Justitie

Gazeta de Cluj, chemată în judecată de către un procuror de la DNA. Reacția lui Liviu Man

Procurorul de la DNA Constanța, Andrei Bodean, a formulat o cerere de chemare în judecată, la Tribunalul Cluj, împotriva celor de la Evenimentul Zilei, Antena 3, a conducerii Gazetei de Cluj și Neptun TV. Practic, cei de la Evenimentul Zilei au publicat o serie de articole cu acuzații grave la adresa procurorului Bodean, inclusiv povestea cu avansurile sexuale ale acestuia la adresa sotiei unui avocat, pe care l-a si arestat. 

Într-unul dintre articole, Mirel Curea, redactor-șef al Evz.ro, a afirmat că avocatul Sorin Calaigii a ajuns la pușcărie pentru că soția lui l-a respins pe procurorul DNA. Calaigii a fost condamnat la pedeapsă cu executare, atât pe fond, cât și definitiv pentru trafic de influență: ”Dacă soția avocatului constănțean ar fi cedat avansurilor sexuale ale procurorului DNA Andrei Bodean și ar fi acceptat să se culce cu el, cel mai probabil astăzi avocatul ar fi fost acasă, și-ar fi văzut de familie, de profesie, de viață, și-ar fi crescut liniștit și încrezător în viitor copila. Pentru că tânăra și frumoasa sa soție nu a acceptat asta, astăzi, avocatul este în pușcărie”. Mirel Curea a semnat mai multe articole în care îl numea pe Bodean ”Zdreanță” și ”Portocală” (aluzie la fostul procuror DNA Mircea Negulescu), arată cei de la G4Media.

Materialele publicate de Evz.ro au fost preluate de Antena 3, la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, Tv Neptun (televiziunea din Constanța fondată de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky), GazetadeCluj.ro, StiripeSurse.ro.

Alături de Antena 3, Evz.ro, TV Neptun și Gazeta de Cluj.ro (Bum Media SRL) au mai fost dați în judecată și Simona Ionescu, Mirel Curea, Mihai Gâdea, Roland Cătălin Pena, Ionuț Mureșanu, Dan Dumitru, Adela Badea, Gabriela Bădilă, Liviu Man(directorul Gazetei de Cluj), Tudor Horațiu Borșe, Carmen Gorgan, avocatul Sorin Calaigii și societățile European Business Environment SRL (știripesurse.ro), SC Amos AS Serv.

Culmea, procurorul face parte din structura DNA Constanța, Evenimentul Zilei este o publicație națională (cu sediul la București, care funcționează în țară doar cu corespondenți). Cu toate acestea, procurorul Bodean a ales să facă cererea de chemare în judecată la Cluj. Nu ”acasă”,  nici la București. 

Contactat telefonic, directorul Gazetei de Cluj susține că practica lui Bodean s-ar putea baza pe acțiunile Cameliei Bogdan, care a devenit o procesomană exclusiv pe instanțele din Cluj. 

„Știm de această chemare în judecată. Gazeta de Cluj a preluat de la Evenimentul Zilei informațiile și a citat sursa. Am văzut că în cererea de chemare în judecată sunt menționați și cei de la Antena 3. Este foarte interesant cum de procurorul Bodean și-a ales ca instanță Tribunalul Cluj. Probabil că după acțiunile judecătoarei Camelia Bogdan s-a dus vestea că la Cluj se pot rezolva mai ușor lucrurile. Gazeta de Cluj va fi reprezentată în instanță de către Casa de Avocatură ”Păun Ciprian și Asociații”. Vom vedea cum va decurge procesul”, a explicat directorul Gazetei de Cluj, Liviu Man. 

După apariția primului articol în Evenimentul Zilei, procurorul de la Constanța a cerut CSM să îi fie apărată reputația. DNA a inițiat un demers similar, cerând CSM să verifice dacă informațiile publicate de Evz.ro și Antena 3 sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, mai arată cei de la G4media.

CSM a admis cererea lui Bodean și a dat dreptate DNA. Inspecția Judiciară a considerat afirmațiile ”de o gravitate extremă”, ”prezentate trunchiat, într-o manieră tendențioasă” și nesusținute cu probe. CSM a considerat că reputația profesională a procurorului a fost afectată, însă Mirel Curea a contestat decizia la ÎCCJ. Instanța a stabilit definitiv că procurorului i-a fost afectată reputația, dar Evz.ro a continuat să publice articole cu aceleași acuzații la adresa procurorului.

Dosarul a început cu o abținere

Judecătorul căruia i s-a repartizat cererea de chemare în judecată, formulată de Bodean, a ales să se abțină de la formularea cauzei. Astfel că, în 8 martie, Tribunalul Cluj a admins cererea de abținere a judecătorului Florin Cătălin Jacotă. 

„Admite declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Florin Cătălin Jacotă , referitoare la participarea sa la soluţionarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 679/117/2019 pe rolul Tribunalului Cluj, dispunând repartizarea aleatorie a acestuia. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 08 martie 2019”, se arată în soluția pe scurt. 

Cauza urmează să fie repartizată unui al judecător din cadrul Tribunalului Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *