Justitie

Gazeta de Cluj, chemată în judecată de către un procuror de la DNA. Reacția lui Liviu Man

Scris de 983

Procurorul de la DNA Constanța, Andrei Bodean, a formulat o cerere de chemare în judecată, la Tribunalul Cluj, împotriva celor de la Evenimentul Zilei, Antena 3, a conducerii Gazetei de Cluj și Neptun TV. Practic, cei de la Evenimentul Zilei au publicat o serie de articole cu acuzații grave la adresa procurorului Bodean, inclusiv povestea cu avansurile sexuale ale acestuia la adresa sotiei unui avocat, pe care l-a si arestat. 

Într-unul dintre articole, Mirel Curea, redactor-șef al Evz.ro, a afirmat că avocatul Sorin Calaigii a ajuns la pușcărie pentru că soția lui l-a respins pe procurorul DNA. Calaigii a fost condamnat la pedeapsă cu executare, atât pe fond, cât și definitiv pentru trafic de influență: ”Dacă soția avocatului constănțean ar fi cedat avansurilor sexuale ale procurorului DNA Andrei Bodean și ar fi acceptat să se culce cu el, cel mai probabil astăzi avocatul ar fi fost acasă, și-ar fi văzut de familie, de profesie, de viață, și-ar fi crescut liniștit și încrezător în viitor copila. Pentru că tânăra și frumoasa sa soție nu a acceptat asta, astăzi, avocatul este în pușcărie”. Mirel Curea a semnat mai multe articole în care îl numea pe Bodean ”Zdreanță” și ”Portocală” (aluzie la fostul procuror DNA Mircea Negulescu), arată cei de la G4Media.

Materialele publicate de Evz.ro au fost preluate de Antena 3, la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, Tv Neptun (televiziunea din Constanța fondată de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky), GazetadeCluj.ro, StiripeSurse.ro.

Alături de Antena 3, Evz.ro, TV Neptun și Gazeta de Cluj.ro (Bum Media SRL) au mai fost dați în judecată și Simona Ionescu, Mirel Curea, Mihai Gâdea, Roland Cătălin Pena, Ionuț Mureșanu, Dan Dumitru, Adela Badea, Gabriela Bădilă, Liviu Man(directorul Gazetei de Cluj), Tudor Horațiu Borșe, Carmen Gorgan, avocatul Sorin Calaigii și societățile European Business Environment SRL (știripesurse.ro), SC Amos AS Serv.

Culmea, procurorul face parte din structura DNA Constanța, Evenimentul Zilei este o publicație națională (cu sediul la București, care funcționează în țară doar cu corespondenți). Cu toate acestea, procurorul Bodean a ales să facă cererea de chemare în judecată la Cluj. Nu ”acasă”,  nici la București. 

Contactat telefonic, directorul Gazetei de Cluj susține că practica lui Bodean s-ar putea baza pe acțiunile Cameliei Bogdan, care a devenit o procesomană exclusiv pe instanțele din Cluj. 

„Știm de această chemare în judecată. Gazeta de Cluj a preluat de la Evenimentul Zilei informațiile și a citat sursa. Am văzut că în cererea de chemare în judecată sunt menționați și cei de la Antena 3. Este foarte interesant cum de procurorul Bodean și-a ales ca instanță Tribunalul Cluj. Probabil că după acțiunile judecătoarei Camelia Bogdan s-a dus vestea că la Cluj se pot rezolva mai ușor lucrurile. Gazeta de Cluj va fi reprezentată în instanță de către Casa de Avocatură ”Păun Ciprian și Asociații”. Vom vedea cum va decurge procesul”, a explicat directorul Gazetei de Cluj, Liviu Man. 

După apariția primului articol în Evenimentul Zilei, procurorul de la Constanța a cerut CSM să îi fie apărată reputația. DNA a inițiat un demers similar, cerând CSM să verifice dacă informațiile publicate de Evz.ro și Antena 3 sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, mai arată cei de la G4media.

CSM a admis cererea lui Bodean și a dat dreptate DNA. Inspecția Judiciară a considerat afirmațiile ”de o gravitate extremă”, ”prezentate trunchiat, într-o manieră tendențioasă” și nesusținute cu probe. CSM a considerat că reputația profesională a procurorului a fost afectată, însă Mirel Curea a contestat decizia la ÎCCJ. Instanța a stabilit definitiv că procurorului i-a fost afectată reputația, dar Evz.ro a continuat să publice articole cu aceleași acuzații la adresa procurorului.

Dosarul a început cu o abținere

Judecătorul căruia i s-a repartizat cererea de chemare în judecată, formulată de Bodean, a ales să se abțină de la formularea cauzei. Astfel că, în 8 martie, Tribunalul Cluj a admins cererea de abținere a judecătorului Florin Cătălin Jacotă. 

„Admite declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Florin Cătălin Jacotă , referitoare la participarea sa la soluţionarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 679/117/2019 pe rolul Tribunalului Cluj, dispunând repartizarea aleatorie a acestuia. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 08 martie 2019”, se arată în soluția pe scurt. 

Cauza urmează să fie repartizată unui al judecător din cadrul Tribunalului Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE