Sex

Gelozia, boala grea

Exista anumite momente in viata cand tresarim doar la gandul ca altcineva ar putea aparea in viata partenerului sau ar arunca o privire cam prea …alunecoasa. Motivele pentru care avem aceste strangeri de inima sunt diferite, la fel ca si emotiile si reactiile. De altfel, gelozia este catalogata de psihologi drept o reactie complexa – emotii, ganduri, comportamente – la perceperea unei amenintari venite din afara cuplului. Gelozia poate proteja cuplul, in sensul ca ii incurajeaza pe parteneri sa se aprecieze mai mult unul pe altul.

 

Gelozia ocazionala este absolut normala si poate mentine chiar flacara pasiunii intr-o relatie. Daca devine intensa si irationala, poate avea insa un efect distructiv. E bine sa fiti un pic gelos atunci cand vedeti o privire aruncata in treacat partenerului de cineva pe strada, dar important este sa nu ajungeti la “scene” care ar duce la incheierea relatiei. Problema devine insa serioasa atunci cand da nastere la manifestari si comportamente negative, sau, mai grav, cand duce la violenta.

 

Iata cateva recomandari ale psihoterapeutilor pentru momentele in care dvs. insiva simtiti ca ajungeti sa treceti aceste bariere:
Evaluati situatia cu calm. Ganditi-va la motivele care v-au determinat sa fiti gelos / geloasa si intrebati-va cat de reala este amenintarea. Luati in calcul dovezile pe care le aveti ca relatia dvs. ar fi in pericol. Ar trebui sa va dea de gandit si reactiile si comportamentul dvs. care, poate, au inrautatit situatia.
Ganditi pozitiv. In astfel de momente, incercati sa dialogati cu Eu-l dvs. pentru a va reaminti ca partenerul va iubeste, va respecta si ca nimic rau nu se intampla.
Comunicati cu partenerul. Spuneti-i ce anume va ingrijoreaza in comportamentul lui / ei si va va asigura ca nu aveti nici un motiv sa va indoiti de sentimentele lui.
Verificati-va comportamentul. Daca stiti ca anumite aspecte ale comportamentului dvs. il deranjeaza (cum ar fi o privire mai lunga sau un zambet adresat unui alt barbat / altei femei), incercati sa renuntati la ele.
Determinati partenerul sa aiba incredere in dvs. Nu ratati nici o ocazie sa-i reamintiti cat de mult il / o iubiti si ca nu va doriti altceva decat sa fiti impreuna pe vecie. Faceti-i complimente si discutati despre viitorul pe care vi-l doriti alaturi de el / ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *