui război. Ăsta este apanajul ministrului Finanţelor, al prim-ministrului şi al ministerului Fondurilor Europene, dar vă spun din experienţa altor chestiuni discutate de-a lungul timpului că Bruxelles-ul nu e un bau-bau, ascultă argumente, dar trebuie să te duci cu ele.

Trebuie să găsim formulele optime care să nu afecteze mediul privat. Motorul economiei poate fi în prezent şi viitor reprezentat de economia privată, companiile româneşti şi străine care trebuiesc întărite şi ajutate”, a declarat Rareş Bogdan.

Prin urmare ați înțeles: TREBUIE SĂ, este noul OSĂ. În trezeci de zile OSĂ rezolvăm problema pensiilor speciale. În sensul că au să le mărească. Că au să aibă de unde.